Plato nedir ve nasıl aşılır?
Vücut geliştirme sporunda kas gelişiminin belli bir süre yavaşlaması veya durmasına plato denir. Platonun oluşmasında bir çok etken rol oynayabilir. Bunlardan başlıcaları; sürekli aynı atrenman programını uygulamak ve aynı tip besin veya besin desteği tüketmek olabilir. Fikrimce; platonun aşılması için ilk yapılması gereken çalışma, sisteminin değiştirilmesidir. Güç gelişiminizin normal süreden daha uzun sürede artığını düşünüyorsanız 6 haftada 2 hafta güç antrenmanı yapabilirsiniz. Buna basitçe örnek vermek gerekise, yapacağınız göğüs press hareketinizi 6 set şeklinde ve tekrar sayısı olarak sırasıyla 8-6-5-4-2-1 tekrar şeklinde yapabilirsiniz. Son bir tekrarınızda ise tek tekrarda kaldırabileceğiniz maksimum ağırlığın daha fazlası ile kaslarınıza direnç uygulamanız gerekecektir. Spor partnerinizden destek alarak bu şekilde kaldıracağınız maksimum kilolar güç artışında etkili rol oynayacaktır. Egzersizlerinizde yapabileceğiniz bir diğer değişiklik ise negatif tekrar, drop sets, dinlenme duraklama gibi farklı teknikleri programınıza eklemek olacaktır.
Besin koluna bakacak olursak, sürekli aynı tip besinleri tüketmek veya aynı supplementleri tüketmek vücudunuzun bunlara vereceği tepkileri düşürerek platoyu aşmanıza mani olabilecektir. Bunun için doğal besinler kullanılırken çeşitli protein türlerinin tüketilmesi, tüketilmiyorsa sebze tüketilmesi gibi yollar ve düzenli besin takviyesi kullananlar için 8 haftada bir farklı tip ürünlerin kullanılması önerilmektedir.
Kas bölgelerinin çalışma sırası önemli midir?
Bölgeleri temel olarak ele alırsak eğer esas sıra şöyledir;
Bacak / Göğüs / Sırt / Omuz / Kol / Karın
Görüldüğü gibi çalışma sırası büyük kas gruplarından küçük olanlara doğru inmektedir. Bacakla beraber büyük kas gruplarından olan sırtın bacaktan sonra çalıştırılmamasının amacı üst üste iki büyük grubun çalışılarak verimin düşmemesi ve büyük kas gruplarının sağladığı büyüme hormonundan daha fazla yararlanılmasıdır. Bunun yanı sıra, çalışılan bölge zorlanırsa direnç otomatik olarak bölgeye bağlı daha zayıf kaslara yönelecektir. Örneğin göğüs kaslarının zayıf kaldığı bir göğüs antrenmanın tricepslere fazla yük binecektir. Zaten bölgenin düzgün çalıştırılması için triceps kaslarının göğüs antrenmanını destekleyecek şekilde gelişmiş olması avantaj sağlayacak ve hareketlerin nizami bir şekilde yapılmasını kolaylaştırcaktır.
Vücut geliştirme cinselliği arttırır mı?
Vücut geliştirme eklemlere, kas direncine ve güce pozitif etki sağladığı gibi dolaşım sistemini de geliştirmektedir. Kan dolaşım sisteminin güçlü olması ise cinsel performansa olumlu etki yapacaktır. Bunun yanı sıra üretilen testosteronunda cinselliği arttırdığı görülmektedir. Sadece yoğun şekilde hormon kullanımlarında, cinsel performansın değil fakat üretkenliğin azaldığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra vücudu dinlendirmeden uzun haftalar boyu her gün antrenman yapmanın da libidoyu düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Vücut ölçüsü alma esasları nelerdir?
Vücut ölçüsü kaslar soğukken yani o bölgeye kan pompalanmadan önce alınır. Fakat kas sıcakken, soğuk haline göre daha ölçülü çıktığı için genellikle sporcular moral yükseltmek için, ölçüleri kaslar sıcakken almaktadır.
Kol ölçüsü için: Kol soğukken, yani çalıştırılmamış ve normal durumda iyice kasılarak ölçü alınır. Ancak, mezro biceps’in en yüksek yeri ile tricepsin en alçak yerinden geçmeli ve mezro ne çok sıkı ne de çok bol olmalıdır.
Göğüs ölçüsü için: Mezro, göğüs kaslarının tam üstünden ve sırtın tam ortasından geçirilerek ve göğüs kafesi şişirilmeden ölçü alınır.
Bel ölçüsü için: Mide dolu değilken veya hava ile doldurulmadan, aynı şekilde ciğerlere de hava doldurulmadan, normal duruş pozisyonunda, mezro bel çevresinden geçirilerek ölçüm yapılır.
Bacak ve baldır ölçüsü için: Bacağın ve baldırın kasılarak en fazla kabarıklık yapan yerinin mezro ile çevresinin sarılması ile ölçü alınır.
Boyun ölçüsü: Mezroyla çepe çevre boynun etrafını sararak alınır.
Omuz ölçüsü: Omuzların iki başının en uç noktalarından itibaren sırtın alt kısmına kaçmadan çepe çevre ölçülmesi ile ölçü alınır.
Kalça-basen ölçüsü: Basenlerin en uç noktasından başlatılarak çevresinin,kalçaların en dıştaki noktasından mezronun geçirilmesi ile ölçü alınır.
Bilek ve önkol ölçüsü: Bileğin ve önkolun tam ortasından sarılarak ölçü alınır.
Besin desteği kullanarak yapılan spor bırakılırsa vücutta sarkma olur mu?
Kaslarda sarkma olmamaktadır. Sadece yoğun bir şekilde hormon kullanımı ile aniden gelişen vücutlarda sporun faaliyetlerinin bırakmasıyla birlikte deri altının boşalması ve yağ dokusunun artmasına bağlı olarak belli bir miktar sarkma meydana gelebilir. Bunun dışında ise besin desteği kullanılarak gelişen vücutlarda spor faaliyetleri bırakıldıktan belli bir süre sonra sadece kas yapısının hacmi düşecektir. Kas hafızası olarak adlandırılan olay ile bu kaybın giderilmesi çok uzun bir süre almayacak ve vücut eski formuna hızlı bir şekilde kavuşabilecektir.
Ersin Sezer
Baya aydınlatıcı bir yazı olmuş, ellerine sağlık @BahadırBiçer kardeşim :)