12 Yıllık Uzay Misyonu Başlıyor: Lucy

Uzay misyonları evrenin oluşumunu anlamamız açısından kilit atılımlar oluyor çoğu zaman. Bu yazımda son uzay misyonlarından biri olan Lucy Misyonu’nu açıklayacağım. Umuyorum ki görev sonundaki bulgular bizi evreni çözerken ki yolumuzda ışıklarımızdan biri olur.

Lucy Misyonu 16 Ekim 2021 Cumartesi günü Kenndy Uzay Merkezinden 12 yıllık yolculuğuna başlayacak. Bu serüvende adını Lucy fosilini keşfeden araştırmacının onuruna verilen bir ana kuşak asteroidi Donald Johanson ve yedi Jüpiter’in Truva Asteroidini ziyaret edecek olan uzay aracı, güneş etrafındaki bağımsız yörüngelerde rekor sayıda varış noktasını ziyaret eden ilk uzay aracı olma özelliğini taşıyacak.

Öncelikle görev adının hikayesinden bahsetmek istiyorum. 2020 yılının başında Lucy ’nin baş araştırmacı yardımcısı Cathy Olkin şu sözleriyle Lucy adının neden seçildiğini bizlere anlatmaya çalıştı: “Lucy Misyonu adını 1970’lerde Etiyopya’da bulunan Australopithecus fosili olan Lucy fosilinden almıştır. Lucy Fosilinin insansı evrim anlayışımızı değiştirmesi gibi Lucy Misyonu da Güneş Sistemi evrimi anlayışımızı değiştirecektir.” Bu sözleriyle Lucy Misyonu ’nun bu yola başlama amaç ve hedeflerini çok güzel bir şekilde özetlemiş oluyor aslında. Asteroitler gezenlerin nasıl oluştuğuna dair ipuçları taşıyor üzerlerinde. Truva Asteroidleri, Jüpiter’i yörüngesinde yaklaşık 60 derecelik bir açıyla takip eder veya yönlendirirler ve durum sonsuza kadar sabit kalır. Bundan dolayı Truva Asteroitlerine gezegen oluşumunun artıkları diyebiliriz. Lucy Misyonu, Güneş Sistemi’nin yaklaşık 4.5 milyar yıl önceki diğer bir söylemle ilk zamanlarını anlamamız açısından önemli bir atılım olacak bu sebeple.

Hubble Uzay Teleskobu veya daha farklı teleskoplar bu kümelerin yüzey ayrıntıları hakkında ayrıntılı bilgi veremediğinden Lucy Misyonunun başlatma kararı alındı. Bilim insanları Lucy Misyonu’nda asteroitleri boyut, renk ve bileşimlerini inceleyip örnekleyerek genç Güneş Sistemi’nin fiziksel durumunu, gezegenlerin hareketlerini ve nasıl geliştiklerini anlamayı hedefliyorlar.

Lockheed Martin tarafından tasarlanan uzay aracı Lucy’ye yolculuğunda başarılar diliyor ve 16 Ekim Türkiye saati ile 12:34’te gerçekleşek fırlatma girişimini NASA TV, NASA uygulamasından ve NASA’nın sosyal medya hesaplarından takip edebileceğinizi hatırlatmak istiyorum.

Lucy Misyonu uzay aracının görev boyunca alacağı yol
(Southwest Research Institute)

Kaynaklar

Shekhtman, Lonnie “NASA’s Lucy Mission: A journey to the Young Solar Solar System”, Solar System System Exploration, NASA’s Lucy Mission: A Journey to the Young Solar System – NASA Solar System Exploration

Garner, Rob. “Lucy: The First Mission to the Trojan Astreoids”, Nasa, Lucy: The First Mission to the Trojan Asteroids | NASA

Leave a Reply