Küçük Kurbağa, Gözlerin Nerede?

Bilim insanları, kurbağa embriyosunun hücrelerindeki elektrik yükünü değiştirdiklerinde organ oluşumuna müdahale edebildiklerini öne sürdü.

ABD Tuft Üniversitesi’nde araştırmalarını sürdüren bilim insanları, hücre zarlarının elektrik akımı değiştirildiğinde kurbağanın sırt ve kuyruk bölgesinde göz oluşumu gözlemledi. Çalışmada görevli bilim insanlarından Vaibhav P. Pai, deneylere, organ oluşumunun hücrelerdeki elektrik akımı ile düzenlendiği hipoteziyle başladıklarını ve deney sonucunda, vücudun istenen bölgesinde göz oluşturulabileceğini gözlemlediklerini söyledi.

Sonuçları Development dergisinde yayımlanan çalışmanın, göz gibi karmaşık organların yeniden oluşturulabilmesinde büyük bir adım olduğuna ve “biyoelektrik” olgusunun gizeminin çözülmesinde yeni kapılar açtığına dikkat çekildi.

Deney sürecinde bilim insanları, ilk olarak kurbağa embriyosunun baş oluşumunda biyoelektriksel uyartıların etkili olduğunu tespit etti ve ardından baş bölgesinde bulunan negatif yüklü (hiperpolarize) hücrelerin, göz merceği ve ağ tabaka (retina) gelişiminde görevli olduğunu gözlemledi.

Deneylerin bir sonraki aşamasındaysa, bu negatif yüklü hücrelerin yükleri değiştiğinde sağlıklı göz oluşumunun olumsuz etkilendiği gösterildi. Bu bilgiler ışığında, bilim insanları sırt ve kuyruk bölgelerindeki hücrelerde elektrik yükünü, bahsedilen hücrelerdekine eşitledi ve yeni grup hücrelerle göz oluşturmayı başardı.

Araştırmacılar, şimdi de beyin ve omurilik gibi organların da oluşum sürecinde biyoelektriğin etkili olup olmadığını ortaya çıkarmaya çalışıyor.

Leave a Reply