Direniş: Anlayana ve Hala Farkına Varamayana “The Boys” Meselesi

Bu Millet Neden Coştu?

Öncelikle, bu yazının başlangıcı size biraz sıra dışı gelebilir. Ancak okumaya devam etmenizi öneririm. “Bunca direnişin ortasında dizi analizi mi, hem de gazetenin politika köşesinde?” diye düşünebilirsiniz. Tahminimce üçüncü ya da dördüncü paragrafa geldiğinizde, bahsettiğim hayal ürünü karakterlerin aslında gerçek kişilerle ne kadar benzeştiğini fark edeceksiniz. Biraz sabır lütfen. Böylesi çalkantılı zamanlarda, doğrudan konuşmak bazen başınızı derde sokabilir. Yani, Vought’la. Aman diyeyim. 

Siyasi dizi analizimize, isterseniz başlıca unsurlar ve karakterleri ele alarak başlayalım. Dizimizin adı “The Boys” – 2019 yılında çıkış yaparak büyük yankı uyandıran bu yapım, bir grup direnişçinin, hükümet konumuna gelmiş Vought International adlı şirkete karşı isyanını anlatıyor. Vought’un, süper kahraman olarak halka sunduğu figürlerin aslında gerçekten ne olduğunu ortaya çıkarmak ve bu şirketi devirmek için yola çıkan direnişçilerimiz, The Boys’un ta kendisi.

Alanı terk etmeye meyilli olsa da, nihayetinde Vought’un sonunu isteyen ve direnişçilerle saf tutan Hughie; yıllardır Vought’un düşüşünü kendine hedef bellemiş, iktidar değişmeden ülkenin problemlerinin çözülemeyeceğine inanan Mother’s Milk (M.M.); memleketinden bu amaçla çıkıp adliye önlerine gelen bebe Frenchie; Vought’un en ünlü yedilisinden ayrılıp muhalefete katılan Starlight; duruşunu bazı vatandaşların sorguladığı hafiften popülist ve biraz da bağımsız Soldier Boy (şu an hücrede), direnişin odak noktası Billy Butcher ve devlet başkanı adaylığıyla Vought karşıtı Robert Singer.

Diğer ittifak ise Vought International – uzun boyuyla sonsuza kadar ülkesinin başında durmak isteyen Homelander; milliyetçiliği ve bazı atıflarıyla arada halkın dikkatini çeken Firecracker; biraz mesafeli ama Vought’tan pek de uzak duramayan A-Train; Homelander’ın sözünden asla çıkmayan, taciz vakalarıyla ünlü The Deep ve niceleri.

Belki hatırlamışsınızdır bu diziyi. Tanıdık gelmesi lazım, oldukça popüler oldu.

Olaylar, 2019’da demokrasiye darbe niteliğinde iptal edilen seçim sonuçlarıyla başlıyor. Şey seçimi, ana yediliye girecek süper kahraman. Halk ne kadar uyanış yaşayıp sistemi değiştirmek istese de, bu durum Vought International’ın pek işine gelmiyor. Şirket, belirli stratejilerle hakkındaki Compound V ile ilgili yolsuzluk iddialarının üstünü kapatıp durumu kendi lehine çeviriyor. E bizim kuzular cahil, bu kurtlar da biraz şeytani. Fakat direnişçi grup The Boys’un Vought ile ilgili tek problemi bu değil, gelin açıklayayım.

Halkın protestosu. Vought International binasının önü.

Hak, Hukuk ve Adalet Arayışı

Vought International’ın demokratik topluma ilk baltası, dediğimiz gibi, bu değil. Yıllardır süregelen Vought yönetimi, güçlü süper kahramanlarının imajını korumak için yargı bağımsızlığını zayıflatmış, anayasa mahkemelerinin kararlarını halkın iyiliği ve ülkenin güçlü geleceği bahaneleriyle görmezden gelmiş, bu görüşe sahip olmayan siyasilere ve muhalefet yargı kararlarına müdahalede bulunmuştur. Devletin imkânlarını tamamen kendi çıkarları için kullanarak Vought Network News (VNN), Voughtflix ve benzeri basın yayın platformlarını propaganda araçlarına çevirmiş, Vought Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nu bu tarz müdahalelerde ceza yapısı olarak kullanmış, sosyal medya yasalarıyla Homelander’ın defalarca vatandaş haklarını çiğnediğinin kanıtlarının üstünü örtmüş ve direnişçi grup The Boys’u bir terörist organizasyonu olarak ülkeye tanıtmayı amaçlamıştır.

