Geçtiğimiz hafta Salı günü Gazete Bilkent ünlü söyleşileri kapsamında, bilim-teknoloji birimimizin düzenlediği, İnci Sözlük kurucusu Serkan İnci ve Uludağ Sözlük kurucusu İsmail Alpen ile keyifli bir söyleşi yaptık. Katılımcılara ve konuklarımıza tekrar teşekkür ederiz.  Bu güzel söyleşiyi İnci Sözlük ve Serkan İnci röportajıyla taçlandıralım istedik. İnci Sözlük adına, şirkette “lead developer” olan Erdoğan Bavaş’a birkaç soru sorduk. Ayrıca benim bir İnci Sözlük yazarı olarak merak ettiğim bazı sorular vardı, onları da bizzat Serkan İnci cevapladı.

Geçtiğimiz haftaki söyleşiden bir kare

Geçtiğimiz haftaki söyleşiden bir kare

Gazete Bilkent : İnci sözlük nasıl kuruldu, kimin fikriydi? Ve bu kadar hızlı nasıl yayıldı ?

Erdoğan Bavaş : İnci Sözlük, sözlükspot altyapısını kullanarak girdi sözlük dünyasına. Serkan İnci ve İsmail Alpen’in sayısız geceler uykusuz kalması ve onlarca yazarın gayreti ile bugünlere geldi. Hızlı yayılmasının sebebi ise, bence, özgür ve cesur platform imajı ile gerek saldırılar gerekse gündeme karşı tutumundan dolayıdır.

GB : Serkan İnci nasıl biri ?

Erdoğan Bavaş :  Serkan enerjisi bitmeyen pil gibi. Sürekli hareketli ve üretken, yanında yaşlanmayacağınız birisi.

GB : İnci sözlükten sonra hayatınızda neler değişti ?

Erdoğan Bavaş : Öncesinde bu kadar yakın değildim ama üzerinde çalışmaya başlayınca daha da içine çekiyor sizi sözlük. Yavaş yavaş kavrayıp bir parçası olduğunuzu hissediyorsunuz. Ve benim gibi yazım sanatıyla hiç arası olmayan biri bile yazacak bir şeyler buluyor ve yazmaya başlıyor. Sonunda İnci Sözlük yazarı olup çıktım yani.

GB : Yeni tasarıma geçtiniz. Yazarlardan büyük bir tepki geldi, destekleyenler de oldu tabi. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ?

Erdoğan Bavaş : Tepki beklediğimiz bir olaydı, şiddetini bile öngörmüştük. Tabi yapıcı eleştirileri göz önüne alıp sürekli geliştirmeye çalıştık, yeni tasarımın açılış zamanı ile üzerinde bir kaç hafta geçmiş hali arasındaki pek çok fark da buna kanıt olacak nitelikte. Herkesi memnun etmemiz tabi ki imkansız ama elimizden geleni yapmaya ve mümkün olduğu kadar çok yazarımızı ve okurumuzu rahat ettirmeye çalışıyoruz. Değişime direnmemeleri yazarlardan tek dileğimiz tabi.

GB : Bu yıl ofis ortamına geçtiğinizi biliyoruz. İnci Sözlük ofisinde çalışmak nasıl bir duygu? Ortam nasıl ?

Erdoğan Bavaş : Ofis ortamı kesinlikle klişe bir modern plaza ofisindeki gibi değil. Neredeyse hiç bir zaman sinirlerin gerilmediği ve sürekli neşeli bir ortam kendiliğinden oluşuyor, tabi sözlüğün de buna katkısı var.

GB : İstekli, yetenekli öğrencileri stajyer olarak alıyor musunuz, gençlere fırsat tanıyor musunuz ?

Erdoğan Bavaş : Tabi ki bir Google değiliz ama ihtiyaca da bağlı olarak bu konuda arayışlarımız oluyor. Ama istek sadece lafla değil icraat ile de gösterilmeli. Az da olsa rekabet var bu sektörde de, kendi başına bir şeyler yazmamış birinin ne kadar istekli de olsa bir ajansa gidip fırsat vermelerini beklemesi gerçekçi olmaz.

GB : Ekibiniz kaç kişi, görev dağılımı nasıl ? Yazılımcılara bu işi tavsiye eder misiniz ?

