Warner Bros. Stüdyolarından Harry Potter Dünyasına – 2

Yeniden merhaba sevgili Muggle’lar! Harry Potter Warner Bros. Stüdyoları turumuzun ikinci kısmına hoş geldiniz. Yazımızın ilk kısmını bu linkten bulabilirsiniz.

Harry Potter dünyasında bizi en fazla heyecanlandıran şeylerden biri de sihirli eşyalar. Film için hazırlanmış el emeği sayısız eşya -filmlerde dikkatinizi çekse ya da size önemsiz gibi görünseler de- tek tek büyük uğraşlarla hazırlanmış ve şimdi stüdyoda sergileniyorlar. Bunların arasında ‘Ateş Kadehi’, ‘Üç Büyücülük Kupası’, ‘Felsefe Taşı’, ‘Altın Snitch’ ve daha niceleri bulunuyor. Hepsi çok farklı şekillerde üretilen bu eşyalardan Dumbledore’un Deluminator’u eski bir parfüm şişesinden yapılmış.

Triwizard Cup (Üç Büyücülük Kupası)

Triwizard Cup (Üç Büyücülük Kupası)

Deluminator

Dumbledore’un Deluminator’u

Filmdeki en temel eşyalardan ve herkesin muhakkak bir tane sahip olmak isteyeceği şey ise asalar. Stüdyonun bir duvarında, filmde önemli karakterler tarafından kullanılmış asaları görüyoruz. Harry Potter kitaplarının yazarı J.K.Rowling yapımcılara her asanın sahibinin kişiliğini ve karakterini yansıtmasını önermiş. İlk başta hazırlanan asalar metal iken yine yazarın tavsiyesi ile daha basit ahşap ve kemik materyaller kullanılmış.

Stüdyoda asaların sergilendiği duvar

Stüdyoda asaların sergilendiği duvar

Film de kullanılmış tüm asalar sahiplerinin isimleri yazılı kutularda saklanıyor

Filmde kullanılmış tüm asalar sahiplerinin isimleri yazılı kutularda saklanıyor

Fantastik bir filmi fantastik yapan en önemli kısım ise özel efektler. Harry Potter filmlerinde sıkça kullanılan birçok özel efekt var. Bunların en başında da yeşil ekran geliyor. Hayran kaldığımız o nefes kesici manzaraların çoğu tabi ki de yeşil ekrandan çıkma. Harry, Hermonie ve Ron’un Gringotts’tan bir ejderhanın sırtında kaçtıkları sahne için ise aslında ejderhanın sırt maketinin küçük bir kısmı ve tabii ki yeşil ekran kullanılmış.

Gringotts'tan ejderha ile kaçış sahnesinin çekim aşaması

Gringotts’tan ejderha ile kaçış sahnesinin çekim aşaması

Özel efektler bu kadarla da sınırlı değil, Dumbledore’un odasına çıkmak için kullanılan kartal heykelini hatırlarsınız. Kartalın dönmesiyle yukarı çıkan merdiven için iki farklı kartal heykeli yapılmış. Heykellerden biri sabitken diğerinin dönebilmesi için karmaşık bir mekanizma kullanılmış.
Peki, birinci filmde Gringotts bankasındaki karmaşık kapıyı hatırlıyor musunuz? El yapımı bu kapı da yine karmaşık bir mekanizmaya sahip, bilgisayar yapımı olarak düşünebileceğiniz ancak el yapımı olan bir diğer kapı ise Sırlar Odası’nın yılan figürlü kapısı. Sadece yılandili konuşabilen birinin açabileceği bu kapı filmde en beğendiğim efektlerden biriydi.

Sırlar Odasının Kapısı ve Gringotts'ta ki kasanın kapısı

Sırlar Odasının Kapısı ve Gringotts’ta ki kasanın kapısı

Filmin simgelerinden Hagrid’in motoru ve Weasleyler’in uçan arabası da bizleri stüdyonun girişinde karşılıyor. Hagrid’in motoru aslında 1960 model bir Royal Enfield. Bu motor dev Hagrid’in oturabilmesi için yeniden modifiye edilmiş.
Quidditch’i de unutmamak lazım. Altın Snitch, Bludger, Quaffle, Quidditch sopası ve en önemlisi süpürgeler. Eğer siz de süpürge üzerinde uçmak nasıl bir şey görmek istiyorsanız, stüdyoda ki yeşil ekranın önüne geçip, Londra üzerinde bir tur atabilirsiniz. Ya da Weasleyler’in arabasını kaçırıp Hogwarts trenini yakalamaya çalışabilirsiniz.

