Je voulais simplement remercier à Monsieur Abellan pour toutes ses supports qu’il m’a fait et je vous félicite pour cette inoubliable soirée. Encore une fois je suis fière de mon école.

(Sainte Pulchérie Fransız Lisesinin değerli müdürü Alexandre Abellan’a bana verdiği bütün destek için teşekkürü bir borç bilirim. Bu unutulmaz gece için emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Okulumla bir kez daha gurur duydum.)

DSC03242 DSC03249 DSC03253

İstanbul’un en eski okullarından biri olan Sainte Pulchérie Fransız Lisesinde 27 Mart akşamı Akut yararına büyük bir organizasyon gerçekleştirildi. İlk bölümü, öğrencilerin tasarımlarından oluşmaktaydı. İkinci bölüm ise Vural Gökçaylı’nın muhteşem defilesiydi. Bu bölümde özellikle Özge Ulusoy’un sunduğu gelinlik çok ilgi çekti. Bu defileye ruh katan 167 yıllık anıt değeri taşıyan Fransız mimarisinde gerçekleşmiş olmasıdır.

Beyoğlu-20130327-00311

Fransız kadınlarının en önemli aksesuarı eşarp, lise üçüncü sınıf öğrencilerinin tasarımlarıyla ve Vakko imzasıyla sunuldu. Kimi manken öğrencinin üstünde elbise kimisinde bir fular, kimisinde bir papyon olarak sunulan eşarplar Vakko eşarp ürün müdürü Şirin Çetinkaya yorumu, Uğurkan Erezin’de muhteşem koreografisiyle Sainte Pulchérie Lisesinin eski şapelinde bambaşka bir ruhla sunuldu. Her haliyle farklı bir atmosferi yansıtan bu defilenin en büyük özelliği tasarımcılarının ve mankenlerinin okulun öğrencilerinden oluşmasıydı. Tasarımlar 8 ayrı gruba ayrılmıştı. Bu gruplardan bazıları Barok desenler, Rumi grubu, İznik grubu ve Tuğra grubu gibi ana başlıklardı. Tasarım aşaması okulda plastik sanatlar dersinde okul hocalarının nezaretinde gerçekleşmiş, eşarpların hazırlanması ise Vakko atölyelerinde gerçekleştirilmiştir. Bu bölümde yine öğrencilere desenlerin kumaş baskıları ve hatta hata düzeltmeleri Vakko atölyelerinde yapılmıştır. Ortaya çıkan eşarpların her biri sıradan bir öğrenci çalışması gibi değil adeta Haute Couture ürün izlenimi uyandırmıştır.

4882013328174211624191

Beyoğlu-20130327-00278Anadolu medeniyetleri ve Osmanlı motiflerinden ilham alan Vural Gökçaylı imzalı tasarımlar başta Özge Ulusoy olmak üzere Bilge Karaduman ve birçok ünlü mankenin sunumuyla sergilendi. Bu bölümde sunulan kıyafetlerin temaları Osmanlı hayat ağacı, Rüstem Paşa Camii orijinal fayans desenleri ve Selçuklu Camiisi taş işçiliği, Osmanlı asker üniformaları Vural Gökçay’lının ilham aldığı unsurlardır. Özge Ulusoy’un finalde sunduğu gelinlik Osmanlı hayat ağacından ilham alınmıştır ve başlığı ise Nadide Sultan tacıdır. Kıyafetlerdeki özgünlük ve zerafet Vural Gökçaylı’ya Türk modasının neden en önemli isimlerinden biri olduğunu açıklamaktadır.

Beyoğlu-20130327-00277

Defile öncesi ve sonrası röportaj yapma fırsatı bulduğum Vural Gökçaylı’ya, Uğurkan Erez’e, Hande Adalı’ya ve Şirin Çetinkaya’ya modanın onlara ne ifade ettiğini ve yeni yetişecek modacılara neler tavsiye ettiklerini sordum.

Vural Gökçaylı
Anadolu’nun yeni tasarımcılar için uçsuz bucaksız bir hazine olduğunu. Antik şehir mimarisinden Osmanlı motiflerine kadar ilham kaynağı olacak pek çok zenginliği taşıdığını ve bunlardan ilham alınması gerektiğini söyledi. Modanın yaşam tarzının bir parçası, kısaca mutluluk olduğunu belirtti.

Uğurkan Erez

Yapılan işlerin çok güzel olduğunu ve Vural Gökçaylı’nın davetine hiç düşünmeden varım dediğini belirtti .Gençlere her koşulda destek verilmesi gerektiğini söyledi. Söz konusu moda olunca öncelikle insanın kendi bedenine uygun olanları seçmesi gerektiğini, ve her kadının giyiminde bir tarzı benimsemesi gerektiğini söyledi.

Beyoğlu-20130327-00319

Deniz Adanalı (Vakko Halkla İlişkiler Kurucusu)

Bütün beklentisinin merak, araştırma ve bilgi edinmek olduğunu ve dünyadaki kültürden, her şeyden yararlanmak gerektiğini söyledi. Modanın tepeden tırnağa uyumlu ve dengeli giyinmek olduğu, hayattaki duruşun bile kıyafeti tamamlayan bir unsur olduğunu belirtti. Her şeyin bir bütün olduğunda modadan bahsedilebileceğini söyledi.

Şirin Çetinkaya (Vakko Eşarp Ürünü Müdürü)

Antik dönemden itibaren Anadolu’da kullanılan takı, mücevher, yemek takımı, saç aksesuarları, elbiseler bile yeni tasarımcılara ilham kaynağı olmalıdır. Avrupa’ya özenmektense Anadolu kültür mirasını çok iyi araştırıp ilham alınacak unsurları çekip çıkartmak gerektiğini söyledi.Bir tasarımcı içindeki moda övgüsünü ilham alacağı sadece 3 unsur bile olsa 300 parça ürün çıkartabilir dedi.Ayrıca ‘Vakko’ için şu cümleleri ekledi; Vakko sadece Türkiye’nin değil yıllardır koruduğu kalitesi ve farklı çizgisiyle dünyanın önde gelen moda devlerinden biri olmuştur. Kurucusu Vitali Hakko Cumhuriyet’in ilk yıllarının o kısıtlı imkanları ve yokluk günlerinde sadece inancıyla bugünkü Vakko’nun temellerini atmıştır. Vitali Hakko’nun en önemli ilham kaynaklarından biri müzik olmuştur. Kısaca görsel sanatlarla müziğin ahengi, Vitali Hakko’nun çizgisini oluşturmaktadır. Tecrübeleriyle birlikte çok önemli bir sorumluluğuda Cem Hakko’ya devretmiştir. Bu sorumluluk Vakko adının önemini koruyarak sürdürebilmektir. Öncelikle işin mutfağında yani fabrikada işçilerle birlikte üretim aşamasından itibaren Cem Hakko’yu yetiştirmiştir.

Çok çok özel teşekkürlerim sevgili hocam Güler Kayhan’a ve beni kulise bile sokan sevgili Uğurkan Erez’e…

Leave a Reply