Erdoğan Bavaş : Ekibimiz 8-12 kişi arasında değişiyor. Görev dağılımı; herkese güven tam olduğu ve yeterlilik konusunda sıkıntımız olmadığı için, kişiye özel değil de kendiliğinden gerçekleşiyor. Zaten gerekli durumlarda İsmail Alpen müdahale ediyor. Yazılımcılar için çalıştığı şirketin isminden ziyade koşulları ve iş arkadaşları daha önemli, bu yüzden sıkıntı çektikleri bir şirkette suçu mesleklerinde aramamaları gerekir, gerekli koşullar bulunursa ve yeterli olduğunuza inanıyorsanız yazılım sizin için bir iş bile sayılmayacak hale gelir.

GB : Firmalara reklam yönünde çalışmalarınız var mı ? Varsa nelerdir ?

Erdoğan Bavaş : Reklam konusunda mümkün olduğu kadar yazar ve okurları rahatsız etmeden çalışmalar yapmak tek amacımız olacak. Henüz netleşmiş taslaklar yok. Şu an önceliğimiz içerik oluşturulması ve tüketilmesi konuları. Reklam daha sonraki planlarda.

GB : İncicaps son yıllarda Türkiye’nin en önemli mizah kaynağı. Bugün İncicaps’i bu kadar popüler yapan etmenler nedir?

Erdoğan Bavaş : İncicaps’in bu denli popüler olmasında tabi ki caps üreten üyelerimiz aslan payını almakta. Kedi videoları ve karikatürlerden oluşan online mizah pazarında tamamen özgün bir format ve kaliteli içerik ile giriş yaptı incicaps. Başarılı olması sürpriz değildi. Bugün onlarca -sözde içerik üretmesi gereken- haber ve gazete siteleri bile üretilmiş capsleri sıralayıp kullanması da İncicaps’in başarısını gösterir.

GB : Uludağ ve İnci Sözlük birlikte mi çalışıyor ? Teknik ekipte bazı isimler ortak olarak gözüküyor ?

Erdoğan Bavaş : Teknik ekip olarak aynı ekibe bağlı sözlükleri tabi ki ekip içinde dağılım değişebiliyor, ama içerik ve yazarlar tamamen birbirinden bağımsız.

GB : Gençlere sosyal medya ve girişimcilik konusunda tavsiyeleriniz nelerdir? İnternette bir gelecek düşünenlere neler önerirsiniz ?

Erdoğan Bavaş : Asla önyargılı olmamaları gerekli. Herhangi bir uygulama, platform, web sitesi mutlaka kullanılıp gözden geçirilmesi gerekli. Sektörde lider konumda olan pek çok insan var bunlar mutlaka takip edilmeli. Her şeyi bilmek tabi ki mümkün değil ama duymamış olmanız size çok şey kaybettirebilir.

İnci Sözlük yeni tasarımı kutlarken. Erdoğan Bavaş(Serkan İnci'nin solunda)

İnci Sözlük yeni tasarımı kutlarken. Erdoğan Bavaş(Serkan İnci’nin solunda)

Ben söyleşiye Serkan İnci’yi davet etmeden önce kafamda sözlükle ilgili birçok soru vardı. Söyleşiden önce ve sonra sohbet esnasında çoğunu sorma fırsatım oldu, sağ olsun Serkan İnci hepsini cevapladı.

Bir de sizin ağzınızdan dinleyelim. İnci sözlük nasıl kuruldu? Nasıl bu kadar hızlı yayıldı?

Serkan İnci : O zamanlar sadece Ekşi Sözlük Ve Uludağ Sözlük aktifti. Ama sözlüklerde hep kısıtlamalar yasaklar vardı. Sonra 2009’da İnci Sözlük’ü kurduk. Bu yasaklardan sıkılan yazarlar İnci Sözlük’e geldiler. İnci Sözlük de samimi bir ortam var ve internetteki en özgür ortamlardan biri. Daha da özgür olması için çalışıyoruz. Caps kültürü de bu ortamdan çıktı ve sözlüğün daha da ünlenmesine sebep oldu. Günden güne sözlüğün ve İncicaps’in tanınırlığı artıyor.

