2015 Honda CRV-SUV/1.6 i-DTEC-160 HP

Bu yazımda Türkiye pazarında marka değeri hala yükselen ve “yükselen trendler” arasına giriş yaparak Türkiye ve Avrupa satışlarını yeniden canlandırmayı hedef olarak belirleyen Honda’nın CRV modeli olan SUV klasmanındaki aracından söz edeceğim. Yeni CRV, Honda için bir yeniden doğuş ve genişleme projesi. Pazarda yüzde 12 civarına ulaşan SUV segmentinin revaçtaki modellerinden CR-V, 4 çeker sürüş özelliğine sahip. Benim kullanma şansına eriştiğim model, 1.6 litre i-DTEC dizel motora, 160 beygir gücüne ve 9 ileri çift kavramalı otomatik şanzımana sahip versiyonu. Honda yeni CRV ile Türkiye satışlarının 2014’e göre yüzde 15 artması beklentisinde ki buna 2016 yılı da dâhildi. Bu iddialı bir hedef. Yalnızca bu kadarını söylemek te yeterli değil. Honda bu iddialı projeyi, Türkiye pazarına “Earth Dream Technology” olarak bilinen, Mercedes’in “Blue Efficiency” veya VW’nin “Blue Motion” teknolojisinde olduğu gibi ekonomik sürüş sağlayan, çevrecileri memnun etmeyi planlayan ve düşük emisyon sunan versiyonu ile girdi. Teknik donanımlarının yanı sıra bu özellik te aracın Türkiye ve Avrupa pazarlarında yükselen trendde marka değerinin artmasına katkıda bulunuyor. Bu sebeplerden bu model bir sonraki aracınız olabilir. Vereceğim bilgileri değerlendirmenizi dilerim.

SÜRÜŞ ÖNCESİ-DIŞ DİZAYN

2015 CRV, SUV segmentinde neredeyse bir Range Rover kadar büyük cüssesiyle göz dolduruyor ve gövde gösterisi yapıyor. Modern bir dizayna sahip. İleri yönde büyütülen ön gövde uzantısı, parlak siyah bir arka plana sahip ön ızgaralık üstünde yer alan büyük Honda amblemi ve yengeç kıskaçlarına benzeyen LED dizayna sahip ön farlar, ön bölgede fark yaratıyor ve yeni CRV’nin marka bileşenleri arasında yerini alıyor. Plakanın yerleştiği plastik yuvanın altında yer alan kurt dişi alt rüzgârlık ise aerodinamiğe katkıda bulunduğu gibi spor ve girişken bir görüntü de sağlıyor. Honda’nın bu yeni modelinde, krom kullanımının artışını ön plana çıkarması da aracın rengiyle güzel bir kombin sağlıyor. Marka değerine değer katıyor.

Arka bölümde ise basık arka cam, yüksekliği artırılan ve dikey yönde açılıp kapanan elektrikli arka bagaj kapağı ise Honda’nın geleneksel CRV yapısını değiştirme kararı aldığını gösteriyor. Honda Türkiye’den gelen açıklama: “Tekrar yükselen trendler arasında yer almak ve tekrar satış artışı yakalamak istiyoruz” şeklinde gelmişti. Bu ifadeler Honda’nın CRV ile sıfırdan marka değeri yaratmak konusunda çok çalıştığını gösteriyor.

Önceki serilerde ön tampon yere kadar uzanmazdı ve aracın ön komponenti (uzantısı) ileri doğru esneme yapmazdı. Arka cam ise basık olmanın tam tersine oldukça dikey bir yapıya sahipti. Bagaj kapağı ise yatay yönde açılırdı ve elektronik olarak değil, elle açılır ve kapatılırdı. Daha önce de bahsettiğim gibi yeni CRV ile bir genişleme ve yenilenerek tekrar markalaşmayı hedefleyen Honda, geleneklerin dışına çıkarak akıllıca bir hamle yapmış ve 50 bin adetlik satış oranı yakalamıştır. Bu sayede istediği hedefe ulaşmış gibi görünüyor.

