Yerel Seçimler Yaklaşıyor: CHP’nin Aday Tanıtım Toplantısından Notlar

Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılının ilk seçimi 31 Mart seçimlerine 42 gün kala Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Ankara’da hem belediye başkan adaylarını tanıttı hem de 2024 yerel seçim bildirgesini kamuoyuyla paylaştı. Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen partililerin Ankara Spor Salonu’nda buluştuğu aday tanıtım ve seçim bildirgesi toplantısına GazeteBilkent’i temsilen katılma fırsatı buldum. Bu yazımda alanda yaptığım gözlemlerden bahsedeceğim.

Ankara şartlarına göre havanın gayet iyi olduğu 18 Şubat 2024 Pazar günü, spor organizasyonları dışında siyasi partilerin kurultaylarına ve aday tanıtım toplantılarına da ev sahipliği yapan Ankara Spor Salonu, bu kez CHP’nin 2024 Yerel Seçimler Aday Tanıtım ve Seçim Bildirgesi Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Bundan 3 ay kadar önce aynı salonda Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanlığı için yarıştığı oldukça hararetli geçen kurultaya kıyasla aday tanıtım toplantısının biraz daha sakin geçtiğini söyleyebilirim.

            Hem parti içinde hem de kamuoyunda oldukça tartışmalı geçen aday belirleme sürecinin ardından belirlenen adayların tek tek sahneye çıktığı programın öncesinde, program esnasında ve sonrasında dikkatimi çeken bazı detaylar oldu. Bunlardan ilki parti içerisindeki huzursuzluktu. Etkinliğin başlamasına 2 saat kala ulaştığım alanda hem belediye başkan adaylarının hem de parti üyelerinin aralarında geçen konuşmalara kulak kabarttığımda duyduğum bazı konuşmalara dayanarak gösterilen adaylar konusunda partililerin pek de memnun olmadığını söyleyebilirim. Özellikle CHP’nin Ankara’daki kalesi Çankaya’ya genç avukat Hüseyin Can Güner’in aday gösterilmesinin bazı parti üyelerini huzursuz ettiğini duydum. Bu durumun sebeplerinden birinin Hüseyin Can Güner’in aday adayı olmadan direkt olarak Çankaya Belediye Başkan adayı olarak gösterilmesi olduğu söyleniyor. Huzursuzluk yaratan bir diğer durum ise toplantıya katılımın tahmin edilenden daha az olmasıydı. Türkiye’nin dört bir yanından kendi memleketlerinde aday gösterilen adaylar ve aileleri Ankara Spor Salonu’nu doldurmaya yetmedi.

            Toplantının içeriğine gelecek olursak… Toplantı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in konuşmasıyla başladı. Özel, 2019 yerel seçimleri ve 2023 genel seçimlerinde İYİ Parti’nin de içerisinde olduğu diğer muhalefet partileriyle birlikte “Millet İttifakı” ismiyle seçime girdiklerini ancak bu seçimde yine İYİ Parti başta olmak üzere diğer partilerin resmi olarak böyle bir iş birliğine olumsuz cevap verdiklerini ve bu karara saygı duyduklarını belirttikten sonra, CHP’nin 2024 seçimlerine “Türkiye İttifakı” olarak gireceğini açıkladı. Burada özellikle İstanbul özelinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun pek çok kez bahsettiği “taban ittifakı” kavramına atıfta bulunuluyor. Taban ittifakı, muhalefet partilerinin seçimlere kendi adaylarıyla girmesine rağmen bu parti seçmenlerinin ana muhalefet partisi CHP’nin aday gösterdiği isimlere yöneleceğini ön görüyor. Bu sebeple, CHP, 2024 yerel seçimleri propaganda dönemi boyunca “Türkiye İttifakı” ve “İşimiz Gücümüz Türkiye” sloganını kullanıyor olacak.

            Ancak “taban ittifakı” fikrinin AKP ve Erdoğan karşıtı seçmenleri CHP’ye mecbur bıraktığını savunanlar da var. Özellikle İYİ Parti cephesi, 2024 yerel seçimlerine “Hür ve Müstakil” olarak girmesinin temel sebebinin CHP’nin bu tutumda hareket ettiğini düşündüklerini pek çok kez vurguladı. Ocak ayında, henüz İYİ Parti’nin İstanbul ve Ankara adayları belli değilken, İYİ Parti kurucu üyelerinden Genel İdare Kurulu Üyesi ve Uluslararası İlişkiler Başkanı Naci Cinisli ile İYİ Parti Genel Merkezi’nde yaptığımız görüşmede kendisi de İYİ Parti’nin “Hür ve Müstakil” bir parti olduğunu, AKP ve CHP’nin dışında “üçüncü yol” olmak istediklerini vurgulamıştı. Ki bu da İYİ Parti’nin yerel seçim propagandasında kullandığı “Mecbur Değilsin” sloganını doğrular nitelikte.

            Özgür Özel’in konuşmasıyla başlayan toplantı “İşimiz Gücümüz Türkiye” kampanya videolarının büyük ekranda yansıtılmasıyla devam etti. Kampanya videolarından sonra ise alfabetik sırayla il ve ilçe belediye başkan adayları sahneye davet edildi. Sahneye davet edilen ve halka tanıtılan adayların arasında Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın olmaması da dikkat çeken başka bir durumdu.

Mansur Yavaş ve Ankara ilçe belediye başkan adayları, Ekrem İmamoğlu ve İstanbul ilçe belediye başkan adaylarının tanıtılmasından sonra salonun arka tarafında araçların bulunduğu kapıda beklemeye başladım. Ben kapıya ulaştıktan kısa bir zaman sonra, önce Ekrem İmamoğlu sonra da Mansur Yavaş kendilerini bekleyen vatandaşlarla fotoğraf çekildikten sonra etkinlik alanından ayrıldılar. Etkinlik sonrasında Özgür Özel de dahil olmak üzere CHP kurmayları sırayla salondan ayrıldılar.

  Sonuç olarak, aday tanıtım toplantısının CHP adına biraz fazla sakin geçtiğini söyleyebiliriz. Ancak alanda kaldığım süre boyunca hem sohbet ettiğim insanlardan hem de etrafımda konuşulan konulardan anladığım kadarıyla CHP, bir bakıma 2023 seçimlerinin faturasının Kemal Kılıçdaroğlu ve çevresindekilere kesildiği, partideki değişim talebinin sandıkta karşılık bulduğu, gergin ve olaylı kurultayın yaralarını henüz tam olarak sarabilmiş değil. Herkesin bir şekilde aşina olduğu şekliyle anlatmak gerekirse bayram arifesinde birbirlerine ağır sözler söyleyip kavga etmiş bir ailenin bayram sabahı evlerine gelen misafirlere durumu fark ettirmemeye çalışması ancak çok da başarılı olamaması gibi bir hava vardı geçtiğimiz pazar günü Ankara’da.

Leave a Reply