Sözlüğe yeni tasarım geldi. Pek çok yazar tepki gösterdi ve çoğu hala eski tasarımı kullanıyor. Açıkçası ben de başta pek alışamadım, eski tasarımı kullanmaya devam ettim. Yazarların bu tepkileri hakkında ne düşünüyorsunuz? İlerde eski tasarım kalkacak mı?

Serkan İnci : Yenilik geldiğinde tepki gelmesi doğaldır. Tepki her zaman olmuştur sözlükte. 3. nesil geldiğinde bile ilk 2 nesil aşırı tepki göstermişti, ama şu an her şey unutuldu herkes memnun ve 3. nesiller sözlükte saygınlık gördüler. Ben eminim ki, 2 yıl sonra “trend”i kaldıracağız dediğimizde de aynı tepki gelecek. Eminim yazarlar bu temaya alışacaktır ve ilerde bu temanın da değişmesini istemeyecektir. Zira, eski tasarım bir gün tamamen kalkacak.

Sözlüğe yatırım yapmayı isteyenler oldu mu? Hiç bırakmayı düşündüğünüz mü? İlerde “beyler ben gidiyorum” diye başlık görecek miyiz?

Serkan İnci : Sözlüğe birçok yatırım teklifi, satın alma teklifi geldi elbette. Fakat, hiç satmayı düşünmedim. Sözlük beni, hayatımı değiştirdi. İlerde sözlüğü bırakmayı asla düşünmüyorum.

Serkan İnci Boğaziçi'nde "Yılın En İyi Sözlüğü" ödülünü alırken

Serkan İnci Boğaziçi’nde “Yılın En İyi Sözlüğü” ödülünü alırken

Sözlükte bir ara küfürlere sansür geldi. Özgür ortamın merkezi olarak İnci Sözlük’e sansür getirilmesi çelişkili değil mi?

Serkan İnci : Sansür gelmesinin sebebi yazarları korumak içindi. Çünkü kendini bilmeyen bazı yazarlar, siyasilere hakaret ediyordu. 3. kişilere hakaret büyük suçtur. Bu hakaret sözlüğü değil sadece yazarı ilgilendirdiği halde, yazarlarımız zarar görmesin diye yapıldı. Ben bizzat düzenli olarak her ay karakola gidip ifade veriyorum. Sözlüğe sürekli dava açılıyor, birileri şikayette bulunuyor. Buna mecbur olmadığım halde, birçok yazarı kendim savundum. Yaptığımız her şeyi yazarlarımız için yapıyoruz.

Denizcilik mezunu olduğunu biliyoruz. Halen denizciliğe devam ediyor musunuz?

Serkan İnci : Hayır, denizciliği tamamen bıraktım. Bir içerik ajansına sahibiz ayrıca Haberself gibi yeni girişimlerimiz mevcut. Ve yatırımcı desteği ile bu girişimlerimizi daha da büyütmek istiyoruz.

2 kitap yazdınız, çok beğenildi. Yeni bir kitap girişimi var mı?

Serkan İnci : Evet 3. Kitabımız yakında gelecek. Umut Kullar ile birlikte yeni çalışmamız. Kitap İncicaps hakkında, sektörü ve bu tür markanın Türkiye’de ne kadar önemli olduğunu mizahi bir içerikle anlatıyor. Okuyucuların seveceğini umuyoruz.

Bu alanda başarılı bir kişi olarak gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Serkan İnci : İçerik üretin. Sözlüklere üye olun. Yazılar yazın. Tüketici olmayın, olayları sadece izlemeyin. Herkesin güldüğü caps’i yapan kişi siz olun. İçerik bu çağda internetteki en önemli şey. Eğer internetle ilgili bir gelecek sağlamak istiyorsanız içerik şart. Bu konuda sözlük jargonu çok değerli. Yıllarca sözlüklerde takılmanızın faydasını bu şekilde göreceksiniz.

Serkan İnci ve Erdoğan Bavaş’a, röportaj için Gazete Bilkent adına teşekkür ediyoruz.

Leave a Reply

1 comment

  1. halim baykuş

    elinize sağlık ali kemal bey, çok keyifli bir röportaj olmuş. devamını bekliyoruz.