SÜRÜŞ ÖNCESİ-İÇ DİZAYN

Honda yeni CRV’ de gösterge panelini geliştirmiş ve tüm göstergeleri tek bir yerde toplayarak dağınık gösterge panelini düzene sokmuş. Benim gibi kolay çözümlerden ve düzenden hoşlanan birisi için çekici özelliklerden biri. Direksiyon ise büyütülerek elektronik kontrollerin yönetiminin kolaylaşması için kolay kullanımlı düğmeler yerleştirilmiş. Trafikte dikkat dağınıklığını bu anlamda minimuma indiren kolay bir çözüm daha. Aracın modernizasyona kavuşturulması için müzik, gps, ve ses sisteminin yönetilmesi için ise orta panelde büyük ve geniş bir LCD ekran yer almakta. Yeni vites kolu ise parlak siyah renk ile asil bir görüntüye kavuşmuş ve yıllar geçtikçe vites kolunu eski ve çirkin gösteren deri kullanımına son verilerek krom+plastik kullanılmış. Tabi ki her SUV klasmanındaki araçta olduğu gibi iç hacmi geniş bir Honda SUV ile karşı karşıyayız. Orta konsolda hoşuma gitmeyen tek özellik el freninin eski sistemle var olması. Artık yeni nesil araçlar olabildiğince elektronik frene geçiyorken-ki örnek vermek gerekirse Ford’un bu teknolojiyi ilk kez C-MAX de, VW gruptaki markaların ise Golf 5 ve Golf 6 serisinin geldiği yıllarda kullanmaya başladığını hatırlıyorum-Honda’nın eski sistemde ısrar etmesi hala bazı geleneklerden vazgeçmek istemediğini gösteriyor. Bu eksiğin dışında Honda’nın da anahtarsız çalıştırmaya geçmesi gerçekten hoş olmuş. Diğer bir gözüme çarpan güzel özellik ise torpidodan orta panele kadar uzanan krom dizayna sahip bir şeridin olması. Siyah iki ayrı bölgeyi ayıran bir gümüş şerit aracın içine bir akış katmış. Yani Honda, orta sınıf SUV’ ler grubu içerisinde aracın dışı kadar içini de orta sınıf bir ekonomi boyutunda tasarlamayı iyi başarmış. Daha önce de belirttiğim gibi iç hacmi büyütülmüş olan CRV, bunun gereği olarak arka koltuk mesafesini de artırmış. Bagajın büyüklüğü ise rakiplerini yakalama konusunda Honda’ya bir artı sağlamış. Bahsettiğim tüm bu inovatif yenilikler Honda’nın yeni marka bileşenleri ile küllerinden doğan bir Anka kuşunu kendine rol model alarak marka değerini olabilecek en yüksek dereceye çıkartmak konusunda emin ve iddialı adımlar attığını gösteriyor.

SÜRÜŞ DENEYİMLERİ

2015 Honda CRV, yeni dizaynı ile göz doldurduğu kadar 160 HP’lik 1.6 i-DTEC turbo dizel motoru ile de göz dolduruyor. SUV’ ler, bir sedan veya HB araca göre normal olarak daha ağırdır ve açık ara daha geniş ve büyük motorlara sahip olmak zorundadırlar. Bu durum da yaklaşık 3.0, 3.5, 4.0 litrelik motorlara sahip olmak demek. Fakat Honda CRV’ nin bir SUV olduğuna bakmayın. i-DTEC teknolojili turbo destekli motora sahip bu aracın böyle yüklü güç oranlarına hiç ihtiyacı yok. 9 ileri çift kavramalı sistemin desteğini arkasına alan CRV oldukça yüksek güç üretebiliyor. Özellikle motoru çalıştırıp gaza yüklendiğinizde bunu anlayabilirsiniz. Gerçek anlamıyla koltuğa yapışma hissinin ne olduğunu CRV size öğretecektir. Aynı zamanda 350 Nm torka sahip CRV, dizel otomatik şanzımanlı motoru ile de çok iyi bir yakıt ekonomisine sahip. Ortalama kullanımda 4,9 lt/100 km’lik bir yakıt tüketim değerine sahip olarak kendi sınıfındaki rakiplerine resmen kafa tutuyor.

Yeniden doğmaya çalışan bir firma genel koşullarda rakiplerine kafa tutan bir tavır sergileyerek risk almak istemez ama yeni CRV ile Honda düşük te olsa risklerin aracı olmuş durumda. 0 km’den 100 km’ye dizel otomatik versiyonu 9.7 saniyede, manuel ise 9.4 saniyede çıkabiliyor. Bu sırada ise kullanıcısına güzel ve keyifli bir sürüş deneyimi sağlıyor. Honda’nın bu konudaki diğer bir inovasyonu ise 110 km/s’i geçtiğiniz anda size dikkatli olmanız gerektiği konusunda sesli ve görüntülü uyarı veriyor olması. Sürüş güvenliği konusunda araca marka değeri katan güzel bir teknoloji gelişimi.

