New York Üniversitesi’ndeki bilim insanları tüm dünyadan insanların desteğiyle ilerleyecek olan Higgs Avcıları Projesi (Higgs Hunters Project)’ni başlattı. Halka açık bir proje olan Higgs Avcıları Projesi, insanların Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndan elde edilen görüntüleri incelemesini sağlayarak henüz gözlemlenmemiş parçacıkların tespitini hızlandıracak.
Ünlü Higgs bozonunun 2012 yılında CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda gözlenip 2013 yılında ne olduğunun kesinleştirilmesinin ardından adını daha da duyuran deneyler serisiyle ateşlenen Higgs Avcıları Projesi, evreni anlamamızda önemli bir rol oynayan Higgs bozonunun daha derinlemesine araştırılmasını görüntüleri analiz eden insanların da katkısıyla sağlayacak.
Oxford Üniversitesi ve Birmingham Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar ile Zooniverse Projesi ve CERN’deki ATLAS deneyinde görev alan araştırmacıları da içeren proje, bilgisayar algoritmalarının gözlemlemekte zorlanacağı fakat insanların kolaylıkla görebileceği izleri kullanarak Higgs bozonunun ayrışma safhalarında ortaya çıkabilecek ve daha önce gözlemlenmemiş parçacıkların tanımlanmasında kolaylık sağlayacak.
New York Üniversitesi Fizik Bölümü’nde Asistan Profesör olan ve projede görev alan Andy Haas yazılabilecek bilgisayar algoritmalarının bu parçacıkları tanımlamasının zor olduğunu söylüyor. Yazılması da bir o kadar zor olacak olan algoritmaları üretmek yerine insanların araştırmaya dahil edilmesinden heyecanlı olduğunu belirten Haas, Higgs Avcıları Projesi’ne benzer halka açık düzenlenen projelerdeki çıktıların sonuçlarının tatmin edici düzeyde olduğunu belirterek izledikleri yolun araştırmalarını ve dolayısıyla keşiflerini hızlandıracağı düşüncesinde.
“Higgs bozonunu bulduktan sonra sıra Higgs bozonunun nasıl çalıştığını öğrenmeye geldi.” diyen Alan Barr, Oxford Üniversitesi Parçacık Fiziği Profesörü ve Higgs Avcıları Projesi’nin önemli bir üyesi, elde ettikleri görüntüleri tüm dünyadaki insanlara ulaştırarak insanların bu projede rol oynamasını istediğini ve bu durumun her iki tarafı memnun edebileceğini düşündüğünü belirtiyor.
Başarılı bir keşif yapmanın parçacık fiziğinde büyük bir sıçramaya yol açacağını belirten araştırmacılar, keşfedilen her parçacığın evreni anlamamızda kullandığımız modeli biraz daha ileriye taşıyacağı görüşünde.
Proje, Google Küresel Etki Ödülleri, Birleşik Krallık Bilim ve Teknoloji Tesisleri Kurulu ve Ulusal Bilim Kurumu tarafından finanse ediliyor.
Araştırmaya katkıda bulunmak için Higgs Hunters‘a gidip yönergeleri izleyerek görüntüleri analiz edebilirsiniz.
Benim kişisel olarak hoşuma giden bir başka proje: The Milky Way Project. Spitzer Uzay Teleskobu’ndan elde edilen görüntüleri inceleyerek görüntülerin sınıflandırılmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Bu ve bunun gibi (halka açık, online ve basit) diğer projeleri öğrenmek isterseniz Zooniverse’ün sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Bilimle kalın.
[box_light]Kaynaklar[/box_light]
NewsWise
ScienceDaily