Vought International, merkezi çalışsa da, elinin hızlı ulaşamadığı bölgelere kendi süper kahramanlarından atamalar yapmış – diziyi bilmiyorsanız, kayyum atamak gibi düşünün – hem kendi kapsamlarında çalışan hem de vatandaş kadınların otonomik ve sosyal haklarını ezip, taciz ve kadın cinayeti davalarıyla gündeme gelmiş ve şirketin sırlarını ortaya çıkarabilecek tehditleri acımasız şekilde ortadan kaldırmıştır.

The Boys, bunların farkında olan bir gruptur ve tam da bu sırları açığa çıkarıp mevcut sistemi değiştirmeyi amaçlayan bir direnişin başlangıcıdır.

Asıl Mesele Neydi?

Ana grubumuz süper kahramanların sosyal medyada nasıl manipüle edildiği ve halkın algısını nasıl şekillendirdiklerini gün yüzüne çıkarmaya çalışır. Dominant olanın gücü, medyanın manipülatif kullanımı ve halkın tüketim alışkanlıkları arasındaki ilişki, (son zamanlardaki EspressoLab muhabbetinden gelsin aklınıza) günümüz dünyasındaki kapitalist sistemin eleştirisidir aslında direnişçi grup The Boys. Direnişin direkt olarak The Boys adıyla ilişkilendirildiği kısma takılmayın; onlar aslında her yerde, her sokakta ve her kampüstedir. Farkında olanlar ve Vought ‘ın gücünü ortadan kaldırmak isteyenler tahmininizden de fazla. 

Elbette bir noktada Vought yanlıları ve The Boys’a dahil Starlight taraftarları toplumsal bölünmelere sebep olur. Nasıl denir, EspressoLab ve yerli bir kahvehane gibi. Ya da zincir restoran Burger King ve her mahallenin köşesinde olan ev yemekleri restoranı. Hani olur ya bilmem kim teyzenin ev yemekleri, içiniz ısınır hep görünce. Bitmek bilmeyen medya ve algı yönetimi, süper kahramanların güzelleştirilmesi ve bir ihtiyaç gibi reklamlarının yapılması ve bağımsız hareket edebilmesi gereken askeri güçlerle birleştirilmeye çalışılması bi noktada halka tak ettirir. Vought artık her yerdedir ve karar mekanizmaları sarsılmaz bir hal almıştır. Karşıt görüşlere yer yoktur, ki dizide de gördüğünüx gibi, Homelander genelde karşıt görüşü olan bireyleri uzak yerlere yollamaya (Queen Meave) ya da ortadan kaldırmaya (Supersonic) çalışır. Üstü kapanır elbette, arkası illa toplanır. 

Zıplamayan Supe: Bu Direniş Nasıl Devam Edecek?

Hikaye destansı ve nemli bir zirveye mi ulaşacak? Dördüncü sezon finalinde (2023 Mayıs), Homelander’ın ülkeyi kontrol altına alması ve Vought’ın gücünü pekiştirmesi, bir nevi padişahın yine devrilememesi, direnişin geleceği hakkında belirsizlikler yaratmıştı. Fakat Homelander’ın yönetimindeki ülkenin durumunun ana çatışma noktalarından birine dönüştüğü aşikar. 

Tarih, yani senaryo, yazılmaya devam ediliyor. Her isimin de bu direniş senaryosuna katkısı olacak gibi gözüküyor. Birlikten kuvvet doğacağı gerçeğinin altını çizen bu hikaye, daha iyi bir gelecek ve doğacak çocuklarının daha özgür bir dünyada yaşaması için efor sarfeden direnişçi The Boys’un bir sonraki hareketine bağlı. 

Yeterli organizasyon ile atılan kollektif adımlar Vought International’ın hükümünün sonunu getirebilir. Tabi, bu süreç içerisinde halkın süper kahraman oyuncaklarından, Vought yanlısı olan yiyecek içecek markalarından, Vought Network News ve Voughtflix gibi sosyal medya ve basın yayın platformlarından uzak durması gerekiyor. İş artık oldukça büyümüş gibi gözüküyor- domine eden bu sistemden kurtulmak için birden fazla çözüme başvurmak bir zorunluluk haline geldi. 

Robert Singer’ın devlet başkanı seçilmesi ve Vought International gibi orantısız güce sahip şirketlerden kurtulması için sadece The Boys değil, farkında olan ve hak, hukuk, adalet arayışında olan herkes- HERKES, uğraşmalı. 

Leave a Reply