Yaşayan Tanrıça Tarafından Kutsanmak

Hiç yaşayan tanrıça duydunuz mu? Ben de öyle, ta ki Katmandu, Nepal’e gidip Yenya Festivaline katılana kadar. Festivalin amacı tanrıları onurlandırmak, Katmandu halkını tekrar kutsamalarını sağlamak. Bu amaçla festival sırasında iki ana kutlama var: Kumari Jatra ve İndra Jatra.

https://www.thelongestwayhome.com/blog/n 1

Kumari Jatra dünyada yaşayan tek tanrıça olan egzotik kızı görmek için tek şansınız. Eğer ergenliğe girmediyseniz, bir tanrıçada bulunması gereken 42 özelliğe sahipseniz (aslan göğüsü, ördek el ve ayakları vs), ölü hayvan dolu bir odada gecenizi ağlamadan geçirmek gibi testleri geçebilirseniz ve kralla uyumlu burca sahipseniz siz de Kumari olabilirsiniz!

https://fineartamerica.com/featured/kuma

Kumari aslında, kralın gücendirmesi sonucu ülkeyi kutsamayı ve korumayı reddeden, kralın bin bir yakarışı üzerine geri geleceğini ancak eskisi gibi olmayacağını söyleyen bir Hindu tanrıçası. Yeni formu ise küçük, bakir bir kız. Bu kız öyle ki, özel tapınağında yaşıyor, sadece belirli yemekleri yiyebiliyor ve penceresinden bakarsa kutsanacağına inanan insanlar saatlerce onun keyfini bekliyor. Yalnızca Kumari Jatra zamanı tapınaktan çıkıyor-o zaman da yere basması uygun düşmediğinden arabada taşınıyor. Festivalde, gülümsediğinde verim; somurttuğunda veba ülkeyi sarıyor. Ergenliğe girdiği anda ise tanrıça onu terk ediyor ve sıradan bir insana dönüşüyor. Tüm hizmet, ayrıcalıklar, şöhret bitiyor. Yerine yeni Kumari seçiliyor.

http://nepalbuzz.com/news-events/indra-j

İndra Jatra ise daha eğlenceli. Maskeli şeytan ve iblislerin Durbar Meydanı’ndaki dansıyla başlıyor. Sonrasında Sweta Bhairava isimli heykelin orada haraketlillik fark ediliyor. Önünde yüzlerce Nepalli heykelin ağızındaki borudan kutsal su olan okunmuş pirinç birası içmek için bekliyor. Öyle kalabalık ki Bilkent yemekhanesi saat 12.30’da tek kasadan çalışmaya karar verirse ancak yanına yaklaşılabilir. İtip çekiştiren insanlar arasında heykelin borusuna ulaşmayı bırak, nefes almak bile zor. Tabi yaklaştığında yer çekiminin etkisiyle tüm kıyafet ve saçlarının pirinç birası olacağını da unutmamak lazım. Tabi festivali “kutsal su” kokarak gezmek ancak sağ kalabilen savaşçı ruhlulara yakışıyor.

http://www.gettyimages.co.uk/event/fifth

Everest’e çıkmaya hevesli, gitmişken Katmandu, Nepal turu yapmak isteyenlere önerim Lunar takvime göre zamanı değişiklik gösterse de Yenya Festivali’ni kaçırmamaları.

Leave a Reply

1 comment

  1. Süleyman Kargı

    hmmmm dalai-lama gibi bişi anladığım kadarıyla ???