SULTANLAR LİGİNDE BÜTÇE EŞİTSİZLİĞİ

Voleybol camiasında son günlerin en tartışmalı konularından bir tanesi İtalya Ligi’nin Türkiye Ligi’nden hâlâ daha iyi olup olmadığı. Türk takımları her ne kadar son 7 yılda katıldığı uluslararası tüm organizasyonlarda madalya ve kupalara ambargo koymuş olsa da İtalya Liginin hâlâ Sultanlar Ligi’nden daha yüksek kalitede olduğu öne sürülüyor.

Sultanlar Ligi’nde yıllardır ilk dört takım yerini korumaya devam etmekte ve ligin alt takımları ise çoğu zaman sadece kendi aralarında rekabet etmektedirler. Örneğin, Sarıyer Belediyesi 2023-2024 sezonu içerisinde Fenerbahçe ile oynadığı 2 maçı da 3-0’lık net skorlarla mağlup oldu ya da ligin orta sıralarında olan Galatasaray Daikin Vakıfbank karşısında son 5 maçın 4’ünü 3-0 kaybetmiş ve sadece 1 tanesinde 2 set alabilmiş.

İtalya Ligi’nde ise kurulduğu günden beridir ligi domine eden Conegliano; son 2 karşılaşmasında da Serie A1 Feminine’de sıralamalarda alt sıralarda bulunan Roma ve Firenze’ye birer set, ligin orta sıralarında olan Chieri’ye 2 set kaybetti.

Spor yorumcuları ve sporcuların ifadelerine göre İtalya Ligi’nde alt sırada olan takımlar üst sıralardaki takımlardan set hatta puan dahi alabiliyorken Sultanlar Ligi’nde iş tam tersi olmakla beraber alt sırada olan bir takımın, örneğin PTT’nin Eczacıbaşı’ndan set alması, ilk üç takımın birinden puan değil set dahi alması mucize olarak karşılanıyor.

PEKİ, SULTANLAR LİGİ’NDEKİ YENİLMEZLİĞİN FORMÜLÜ NE ?

Özlem Özçelik’in Maçkolik’te ”2010’lu yıllarda spor branşlarındaki popülerlik sıralaması futbol, basketbol, voleybol şeklindeyken 2020’li yıllara geldiğimizde voleybol popülerlik sıralamasında basketbolu geçerek futbolun bir altında ikinci sırada yer aldığını görüyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Son yıllarda voleybolun trendlerde en üst sıralara çıkmasının en önemli sebebi Filenin Sultanları’nın 2017 yılından bugüne gün be gün artan başarıları. Başarının artmasındaki temel faktörse voleybola ayrılan bütçenin artırılması. Antrenör değişikliği ve voleybolcuların şartlarının iyileştirilmesi gibi durumlar 2017’den bugüne milli takımın başarısının katlanarak artmasına neden oldu.

Sultanlar’ın uluslararası arenalardaki başarıları vatandaşların voleybola olan ilgisini artırmasıyla lige olan ilgi de bir o kadar arttı. Ve voleybol günümüzde en popüler ikinci spor konumunu alma başarısını elde etti.

PEKİ, ARTAN POPÜLERLİK SULTANLAR LİGİ’NDEKİ TAKIMLARI NASIL ETKİLEDİ ?

Lige ilginin artmasıyla yeni amatör ve profesyonel voleybol takımları kurulmaya başlandı. Böylece eskiden marka adının reklamını yapmakta zorlanan orta ve küçük ölçekli firmalar için yeni bir pazar alanı oluşmuş oldu.

Dünya’da spor sektörünün ayakta durabilmesi için sponsorluklar sacayağı görevi üstlenmektedir. Sponsor olmadığı sürece transfer sürecinden forma imalatına kadar olan bütün süreçlerde aksama yaşanır. Markalar da hem isimlerini duyurmak hem de sosyal yardımda bulunarak cemiyetlerde yer bulma amacıyla takımlara sponsor olmaya başladı.

