Yiyecekleri Yavaş Çiğnemenin Faydaları: Yavaş Yemek Kilo Vermenize Yardımcı Olur Mu?

Fotoğraf: Aya Brackett

Günümüzde çoğu insan yemeklerini hızlı ve dikkatsizce yiyor. American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan araştırmaya göre, bir insanın daha hızlı yemek yemesi, o kişinin daha fazla gıda tüketme eğiliminde olacağını söylüyor. Artı olarak, kişinin hızlı yemesi sağlık sorunlarına ve kilo almaya neden olabilir. Bu yüzden yavaş yemek, sağlıklı bir hayat için çok daha akıllıca bir yaklaşım olabilir.

İştahınız ve kalori alımınız büyük ölçüde hormonlar tarafından kontrol edilir. Bir yemekten sonra, bağırsağınız açlığı kontrol eden “ghrelin” adı verilen bir hormonu bastırırken, aynı zamanda doygunluk hormonlarını salgılar. Bu hormonlar beyninize yediğinizi söyler, iştahınızı azaltır, size kendinizi tok hissettirir ve yemeyi bırakmanıza yardımcı olur.

Fotoğraf: @therachelstory

Yavaş yemek kalori alımını azaltmada büyük bir rol oynar. Başka bir çalışmada, yemek sırasında daha fazla çiğnemenin, günün ilerleyen saatlerinde şekerli atıştırmalıklara olan ihtiyacı azalttığı bulunmuştur. Kilo kontrolünün yanı sıra uzmanlar, yemeğinizi düzgün bir şekilde çiğnemenin, yemeğinizden aldığınız besin miktarını artırmaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Bir çalışmada uzmanlar, bademleri 25 ila 40 kez çiğnemenin sadece açlığı bastırmakla kalmayıp aynı zamanda insanların bademlerden besin maddelerini emme işlevini de arttırdığını bulmuşlardır.

Yapılan araştırmalarda fazla çiğnemenin kalori alımını azaltmaya ve kilo kaybına yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Hızlı yiyenler %115 oranında obezite riski taşır. Yapılan bir araştırmada 529 erkek, 8 yıldan fazla gözlenerek kilo değişiklikleri incelenmiştir. Sonuçlar “hızlı” yemek yiyenlerin “yavaş” veya “orta hızda” yemek yiyenlere nazaran iki kat daha fazla kilo aldığını ortaya koymuştur. Peki bu nasıl oluyor?

Yemek yedikten sonra mide, açlığı kontrol eden ghrelin hormonu ile açlık önleyici kolesistokinin hormonunu serbest bırakır ve bu  hormonlar vasıtasıyla beyne mesaj iletilerek yemek yediğiniz ve besinlerin sindirildiği haber verilir. Böylece iştahımız azalır; tokluk hissi gelir, yemek yeme ihtiyacımız azalmaya başlar. Bu mekanizmanın işlemesi yaklaşık 20 dakika sürer. Biz hızlı yemek yedikçe beynimiz tokluk hissi sinyallerinin alacak vakit bulamaz ve dolayısıyla daha fazla yemek yeriz.

Hazımsızlık, diyabet ve mide, bağırsak, karaciğer, dalak gibi organlarımızda meydana gelen pek çok sağlık  probleminin aşılmasında beslenme ve çiğneme alışkanlıklarının değiştirilmesi etkili olabilir. Bu bilgileri öğrendiğimize göre belki de artık besinlerimizi çiğneme sayımıza dikkat ederek yer ve bu sayede vücudumuza saygı gösteririz. Ona bu kadar kolay bir şekilde yardımcı olup iş yükünü azaltabiliriz. Ne dersiniz?

Leave a Reply