Dünya klasikleri arasında gösterilen Arzu Tramvayı, oyun yazarı Tennessee Williams tarafından 1947 yılında yazılmış olup günümüzde hâlâ sahnelenmeye devam etmektedir. 3 Aralık 1947 tarihinde Broadway’de sahnelenmeye başlayan oyun tiyatro tarihi için bir dönüm noktası olarak kabul edilmiştir ve oyunun senaryosuna uyarlanan birçok film ödül almıştır. 

Oyun, Blanche DuBois’in kız kardeşi Stella’nın New Orleans’taki iki odalı küçük evine gelmesi ile başlar. Aralarındaki mektuplaşmalardan dolayı Blanche, kızkardeşinin mutlu bir evliliği olduğu kanısındadır. Ancak hiç kimsenin birbirinden kaçamadığı bu küçük eve misafir olarak gelen Blanche, durumun mektuplarda anlatılandan çok daha farklı olduğunu görür. Kız kardeşinin eşi Stanley, kadınlara karşı sürekli kaba davranışlarda bulunan ve kadının görevinin sadece ailesine hizmet etmesi olduğu düşüncesinde olan bir karakterdir. Eşi Stella ise, Stanley’in bu davranışlarını kabullenip normalleştirmiştir ve eşinin kendini çok sevdiğine kendisini inandırmıştır. Zaman geçtikçe, Stanley, Blanche’i evden göndermek için elinden geleni yapar ve onun New Orleans’ta yeni bir hayat kurmasına izin vermez. Blanche’e uygulanan yoğun hakaret ve tacizler artık kendisi için çekilmez bir hal alır ve psikolojik açıdan çeşitli travmalar yaşamasına sebep olur. Oyunun sonunda ise, Blanche’in akıl sağlığının yerinde olmadığı ve tedavi edilmesi gerektiği anlaşılır. 

Oyun, yazıldığı dönemin kadınlara karşı olan bakış açısını ve erkek egemenliğinin şüphesiz olarak kabul edildiği bir toplumun yansımasıdır. Erkekler tarafından benimsenmiş fiziksel şiddet ve ağır sözler; kadınlar tarafından sorgulanmayan davranış biçimleri ve sevgiye olan açlık oyunun temel sahnelerini oluşturuyor. Yeni bir hayata başlama amacıyla kahverengi valiziyle bir yolculuğa çıkan umut dolu bir kadının, Arzu Tramvayı ile nasıl yaşamının sona erdiği ise oyunun final sahnesini oluşturuyor. 

Arzu Tramvayı, Ankara ve Adana’da bulunan devlet tiyatrolarında sergilenen iki perdelik bir oyundur. Günümüzden yetmiş beş yıl kadar geriye bir zaman yolcuğu yaparak o dönemin kıyafetlerini, insanların bakış açısını ve toplum içerisindeki davranışlarını siz de merak ediyorsanız bu oyuna bir şans verebilirsiniz!

Oyuna ulaşmak için : http://www.devtiyatro.gov.tr/DevletTiyatro/tr/oyundetay/2644?a=arzu-tramvayi

Kaynakça : https://tr.wikipedia.org/wiki/İhtiras_Tramvayı

Leave a Reply