Tarihi 1930’lu yıllara kadar dayanan ve “Fluid Art” veya “Acrylic Pouring” olarak da bilinen akrilik dökme sanatı, sanatçıların bir yüzeye akışkan akrilik boyalar döktüğü soyut bir sanat tekniğidir. İlginç yolculuğundan biraz bahsedecek olursam; akrilik dökme sanatı tarihle arası iyi olan kimselerin suikastçi kimliğiyle tanıyabileceği David Alfaro Siqueiros’un atölyesinde çalıştığı bir sırada bir kazara ortaya çıkmış. Bir kaza sonucu boyalar dökülüp birbirinin içinden geçerek David Alfaro’yu hayran bırakan bir tablo oluşturmuş. David Alfaro önceleri dünya görüşü ve inandığı ideoloji gereği, diyalektik bir materyalist olduğu için bilimsel bir dayanağı olmayan, rastlantısal bir üretimin bir sanat eseri olduğunu kabullenememiş. Ancak daha sonra mühendis bir arkadaşının bu durumu “akışkanlar mekaniği” ile açıklaması üzerine David Alfaro atölyesinde akrilik dökme üzerine çalışmalar yapmaya başlamış ve bu sanat günümüze bu şekilde ulaşmış. Akrilik dökme sanatında kullanılabilecek birçok teknik vardır. Fakat özellikle de yeni başlayacak kişilere rehber olmasıyla amacıyla bu yazımda bazı temel tekniklerden bahsetmek istiyorum.
Akrilik dökme tekniklerinin malzemeleri çoğunlukla aynıdır: akrilik boya, tuval, cam/plastik kaplar, karıştırıcı çubuklar ve boya yardımcıları (medium). Ek olarak, elde etmeye çalıştığınız sonucun türüne bağlı olarak silikon veya biraz su eklemek ve kurutma makinesi kullanmak isteyebilirsiniz. Akrilik dökmedeki her teknik için boyanızı karıştırıp kullanıma hazır hale getirmeniz gerekir. Öncelikle kullanmak istediğiniz renklere karar verin. Ardından, boyanızı boya yardımcıları (medium) – izleyeceğiniz tekniğe bağlı olarak – suyla ve silikonla doğru bir şekilde karıştırın.
Teknik 1 – Kirli döküm tekniği, renkleri tek tek bir kapta katmanlama ve ardından bunları bir kerede bir yüzeye dökme sürecini ifade eder. Kirli dökümler en yaygın dökümlerdir ve bu akrilik dökme tekniği kullanılarak çok çeşitli sonuçlar elde edilebilir. İlk olarak her renk için boya ve mediumu ayrı ayrı karıştırın. Renklerinizi bir kapta bir araya getirin. Daha sonra boyayı düz sıralar oluşturacak şekilde tuvalinize dökün. İstenilen desen ve stili elde etmek için yüzeyinizi oynatın; sağa-sola, yukarı-aşağıya eğin. Yüzeyde çok kalın bir boya tabakası olmadığından emin olun, aksi takdirde resminiz çatlar. Ve ilk eseriniz hazır!
Teknik 2 – (Flip Cup Tekniği) Boyalarınızı ayrı kaplarda mediumlarla karıştırın. Sonrasında boyanızı katmanlanacak şekilde bir kabın içine dökün. Dolu boya kabınızı tuvalinizin sağ tarafına gelecek şekilde yerleştirin. Tek elle kavraması kolay bir tuval kullanıyorsanız, tuvali ters çevirin ve kabın üstüne yerleştirin. Ardından, bir elinizle kabı, diğer elinizle tuvali kavrayın ve aynı anda ters çevirin, böylece kap yüzeyinizin üstünde baş aşağı bir şekilde olacaktır. Artık kabınız tuvalin üzerinde olduğuna göre, boyanın alttan kendi kendine akmasına izin vermek için bardağı kaldırın. Daha sonra boyayı tuval üzerinde yavaşça yayın. Çatlamaması için boyanızın çok kalın olmadığından emin olun. Ve ikinci eseriniz de hazır!
Teknik 3 – Ağaç halkası dökümü için kirli dökme tekniği kullanılır, ancak büyüleyici bir tasarım oluşturmak için boyayı tuval üzerine dökme şekliniz değişmektedir. Bunun için ilk olarak renklerinizi kirli dökmede yapacağınız gibi bir plastik kapta karıştırın ve katmanlayın. Plastik kirli dökme kabınızı sivri uçlu bir “akıtma ağzı” oluşturacak şekilde yavaşça sıkın. Ardından, boyanın tamamı tuval üzerine gelene kadar boyayı dairesel bir hareketle “akıtma ağzı”ndan tuval üzerine dökmeye başlayın. Dökmenin ağaç halkası görünümünü korumak için tuvali dairesel bir hareketle hareket ettirerek boyayı tuvalin etrafına yayın. Ve üçüncü eseriniz de hazır!
Bu teknikler ve daha fazlasına ulaşmak için aşağıdaki linkleri karıştırabilirsiniz!
https://www.thecolourfactory.org.uk/wp-content/uploads/2020/08/Acrylic-Pouring-for-Beginners.jpg
https://acrylicpouring.com/wp-content/uploads/2019/07/Dirty-Pour-6.jpg
https://kutudasanatvar.com/blogs/kutublog/nereden-cikti-bu-akrilik-dokme
https://acrylicpouring.com/wp-content/uploads/2019/07/Tree-ring-5.jpg