Analiz | Final Four: CSKA Moskova – Olympiakos

İki senelik bir zaman diliminin ardından iki takım yine finale yükselebilmek için birbiriyle mücadele edecek. İki sene önce Londra’da oynanan Final Four’da Olympiakos, CSKA’yı mağlup etmiş ve finalde Real Madrid’in rakibi olmuştu. Peki bu iki senelik süreç içerisinde iki takım adına değişen neler oldu ve buraya nasıl geldiklerine kısaca bir bakış atalım.

CSKA MOSKOVA CEPHESİ

CSKA Moskova bu sezona Dimitris Itoudis hamlesi ile başlamış ve Messina’nın kurduğu yarı sahada düşük tempolu ve önceliği pas odaklı olan takımın tersine daha tempolu ve Banvit’te Sammy Mejia ve Chuck Davis’in ribaundların net çekildiği anlarda kanatlardan yaptığı ataklarla hızlı hücumları bitirdiği benzer düzenleri burada Sonny Weems, Kyle Hines ve Manuchar Markoishvili gibi oyuncuları kullanarak yapmaya çalıştı. Öte yandan Nando De Colo’nun gelişi ile Aaron Jackson’ın sürelerinin azalacağı düşünülse de tam tersine Aaron Jackson’a oldukça fazla süre verdi ve onun arka alandaki etkili savunmasından yararlanmasının yanında delici bir guard olması sebebiyle hücumlara çeşitlik katması Itoudis’in elini güçlendirmişti.

cska-moscow-bench-celebrates-eb14

Sene başında Krstic’in takımdan ayrılmasıyla 5 numaralı pozisyona takviye yapması düşünülen Itoudis, burada beklenen hamleyi yapmadı ve Sasha Kaun ile yola çıkmayı tercih etti. Tabii burada Kyle Hines gibi joker bir oyuncuya sahip olması bu tercihi yapmasındaki önemli etkenlerden biri olabilir. Olympiakos’un “undersize” diye nitelendirdiğimiz atletik uzunlarına karşı Kaun’un ortaya koyacağı performans kritik olacak. Öte yandan Kirilenko’nun takıma katılışı ve Vorontsevich’in sene başından bu yana sistem içerisinde önemli bir yer tutması CSKA’nın önemli avantajları. Bununla beraber takımın savunma ve hücum geçişlerinde köprü görevi gören Viktor Khryapa sakatlığını atlattı ve Panathinaikos serisi ile parkeye tekrar döndü.

CSKA’nın kas gücü açısından rakibine üstünlük sağlayacağını öngörmek zor değil. Ancak onlar adına esas soru işareti; mental anlamda ne derece güçlü kalabilecekleri. Milos Teodosic Dünya Kupası döneminde Sasha Djordjevic ile bu noktada iyi iş çıkardı ve sezon içinde Itoudis’in de buna dikkat ederek çoğu zaman onun üzerindeki yükü paylaştırma adına Nando De Colo ve Aaron Jackson’ı onunla beraber oyunda tutarak zihin dünyasını rahatlatmayı tercih ettiğini söyleyebiliriz. Hatta parkede çift guard oynadıkları bölümde çok daha efektif oynadıklarını ve rakiplere sıkıntı yarattıklarını da birçok kez gördük. Özetle; CSKA için maçın kilit noktaları; Teodosic’in mental anlamda ne kadar diri kalacağı ve CSKA uzunlarının Olympiakos uzunlarına karşı göstereceği performans olacak. Teodosic’i sağlam tutma adına Itoudis’in nasıl yollara başvuracağı da üzerine kafa yorulması gereken bir konu.

OLYMPİAKOS CEPHESİ

CSKA tarafında soru işareti olarak koyduğumuz “mental güç“, Olympiakos cephesi için kullanabileceğimiz en güçlü tabir. Dusan Ivkovic’in kurduğu düzenden geri adım atmayan ve eldeki yapıyı sürekli olarak mükemmelleştirmeye çalışan bir takım hüviyetinde Olympiakos. Sezon ortasında hoca değişikliğine giderek Bartzokas’ın yerine Sfairopoulos’u getiren Pire ekibi, çeyrek finalde Barcelona’yı eleyerek CSKA Moskova’nın rakibi oldu. Barcelona’yı 3-1 ile geçerken Olympiakos’un hücum düzenlerinde zaman zaman tıkanmaların olduğunu gözlemledik ama Spanoulis gibi bir lidere sahip olmaları her zaman avantaj yarattı ve ağır basan taraf oldular.

olympiacos-piraeus-celebrates-eb14-5woc47wleynqpht6

Takımın iki undersize uzunu Othello Hunter ve Bryant Dunston’ın bu serilerdeki rolleri kritikti ve skor anlamında çok katkı vermeseler de üstlerine düşen görevleri yerine getirdiklerini söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra Barcelona’da oynanan ilk maçta 16 sayı fark yiyen Olympiakos’ta Spanoulis ve Pintezis’in etkisiz oyunları mağlubiyeti getirmişti. Ancak ondan sonra oynanan üç maçta Spanoulis ve Printezis’in ipleri ellerine alması dengeleri değiştirmiş ve Olmypiakos’u öne çıkarmıştı. Burada bir parantez de takımın guardı Evangelos Mantzaris’e açmak gerekiyor. Mantzaris bu seneye kadar genellikle savunma yönü sebebiyle rakip takımın kısasına baskı yapmakla görevli bir rol oyuncusu konumundaydı. Ancak bu sezon ceza atışlarında oldukça başarılı bir oyuncuya evrildi. Burada vucüdunun duruşu da oldukça önemli bir yer kaplıyor. Başı sürekli yukarıda ve her zaman doğru oyuncuyu, doğru pası arıyor. Bu nedenle Olympiakos adına sürpriz bir oyuncu durumunda.

Olympiakos’un mental anlamda ne kadar güçlü bir takım olduğundan bahsettik. Onlara karşı önemli bir fak yakaladığınız anda bile kazandım demeniz çok zor. Çünkü kadrodaki birçok oyuncu buraları defalarca oynamış ve geriye düştükleri halde kupayı kazanmayı başarmış isimler. Takıma katılan her oyuncuya da bunu aşılama felsefesine sahipler. Kadro kalitesi olarak CSKA önde gözüküyor olabilir ama Olympiakos’un sert perde kuran iki tane atletik uzunu, dış atışları iyi olan ve sırtı dönük oyunları olan iki tane iyi 4 numarası var. Bununla beraber başarıya ulaştıkları kısa rotasyonları en az CSKA’nınki kadar çok güçlü ve Sfairopoulos da çift guardlı sistem denemeyi seven bir koç. Elbette Olympiakos adına Spanoulis’in göstereceği reaksiyon belirleyici olacak. Ancak Printezis, Sloukas ve Mantzaris gibi daha önce üst üste iki şampiyonluk kazanmış oyunculara da sahipler. Onlar adına en önemli merak konusu ise daha önce asistan koç olarak yer aldığı Final Four’da  ilk defa baş antrenör sıfatıyla mücadele edecek olan koç Sfairopoulos’un kenar yönetiminde ne denli başarılı olacağı olacaktır.

 

Leave a Reply