Hackıntosh: Apple Nimetlerinden Yararlanırken Paranız Cebinizde Kalsın

Macbooklar gerek tasarımıyla gerek küçük boyutuna göre yaptıkları işlerle hepimizin gönlünde ayrı bir yer edindi. Grafik tasarımcılardan video editörlerine, uygulama geliştiricilerden web tasarımcılarına kadar bilgisayar tercihinde ilk sırada geliyor. Ancak dolar sağ olsun, beş basamağa çıkmadan işe yarar bir macbook almak zor. İşte tam burada hackintosh yardımımıza koşuyor. Lafı daha fazla uzatmadan konuşalım bakalım, neymiş bu hackintosh?

Bu Macintosh âlemini belirli bir kesime vazgeçilmez yapan tabii ki de işletim sistemi, Mac os. Çünkü o bilgisayarların içinde de normal bilgisayarların içinde ne varsa aynısı var hatta neredeyse daha kötüleri. Macbook pro parasının yarısına alacağımız bir Asus oyun bilgisayarının içinde daha güçlü işlemci ve ekran kartı var. İşte bu noktada da Apple’ın mühendisliği devreye giriyor, optimizasyonu mükemmelleştirerek. Aynı durum IPhone ve Android camiası için de geçerli. Bak gene lafa daldık.

Hackintosh, janjanlı simgeleri, üstüne geldiğinde büyüyen dock’undan fazlası olan güçlü mac os işletim sistemini Apple olmayan bir bilgisayarda kullanmaktır. Eee, Tim Cook’un haberi var mı bundan peki? Kendisi pek sevmez bu işleri. Hiç bir destek de vermez, ne donanımda ne yazılımda. “Madem böyle bir şey var, niye herkes Windows kullanmaya devam ediyor?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. E tabi, dikensiz gül olmaz. Öncelikle, Mac bilgisayarların donanımını beğenmiyorsanız aynı paraya tam anlamıyla bir canavar yaratabilirsiniz veya Mac’e verecek paranız yoksa aynı donanıma çok çok daha az para vererek sahip olabilirsiniz. Ve masaüstü bilgisayar toplayacaksanız tamamen kişiselleştirebileceksiniz. Aynı zamanda yersiz bir da yatırım olmayacak. Beğenmedin mi Mac OS’u, sil Windows yükle!

 

Gülün dikenlerine bakacak olursak, evet, masanızı dünyalar güzeli tasarıma sahip IMac süslemeyecek veya parmak inceliğinde klavyeniz olmayacak lakin canavar gibi çalışan Mac pro donanımına sahip bir bilgisayarınız ve içinde çatır çatır çalışan bir adet Mac OS olacak. Çatır çatır dedim ama donanım konusunda tercihlerinizi doğru yapmanız lazım yoksa gerek kurarken gerek sonrasında başınız ağrır. Apple yıllar önce macbooklarda PowerPC isimli işlemci kullanıyordu, sonradan Intel’in işlemcilerini kullanmaya başladı. Bu da bize (Intel kullanıcılarına) hackintosh kapısını açtı. Amd kullanan arkadaşlarım, bir bardak soğuk su öneriyorum. Sizin işlemci ısıtır zaten sizi, hasta olmazsınız (:

Maalesef, donanım uyumsuzluğu işlemciyle kalmıyor. Ana kartların çoğu desteklese de ekran kartında (özellikle son Mac OS sürümü Mojave’de) Nvidia kartlarında problem çıkabilirken çoğu Intel ve Amd kartları çalışıyor. Aynı durum ses ve wi-fi kartlarında da geçerli. Özellikle dizüstü kullanıcılarının çoğu wi-fi kullanamadığı için sıkıntı yaşıyor, ancak bunun da çözümü var. Mac OS’un desteklediği wi-fi kartları 20$ civarına temin edilebiliyor. Dediğim gibi, bu sorunlar uygun donanım araştırması yapılmamış sistemlerde çıkacak sorunlar.

Fotoğraf serimize biraz ara vererek son yıllarda Türkiye’de de giderek yaygınlaşan, çeşitli forumlarda popülerleşen Hackintosh’a iyisiyle kötüsüyle değindik. Sanırım kurulum aşamalarını burada anlatmama gerek yok. İnternet’te hem Türkçe, hem İngilizce uyumlu donanım parçalarından kurum aşamalarına kadar yeterli kaynak var, aşağılara bir yere bırakıyorum. Esen kalın!

Leave a Reply