Yeni Başlayanlar İçin Voleybol 2: Voleybolda Oyuncu Pozisyonları

Voleybolda her takım oyun alanında 6 oyuncu bulunduruyor olsa da modern voleybolda her oyuncunun bulunduğu pozisyona göre bazı görevleri vardır. Bu yazımızda maçları izlerken sık sık duyabileceğiniz voleybol pozisyonlarından ve bazı örneklerden bahsedeceğiz. Keyifli okumalar!

1.Pasörler

Adından da anlaşılabileceği üzere pasörler genellikle topa ikinci müdahaleyi yapan kişilerdir. Karşılanan servisi veya defanstan çıkan topu en iyi şekilde hücumculara iletmekle görevlidir. Skor üretmek veya hücum etmek gibi görevleri olmadıklarından diğer pozisyonlardan daha az dikkat çekiyor gibi görünse de aslında oyun kurgusunu belirleyen, hatta zaman zaman bazı yorumcular tarafından “takımın beyni” olarak adlandırılan önemli bir pozisyondur.

Son zamanlarda pasörlerin ikinci topu beklenmedik bir şekilde karşı sahaya göndermesi veya ikinci topa (ön turdayken) hücum etmesi de sık görülen voleybol hareketlerindendir. Aşağıdaki linkten milli pasörümüz Cansu Özbay’ın aldığı şık hücum sayısını izleyebilirsiniz:

2. Smaçörler & Pasör Çaprazları

Genelde her 6 kişilik dizilimde bir pasör çaprazı ve biri arka biri ön turda olmak üzere iki smaçör bulunur. Voleybolda en sık karıştırılan pozisyonlardan ikisi “smaçör” ve “pasör çaprazı” pozisyonlarıdır.  Her iki pozisyonun da ana görevlerinden birisi hücum yapmak olsa da bu iki pozisyonu birbirinden ayıran özellikler vardır. Pasör çaprazları hücum yönleriyle öne çıkarlar ve takımın skor yükünü üstlenirler, buna karşılık smaçörlerin hücumun yanında servis karşılama ve arka alan defansı konusunda daha fazla sorumlulukları vardır. Pasör çaprazları arkada bulundukları turlarda genellikle servis karşılamazlar.

Milli takımımızda Hande Baladın ve İlkin Aydın smaçör pozisyonuna örnek verebileceğimiz isimlerden. Ebrar Karakurt ise zaman zaman pasör çaprazı zaman zaman smaçör olarak oynamaktadır. 2023 Kadınlar Avrupa Şampyionası finalinde milli pasör çaprazımız Melissa Vargas’ın kaydettiği 41 sayıdan ve maçtan öne çıkan anları yandaki linkten izleyebilirsiniz:

3. Orta Oyuncular

Genelde her 6 kişilik dizilimde 2 orta oyuncu bulunur, fakat servis attıktan sonra arka turda bulundukları süre boyunca liberoyla değişirler. Orta oyuncular sahanın ortasından, smaçörlerden farklı olarak, daha kısa ve hızlı toplara hücum edebilirler. Hücumun yanında en önemli görevlerinden biri de blok yapmaktır. Bu nedenle orta oyuncuların saha içinde en yüksek fiziksel kapasiteye sahip oyunculardan biri olmaları beklenir. Takım içinde genelde en uzun oyunculardan biri olurlar.

4. Liberolar

Ana görevleri arka alanda defans yapmak ve servis karşılamaktır, bu nedenle ön tura döndüklerinde orta oyuncuyla değişirler. Değişen orta oyuncudan ve diğer oyunculardan ayırt edilebilmeleri bakımından saha içinde farklı renk forma giyerler. Pasörün ilk müdahaleyi yaptığı durumlarda ikinci topu hücumculara iyi bir şekilde ulaştırmak genellikle liberoların görevidir. Görevleri gereği oyunu iyi okumaları ve hızlı tepki vermeleri gerekir.

Kaynakça

Öne Çıkarılan Görsel: https://volleyballmag.com/turkiye-wins-volleyball-nations-league-071623/

  1. Video: Filenin Sultanları Kesitleri Youtube Kanalı
  2. Video: TRT Spor Yıldız Youtube Kanalı

Leave a Reply