Meteorlar Dünya’nın Sonunu Mu Getirecek?

impact-4_3_r536_c534Rusya’nın Çelyabinsk kenti üzeride 15 Şubat sabahı patlayan 500 kiloton gücündeki meteorun ardından, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) başkanı Charles Bolden “New York üzerine büyük bir meteorun geldiğini görürseniz sadece dua edin” açıklamasını yaptı. 15 şubat sabahı yaşanan meteor patlaması, Rusya’da binlerce kişinin yaralanmasına, bir çok binanın da hasar görmesine neden olmuştu. Radar sistemlerinin tespit edemediği bu patlamanın ardından, kozmik tehditlere karşı alınması gereken önlemler tekrar gündeme geldi.

 

NASA başkanı Charles Bolden’in açıklamaları ise kamuoyunu rahatlatmaktan çok uzakta. ABD veya dünyanın başka herhangibir yerinde meydana gelebilecek herhangibir patlamaya karşı sadece dua ile yaklaşılabileceğini belirterek panik halinin devam etmesine neden oldu.

 

NASA dünyanın yakınında bulunan ve bir metreden daha geniş olan gök cisimlerinin yüzde doksanbeşini tespit edebiliyor fakat bu sefer bu oran yetersiz kaldı. 20 Mart çarşamba günü yapılan görüşmede Beyaz Saray bilim danışmanı John Holdren “Bu büyüklükteki bir asteroit, hatta 1 kilometre büyüklüğündeki bir tanesi medeniyeti bile sona erdirebilir” yorumunu yaparak durumun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Holdren, NASA’nın tespitlerine rağmen bu astreoiterin şehirleri yok edebilecek derecede tehlikeli olduğunu belirtti. Dünya yakınlarında yaklaşık yüz tane bu büyüklükte asteroit bulunuyor ve ortalama olarak her bin yılda bir, bir tanesi dünyaya çarpıyor. Yapılan kongrede, Holdren çok büyük yıkıma sahip olabilecek bir asteroitin dünyaya çarpmasının düşük bir ihtimal olduğunu ancak bu durumu göz ardı edemeyeceklerini belirtirken, Bolden önümüzdeki bir kaç hafta içinde Dünya’ya çarpacak olan herhangibir asteroit için tek önlemin dua etmek olduğunu belirterek paniğe neden oldu.

 

        66 milyon yıl önce Yucatan Yarımadasına (Meksika) çarpan 10 km çapındaki meteor dinazorların sonunu getirdi. 1908 yılında Sibirya’ya çarpan dev meteor ise tarihe ‘Tunguska Olayı’ olarak geçerken, 80 milyon ağaç türünün yok olmasına ve 2.150 kilometrelik alanın harabeye dönmesine neden oldu. Kozmik saldırılar hiçbir zaman hafife alınacak türden olmadı, belki de Bolden haklıdır ve endişelenmek için bir nedenimiz vardır!

 

 

 

 

Referans: http://news.nationalpost.com/2013/02/15/russian-meteor-explained-videos-and-pictures-of-blast-and-crash-site/

Leave a Reply