Dün İspanya’nın Bask bölgesinde yer alan Vitoria-Gasteiz Arena Türk derbisine ev sahipliği yaptı. Geçen sezonun finalisti Fenerbahçe Beko, Türkiye Basketbol Ligini bu sezon zirvede kapatan Anadolu Efes, Turkish Airlines Euroleague Final-Four 2019’un ilk yarı final maçında karşı karşıya geldi. İspanya’da sahadan galip çıkan Anadolu Efes, tarihinde ilk kez Euroleague finaline yükseldi.

Dışarıdan bakıldığında yaşananalar bu şekilde. Ancak İspanya’da oynanan yarı finalin içinde bambaşka şeyler gizli. Uzun zaman izleri sürecek, hep hatırlanacak bir maç…

TARİHİ REKOR

Avrupa basketbolu yeni bir süper yıldız kazandı belki de.

Final Four demek, şampiyonluğa bir kala demektir ve tek atımlık kurşunu vardır takımların. Bunu farkında olarak çıktı sahaya Anadolu Efes. Belki de en çok farkında olan Amerikalı Shane Larkin’di. Final Four’da düne kadar bir oyuncunun ulaşmış olduğu en yüksek verimlilik puanı 37 puan ile Trajan Langdon’e aitti. Onu da 2017’deki Real Madrid yarı finalindeki performansı ile Fenerbahçe’nin eski oyuncusu Ekpe Udoh takip ediyordu. Ancak Larkin tüm istatistikleri altüst eden bir performans ile 40 verimlilik puanına ulaştı derbide. Alev aldı da denebilir. 30 sayı, 7 asist, 7 rebound, 9’da 5 üçlük isabeti ile oynadı Larkin. Ancak bunlar yalnızca istatistiklere yansıyanlar. Fenerbahçe hücumları sırasında girdiği top çalma çabası ile de Fenerbahçe guardlarına zor anlar yaşattı.

Maçı anlatan İsmail Şenol’un deyimi ile “süper yıldız” performansı sergiledi sahada. Bitmeyen bir enerji ve tutku ile oynuyordu. Öyle ki onun enerjisi televizyon başındaki izleyicilere de geçiyordu. Maçın son çeyreğinde Koç Ergin Ataman, kaptan Doğuş Balbay’ı oyuna almak istediği zaman ise koçuna çıkmak istemiyorum dedi ve parkede kalmaya devam etti.

Maçı kopartan isim oldu Shane enerjisi ve tutkusu ile. Elbette tek başına değildi, koca bir takım vardı onu takip eden. Vasilije Mitsic’e de bir parantez açmak gerekli bu noktada. O da harika bir performans sergiledi. Larkin’in ardından en çok konuşulması gereken isim olduğu söylenebilir Mitsic’in.

Maç sonu açıklamalarında, bir “iş seyahatine” gelmiş olduğunu belirtiyordu Larkin. Bütün iş seyahatlerinin bu kadar harika olmasını dilerim. Her seyahat bir süper yıldız kazandırsa keşke.

SARI-LACİVERT GELENEK

Sarı-lacivertli camianın futbol açısından pek de parlak geçmeyen son yıllarına ışık gibi doğmuştu basketbol şubesi. Hem Türkiye’de hem de Avrupa’da özellikle de Avrupa’da gelen başarılar, sergilenen oyun ve başarılı performans ile tüm Fenerbahçeliler için mutluluk kaynağı olmuştu Obradovic’in ordusu, Fenerbahçelilerin deyişi ile Obra’nın Askerleri.

Vitoria-Gasteiz’de, üst üste beşinci kez Final Four sahnesine çıktı Fenerbahçe. Geride bıraktığı dört Final Four’da, 2017’de İstanbul’da şampiyonluğa ulaşmışlardı. Kaptan Melih Mahmutoğlu, ikonikleşmiş yıldız Jan Vesely ve büyük patron Obradovic bir kez daha finale çıkmak için sahaya ayak bastı.

Beşinci Final Four’unu oynarken ilk kez bir Türk derbisinin ortasında buldu kendini Fenerbahçe. Tüm sezon defalarca karşı karşıya gelen bu iki takım bu kez tarihi bir maçta karşı karşıya geldi, Avrupa’nın en büyük kupasında final oynayabilmek için paylaşıldı kozlar. Maçın kaybedilmiş olmasına rağmen Fenerbahçe taraftarları, sosyal medya paylaşımlarında takımlarına teşekkür etti. Beş kere üst üste bu seviyede oynamanın ne kadar değerli olduğunun farkında Fenerbahçe taraftarları da.

Maç içinden notlara göz atmak gerekirse, sakatlıklardan kaynaklanan eksikler ile sahaya çıktı Fenerbahçe. İtalyan yıldız Gigi Datome ve Fransız yıldız Joffrey Lauvergne sakatlıkları nedeniyle takıma kenardan destek vermek zorunda kaldı. Bir diğer yıldız Jan Vesely ise sakatlıktan yeni çıkmış olmanın verdiği maç eksikliği ile kendi performansının altında bir oyun sergiledi. Birçok kez Anadolu Efes oyuncularına yetişmekte yavaş kaldı Çek yıldız.Yunan yıldız Sloukas ise bekleneni tam karşılamayan bir oyun sergiledi.

TÜRK BASKETBOLU KAZANDI

Sahadan galip ayrılan Anadolu Efes oldu. Ancak büyük resme bakıldığı zaman kazanan Türk basketboluydu. Avrupa arenasının en büyük ligi olan Eurolegue yarı finali Türk derbisine ev sahipliği yaptı. Hem ligde, hem Türkiye Kupası’nda, hem de Euroleague’de aynı sezon içinde defalarca karşılaşan bu iki takımın, Avrupa sahnesinin zirvesine çıkmak için girdiği yarışta sergilediği sportmen ve dostane tavra da dikkat çekmek gerekiyor doğrusu. Final Four haftasının başladığı ilk günden itibaren birbirini destekleyen, rekabetin sporun gereği olduğu ama asıl önemli olanın sportmenlik ve dostluk olduğunu işaret eden açıklamalar geldi her iki taraftan da, bunu da takdir etmek gerekiyor doğrusu.

 

Şimdi Fenerbahçe, geçen sezon finalde kaybettiği Real Madrid ile üçüncülük, Anadolu Efes ise CSKA ile şampiyonluk maçına çıkacak. İspanya’dan iki madalya ile dönmek dileğiyle…

 

Resimler

skor.sozcu.com.tr

www.euroleague.net

www.haberturk.com

t24.com.tr

Leave a Reply