Golden Snitch

Golden Snitch

Hortkulukları nasıl bilirdiniz? Harry ve arkadaşlarını iki film boyunca süründüren, Voldemort’un ruhunun parçalarını sakladığı bu eşyaların hepsinin çok ayrı bir yeri var. Tom Riddle’ın günlüğü, Marvolo Gaunt’un yüzüğü, Salazar Slytherin’in kilidi, Rowena Ravenclaw’ın Diadem’i, Helga Hufflepuff’ın kupası, Voldemort’un yılanı Nagini ve Harry Potter. Harry dışında tüm hortkulukları stüdyoda daha yakından keşfedebilirsiniz.

7 Hortkuluk

7 Hortkuluk

Karanlık tarafa hoş geldiniz. Voldemort ve yandaşları ölüm yiyenlerin dünyasına karışmak için en iyi başlangıç noktası ‘Borgin and Burkes’, yani Knockturn yolundaki karanlık eşyalar dükkânı. Kafatasları, korkunç yaratıklar, kopmuş insan parçaları… Aradığınız her şey burada. Filmin sanat bölümü dükkânda geçen kısacık sahneler için bile hiçbir ayrıntıyı es geçmemiş.
Hazır lafı açılmışken, Voldemort ve Ölüm Yiyenler ile tanışmak için stüdyoda unutulmaz bir sahne yeniden yaratılmış. Charity Burbage’ın tavana asılı durduğu ve daha sonra Nagini tarafından yendiği bu sahneyi hatırlayan var mı? Voldemort başta olmak üzere tüm Ölüm Yiyenlerin sıralandığı o masayı? Tavana asılı Charity Burbage için gerçek insan boyutunda bir replika hazırlanmış, Nagini için ise sayısız yılan kullanılmış.

 

Voldemort ve Ölüm Yiyenler

Voldemort ve Ölüm Yiyenler

Büyü Bakanlığı da yeşil fayans duvarlarıyla stüdyoda yerini alıyor. Son filmde büyü bakanlığının ele geçirilmesi ile bakanlıkta yapılan küçük bir değişiklik ise heykeller. ‘Magic is Might’ isimli heykelde 58 Muggle, büyücülüğün boyunduruğu altında ezilirken yontulmuş. İlk bakışta bu inanılmaz heykel filmde tek kare görüntülenmek için mi yapılmış diyorsunuz ancak sonra öğrendiğimize göre heykel aslında köpükten yapılma ve elle boyanmış.

Magic is Might heykeli

Magic is Might heykeli

Bu turumuzu da Harry Potter film ve kitaplarının en kıl kapılan karakteri Dolores Umbridge ile bitirelim. Şahsen ne okuduğum hiçbir kitapta ne de izlediğim hiçbir filmde bu kadar da evirip çevirip dövme isteği yaratan bir karakterle daha karşılaşmamıştım. Tabi bunda oyuncu Imelda Staunton’un başarılı performansı da etkili oluyor, bana kalırsa o da kendisinden epeyce nefret etti. Hatırlamayanlarınız için üç kelime yeterli olacaktır; pembe, kedi ve tabak. Pembe kusturan ofisi, üzeri kedi resimleriyle dolu tabakları ile dikkat çekici bir köşeye sahip Umbridge. Aslında film çekim aşamasında üzerleri mavi ekran kaplı olan tabaklara daha sonra hareket eden kediler eklenmiş.

Dolares Umbridge'in stüdyoda sergilenen ofisinin bir kısmı

Dolares Umbridge’in stüdyoda sergilenen ofisinin bir kısmı

Warner Bros. Stüdyo turumuzun son bölümünde görüşmek üzere, en güzel kısımları tabii ki de sona sakladım.
O zamana kadar büyüyle kalın!

Leave a Reply