Yeni CRV ile ilgili bir diğer konu ise tırmanıştaki yadsınamayacak üstün performansı. Siz sadece biraz gaza basın ve CRV pençelerini asfalta geçirsin. Ağırlığı tırmanış sırasında kesinlikle bir engel teşkil etmiyor. En kısa sürede size yardımcı olmak amacıyla turbo devreye giriyor ve hızlanmayı başlatıyor.

CRV’ nin performansı ile ilgili bahsedilmesi gereken diğer bir konu ise viraj performansı. Tırmanışta veya düz yolda bir engel teşkil etmeyen aracın ağırlığı, virajları alırken küçük miktarda da olsa etkileyici sürüş deneyimini sekteye uğratıyor. Araçta bu konuda küçük bir eksiklik var, o da çok az da olsa virajlarda minimum derecede savrulma yaşaması. Fakat, sonuç olarak bu bir SUV ve savrulması normal. Yani göz ardı edilebilir. Genel olarak bakılacak olursa hızlı iken de viraj performansı oldukça güzel. Araçta var olan teknoloji sayesinde virajlarda olabildiğince bulunduğunuz şeridi terk etmenizi önlemeye çalışıyor. Yeni CRV ile Honda yeniliklere doymak bilmiyor.

 

ELEŞTİRİLER

Daha önceki paragraflarda da belirttiğim gibi aracın iç dizaynında kullanılan ve büyüklüğünden dolayı yer kaplayan eski teknoloji ürünü el freni ve virajlarda az da olsa savruluyor olması yeni CRV’ nin eksik taraflarından iki tanesi. Honda için son bir eleştirim ve uyarım ise şöyle; sürüş sırasında yol bozukluklarının neden olduğu hafif titreşimler biraz aracın ağırlığından olsa gerek çok az derecede arka bagaj kapağında ve arka camda titreme yapıyor. Bu durum ise sürücünün zaman zaman hiç gerekli olmamasına rağmen içgüdüsel olarak dikiz aynasından arka bölümü kontrol etme ihtiyacı hissetmesine sebep oluyor. Yine de belirttiğim bu 3 eksikliğe rağmen hiçbiri araca hayran olmanıza engel teşkil edemiyor.

 

SONUÇ

Yazımın sonuç bölümüne başlarken bir itirafta bulunayım. Bunu söyleyeceğim için birçok kişi bana bilgisiz vb. deyip kızabilir fakat ben de bir Japon otomobili kullanıcısıydım ve gerçekten bir Japon otomobili kullanmak aslında bir Avrupa aracı kullanmaya kıyasla çok ta zevkli bir deneyim değil. Dolayısı ile Honda’dan da bu kadar iyi tasarlanmış, oldukça profesyonel ve verimli bir araç gerçekten beklemiyordum. Fakat gerçekten çok iyi ve kaliteli inşa edilmiş bir araç. Ne demişler, yiğidi öldür ama hakkını teslim et. Ben de Honda’ nın hakkını yemiş olmayayım. Mühendisleri çok iyi bir proje çıkarmışlar. Yazımın başında belirttiğim gibi yeni CRV, Honda için yeniden doğuşun ve büyümenin projesi. Bu yüzden akla ve mantığa sığmayan riskler alamayacaklarının farkında olarak, tamamen müşteri memnuniyeti üzerine bir araç geliştirmişler. Birkaç ay önce piyasa değeri 100.000 ile 110.000 TL arasında oynamakta idi, şu günlerde biraz daha pahalanmış olması ihtimal dahilinde olmalı. Eğer bu araca verecek paranız varsa, belirlediğiniz bütçe bu civarlarda ise ve bir Honda SUV, kişisel olarak veya bir aile olarak aradığınız özelliklere cevap verebiliyor ise-ki öyle olduğunu tahmin ediyorum-2015, 2016 HONDA CRV-SUV sizler için iyi bir seçenek olabilir. Bir gün hepinizin böyle bir araca hatta daha iyisine sahip olmanızı, sahip iseniz, sağlıklı, kazasız ve mutlu günlerde kullanmanızı içtenlikle diliyorum. Herkese güzel, keyifli ve bir o kadar dikkatli sürüşler dilerim…

 

AUTO VOGUE / ANKARA

Bu keyifli sürüş deneyimini yaşamam için bana fırsat sağlayan Auto Vogue Galeri’den Oktay Bey’ e ve Tolga Bey’ e çok teşekkür ederim.

 

Leave a Reply