Sponsorluklar ”Bütçe-Başarı-Sponsor-Daha Fazla Başarı” mantığı ile kurulmaya başlandığı için ligin alt sıralarında kalan takımlar kısıtlı sponsorluklar ve TVF’nin kendi bütçesinin %15 olarak yaptığı yardımlarla ayakta kalmaya çalışıyorlar.

Çukurova Belediyesi gibi belediye takımları yeterli sponsorlukları bulamadıkları için transfer pazarında söz sahibi olamıyor ve gerekli transferleri yapamıyor oluyorlar. Sadece Çukurova, Nilüfer, Muratpaşa gibi belediye takımları değil Galatasaray gibi yüz yıllık takımlar da transfer sıkıntısı çekiyorlar.

”VAKIFBANK’IN BİR TRANSFERİ BİLE BİZİM BÜTÇEMİZDEN DAHA YÜKSEK… ”

Galatasaray Daikin’in eski başantrenörü Ataman Güneyligil’in 14.04.2017 yılında yaptığı açıklama şu şekilde: “Galatasaray bütçesi, Türkiye standartlarında olması gereken voleybol kadın takımı bütçesidir. VakıfBank, Eczacıbaşı VitrA ve Fenerbahçe, bütçe anlamında biraz abartmış durumdalar. Bunun örneklerini biz erkek voleybolunda yaşadık. Eczacıbaşı, erkek voleybol şubesini kapattı. Arçelik, senelerin şampiyon takımını kapattı. Erdemir, NETAŞ, Sönmez Filament gibi çok önemli şampiyon takımlar, bu yüksek bütçelere dayanamayıp, takımlarını kapatmak zorunda kaldılar. Ben bu çok yüksek bütçelerin sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum.” ” Özellikle Vakıfbank’ın bir oyuncuya ödediği para bizim tüm takıma ödediğimiz bütçeyle aynı.”

Yeni yapılan açıklamalara göre Galatasaray Daikin’in bu sezon bütçesi resmi olarak 900 bin Dolar olmakla beraber geçtiğimiz sezon Vakıfbank’ın dünyaca ünlü İtalyan pasör çaprazı Paola Egonu için 1 milyon Dolar ödediği açıklandı. Ayrıca Galatasaray, THY ve bazı belediye takımlarının oyuncularının zaman zaman maaşın içerde kalma gibi sorunlarla yüzleştiği ortaya çıktı.

Bu şekilde eksik bütçelerle yeterli transferleri yapamayan takımlar Fenerbahçe, Eczacıbaşı, Vakıfbank gibi neredeyse her yıldız oyuncuyu transfer edebilecek hatta hali hazırda transfer de eden takımlarla karşılaştıkları zaman kaybetmekten başka bir şansları kalmıyor. Böylelikle ligin alt sıralarındaki takımlar ve ilk 3 takım arasındaki açık her geçen gün daha da artmaya devam ediyor. İlk 3 takımın şampiyonalardaki hükümdarlıkları ve alt sıralarında ilk 8’e girebilmek için verdikleri amansız mücadele hiçbir zaman değişmemiş oluyor.

Voleybol yorumcularının ve sporcuların da dediği gibi Türkiye Ligi’nde ilk 8’in yeri çok az değişmekle beraber şampiyonluk içinse ilk 3 takım kendileri arasında mücadele vermeye devam ediyor. Bu durum da sürekli dinamik ilk 8’e sahip ve her an farklı bir sürpriz görebileceğimiz ilk 3’e sahip bir İtalya Ligi yanında Sultanlar Ligi’nin hala istenilen seviyeye gelemediği iddialarını doğuruyor.

Wikipedia’dan alınan tablolara göre Sultanlar Ligi’nde ve A1 Serie Feminine’de şampiyon olan takımlar.

KAYNAKÇA:

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0talya_Kad%C4%B1nlar_Voleybol_Ligi https://tr.wikipedia.org/wiki/Sultanlar_Ligi http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/50429.pdf https://www.aa.com.tr/tr/spor/vakifbankin-bir-oyuncusuna-odedigi-para-transfer-butcemize-denk/796707

Görseller Wikipedia’dan ekran görüntüsü alınarak yerleştirilmiştir, karşılaştırma tabloları ise Canva’da tasarlanmıştır.

Leave a Reply