James Watson DNA’nın çift sarmal yapısını keşfeden ekibin içinde bulunması sebebiyle 1962’de Nobel Fizyoloji veya Tıp ödülüne layık görülmüştü. Bu onur verici ödülden yıllar sonra 2007’de Financial Times Gazetesine verdiği ırkçı bir söylem dolayısıyla bilim camiasından ihraç edildi ve bu onu nobel ödülünü satmaya kadar götürdü. Tarihte nobel ödülü satılma hadiseleri gerçekleşmiştir ancak bunların hepsinde, ödül, sahibi hayatını kaybettikten sonra satılmıştır. Bu yönüyle Watson bir ilke de imza attı denilebilir.
James Watson bilim camiasında meşhur bir moleküler biyoloji uzmanı ve DNA’nın moleküler yapısının keşfeden bilim insanı olarak bilinir. Bu üzücü sonun fitili, Financial Times gazetesine verdiği zencilerin zeka seviyesinin daha düşük olduğu yönündeki açıklamasıyla ateşlenmiş oldu. Cold Spring Harbor Laboratuvarının rektörlüğü görevinden çekilmek zorunda kaldı. Yıllar yılı topladığı saygı bir anda azaldı. Akademik merkezlerin konferanslarına davet edilmemeye başladı. Pek çok çalışma arkadaşının kınamalarıyla karşılaştı.
Akademi haricinde bir gelir kaynağının olmaması onu Nobel Ödülünü satmaya zorladı. Bu altın madalya tahmini 2.5-3.5 milyon dolar arasında bir değere satılacak. 4 aralık Perşembe günü açık arttırmaya çıktı. Watson bu parayı sanat parçaları satın alıp aynı zamanda onu destekleyen kurumlara (Chicago Üniversitesi gibi) bağış yapmak için kullanacağını söyledi. Watson aynı zamanda bu açık arttırmanın kendisini halkın içine yeniden çıkarma fırsatı vereceğini de düşünüyor.
Bu ilginç ve düşündürücü hikayeden, herkesin çıkaracak bir şeyleri vardır şüphesiz. Ama şu da bir gerçek ki ortalamanın üzerinde hiçbir bilim adamının hayatı doğrusal ve monoton olmuyor. Hayatları hep bir yönüyle heyecan verici oluyor. James Watson da o ilginç, hayatı çok değişken bilim adamlarından biri şüphesiz.
[box_light]Kaynaklar[/box_light]