Geçtiğimiz gün, Avrupa Birliği’nin beklenmedik şekilde Birleşik Krallığı’nın yapması gereken ödemesini yaklaşık olarak 1,7 milyar pounda yani 2,1 milyar avroya çıkarması üzerine ortalık bir hayli karışmıştı. AB bu ödemenin daha önce yapılan yanlış hesaplamalardan dolayı yapılması gerektiğini bildirirken, istek sonrası Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron Brüksel’i “kalpsiz ve ruhsuz bürokrat ve teknokratlardan oluşan bir grup” olarak değerlendirdi. Ayrıca 1 Aralık’a kadar yapmaları gereken ek ödemeyi yapmama konusunda da ısrarcı olduklarını belirtti.

Britanya’nın Avrupa Birliği Komisyonu’na yapması gereken ek ödemenin altında yatan sebep, aslında birden fazla. Birinci neden olarak Britanya’nın daha önceki yıllarda yapması gereken yardımları eksik yapması. Yeni yapılan hesaplamalar ile Avrupa Birliği Komisyonu, Britanya’nın sistematik bir şekilde daha önceki yıllar az ödeme yaptığını ve bu ödemelerin birikimi olan 2,1 milyar avroyu vermesi gerektiğini belirtti. Yani kısaca bahsedilen rakam 2002-2013 yılları arasında, Britanya’nın ödemesi gereken ancak yapmadığı ödemelerin toplamı olarak kabul edilebilir.

1414156854079_wps_25_Britain_Prime_Minister_Da

Başbakan Cameron, Fransa Başkanı Francois Hollande’nin bakışları altında Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’dan dokuz ülkenin yapması gereken ödemelerle ilgili acil tartışma talebinde bulunurken. Kaynak: Agence France-Presse

Ayrıca Avrupa Birliği Komisyonu’nun ek ödeme çıkardığı tek ülke Britanya değil. Hollanda, İtalya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs gibi ülkeler de Britanya’nın yanında, Avrupa Birliği’ne borçlu olarak görünmekte. Bu ülkeler arasında Britanya açık bir farkla birinci sırada yer alırken, Hollanda ve İtalya da hatırı sayılır bir miktarla Britanya’nın arkasından ikinci ve üçüncü sırada. Yapılan hesaplamalara göre Hollanda 642 milyon avro, İtalya 340 milyon avro, Yunanistan 89 milyon avro, Güney Kıbrıs da 42 milyon avro borç ödemek durumunda kaldı. Britanya’nın açık ara en büyük borçlu olmasının sebebi ise, yapılan gayri safi milli hâsıla hesaplamasının yanlış olması. Yani Britanya daha zengin olduğu için değil, hesaplama sisteminin değişmesinden dolayı bu borcu ödemek zorunda kalmıştır. Bunun yanında, bazı ülkelerin ise hesaplama yanlışından dolayı Avrupa Birliği’nden alacağı bulunmakta. Bunların en kayda değerleri ise 1 milyar avro ile Fransa, 779 milyon avro ile Almanya ve 316 milyon avro ile Polonya olmakta.

Başbakan Cameron, bu durum konusunda tepkisini sert bir dille belirtmesine rağmen, komisyon yetkililerinin yasalara göre bu düzenlemeyi yaptıklarını biliyor. Zira Britanya yetkilileri de biriken borçların kabarık bir şekilde bu faturayı çıkaracağının farkındaydılar. Avrupa Birliği’ne yapılacak bu borçları hesaplama sistemi tartışmaya açık olmasa da, hesaplama yanlışından dolayı yapılan talebin bir takım ihtilafları bulunduğu belirtiliyor. Yani Britanya’nın itiraz edecek diğer ülkeler ile birlikte, bazı seçeneklere sahip olması mümkün.

 

Kaynak: Dailymail, BBC, Eurostat

Leave a Reply