YABANCI HAKEM: TOPLUMSAL ÇÜRÜMENİN FUTBOLA YANSIMALARI

Hakem kararları şu anki Türk futbol ikliminde en çok tartışılan konuların başında geliyor. Televizyon ve Youtube’tan spor yayıncılığı yapan kanallara baktığımızda da reytingi en fazla olan programlar genelde o maçta verilen hakem kararlarının değerlendirildiği programlar oluyor. Bein Sports’un eski hakemlerle kararları değerlendirdiği Trio programı zaman zaman maçlardan daha fazla izlenme alıyor hatta toplam süreleri değerlendirilen maçtaki topun oyunda kaldığı süreyi geçiyor.

Trio programındaki hakemler de düdük asmadan önce en çok eleştirilen hakemlerin başında geliyordu. Hakemlerin ne kadar zor şartlarda maçı yönetmeye çalıştığını düşünürsek eski meslektaşlarını acımasızca eleştirmeleri taraftarları bu konuda daha da cesaretlendiriyor. Şu an maç yöneten Süper Lig hakemlerinin hiçbirinde memnun olmadığımı, birçoğunun yaşından dolayı yönettikleri çoğu maçta yetersiz kaldığını; Halil Umut Meler gibi tecrübeli hakemlerin de yaşadıkları onca şeyden ve yaptıkları onca hatadan sonra sağlıklı bir maç yönetemeyeceğini düşündüğümü de belirtmek isterim. Böyle bir iklimde milyonlarca euro yatırım yapan ve şampiyonluğa oynayan takımların bu hakemlere güvenmesi mümkün mü? Peki aynı hakemler Alman olsaydı yine de bu şekilde maç yöneten hakemleri bu denli eleştirecek miydik?

2025’in başından beri TFF aldığı kararla maçlara yabancı VAR hakemleri atamaya devam ediyor. Atanan hakemlerde hiçbir camia tarafından art niyet aranmamasının maçlara olumlu etkisi olduğunu söylebiliriz. Fakat atanan hakemlere baktığımızda ne kadar donanımlı oldukları tartışmaya açık. Slavko Vincic’in yönettiği Galatasaray – Fenerbahçe maçından sonra yorumlarını izlediğimde her iki tarafın taraftarları da en azından eyyam yapmayacak bir hakem maçı yönetti düşüncesiyle oldukça memnundu.

Tüm dünyaya bakacak olursak Yunanistan, Arabistan ve Çin’de önemli maçlara yabancı hakem getiriliyor. Uygulamanın devam ettiği ülkelerden birisi Portekiz olsa da burada ana neden güvensizlikten daha çok yeteri kadar lisanslı hakem bulunmaması.

Yabancı hakem getirilen ülkelere baktığınızda da direkt olarak belli olan durum ülkenin genel durumuyla yabancı hakem isteme arasında bir korelasyon olduğu açık. Yazının nereyi gittiğini anlayacağınız üzere Türk hakemlerine güvenmeme konusunu bugünkü Türkiye’nin ekonomi ve politika gündeminden bağımsız değerlendirmek mümkün değil.

Gerçekten 85 milyonluk bir ülkede futbolcu yetiştirememenin de ötesinde 1 tane de olsa herkesin güvenebileceği hakem çıkmıyor mu? İnsanların birbirinde bu kadar art niyet araması, aynı ülkede doğduğu ve büyüdüğü kişilere duyduğu bu güvensizlik sadece verilen yanlış hakem kararlarından mı kaynaklanıyor? Bu yolun sonu nereye gidiyor? İlerde en azından berrak bir zihinle karar verir, art niyet aramayız diye düşünüp yabancı Federasyon başkanı da isteyecek miyiz?

Sonuçta eski TFF başkanından Fenerbahçe şikayetçiydi, şu anki TFF başkanından da Galatasaray şikayetçi. Bu arada şunu belirtmek isterim ki yazının hiçbir kulübün yönettiği politikayla bir alakası yoktur. Ben de bir taraftar olarak yabancı hakem gelmesinin birçok olumlu etkisinin olduğunun farkındayım. Maç içindeki etkileri tartışılsa da şu kararı versem ne olur diye düşünmeden düdük çalan hakemler ve maç sonunda hakemin maçın önüne geçmemesi bir nebze de olsa kaotik futbol iklimini rahatlatıyor. Fakat konu hakemlerin maça olan etkilerinden daha çok Türk hakemlere olan güvensizlik.

Konuya biraz da futbol dışından bakalım. İzlenen ayrıştırıcı politikalar sonucu insanlar karşısındaki kişinin hangi partiye oy attığını, hangi takımı desteklediğini, nereli olduğuna göre tavır alıyor. Aynı görüşte olduğu kişilerden alışveriş yapmaya çalışıyorlar. Çoğu kişi sırf aynı görüşte değil diye akrabasıyla, karşı komşusuyla konuşmayı kesiyor. Aynı ekonomik sorunları ve benzer gündelik sorunları paylaşan kişilerin farklı görüşteler diye birbirine tavır alması hep vardı. Ama kimsenin birbirine güvenmemesi benim çocukluğumda hatırladığım bir şey değil. Bu kadar ayrışmış bir toplumda, kimsenin Türk hakemlerine güvenmemesi de oldukça olağan bir durum hâline geliyor.

Görseller Anadolu Ajansı sayfasından alınmıştır.

Leave a Reply