Artık Şakadan da Anlıyor: GPT4 ve Yeni ChatGPT

Yapay zeka, her geçen gün hayatımıza biraz daha girerken tabii ki durmaksızın gelişmeye de devam ediyor. Herhalde ChatGPT3’ün yeteneklerini duymayan kalmamıştır. Sorduğunuz her soruya cevap verebilen, öne sürdüğünüz argümanı yorumlayabilen ve dilerseniz hatta size makale bile yazabilen bu yapay zeka tarafından yapılan ödevleri, internet sitelerini ve çok daha fazlasını internette görmüşsünüzdür. Özellikle sohbet robotu ChatGPT3 ile tanıdığımız OpenAI, ChatGPT’nin yeni ve gelişmiş bir versiyonunu, GPT4’ü yayınladı. Artık görsel girdileri de anlayıp yorumlayabilen, mantık yeteneği gelişmiş bu versiyon her zamankinden daha zeki.

İlk olarak artık GPT4 ile birlikte yapay zekanınızın size nasıl yardımcı olması gerektiğini tarif edebilirsiniz. Diyelim ki bir yazılımcısınız ve geliştirdiğiniz projede GPT4’ten yardım almak istiyorsunuz. Sorularınızı yöneltmeden önce GPT4’e ona size yardım edecek akıllı bir yazılım asistanı olmasını söylerseniz yönelteceğinize sorulara belirlediğiniz çerçeveye göre cevap verecektir. Ya da bir beste yazmaya çalışıyorsunuz, evet ChatGPT4 ile birlikte beste yapabilirsiniz, bu sefer de ondan daha yaratıcı olmasını ve bir eleştirmen gibi davranmasını isteyebilirsiniz. Böylelikle artık kodlarınıza yardım etmenizi istediğiniz de yapay zeka robotu yerine bir yazılımcı, beste yapmak istediğiniz de ise bir eleştirmen olarak size yardım edebiliyor. Yani artık ChatGPT istediğiniz kişiliğe bürünebiliyor.

Diğer bir önemli gelişme ise GPT4 ün artık kullanıcı tarafından gönderilen görselleri işleyebilmesi. Gönderilen görseldeki neredeyse her bir detayı günlük konuşma diliyle anlatabilirken, bu detayları birleştirerek görselde ne anlatılmak istendiğini bile anlama yeteneğine sahip. OpenAI’nın resmi sitesinde paylaşılan test görsellerinde GPT4’ün kendisini gönderilen görselleri açık bir şekilde betimleyebildiği gibi görseller arasındaki anlam bağlantısını kurabildiğini de görüyoruz. Hatta canlı demo gösteriminde kendisine gönderilen bir sincap karikatüründe komik olan şeyin ne olduğunu ve neden komik olduğunu doğru bir şekilde anlayabiliyor.

Demo yayınındaki heycan verici bir başka örnekse ChatGPT4’ün sıfırdan bir internet sitesini not defterindeki karalamaya göre baştan oluşturmasıydı. ChatGPT3.5 Tarafından sıfırdan yapılmış internet sitelerinin örneklerini internette görmek mümkün. Biraz incelerseniz hem teknik hem de estetik açıdan iyi iş çıkardığını görebilirsiniz ancak ChatGPT4’te ise yeni görsel işleme fonksiyonu sayesinde not defterinize çizdiğiniz kaba taslak bir internet sayfası tasarımınızı gönderdiğiniz de size tam olarak taslağınızda çizdiğiniz web sitesini tasarlayabiliyor. Yani artık ne yapmak istediğinizi bırakın anlatmayı sadece göstererek bile ChatGPT4’e yaptırabiliyorsunuz. Neredeyse karalama denilebilecek el yazısını okuyabilmesi ise gözden kaçabilecek önemli bir detay ayrıca.

Bu gözlemlenebilir gelişmelerin yanında tabii ki ilk görüşte fark edilmese de ChatGPT4’ün hem mantık ve işleyebilme yeteneğiyle hem de farklı bilgi kaynakları arasında bağlantı kurabilmesiyle artık çok daha zeki olduğunu söyleyebiliriz.

Tabii ki bu gelişmelere hayran kalmamak elde değil. Son zamanlarda gördüğümüz teknolojik gelişmeler ve özellikle yapay zeka alanındaki ilerlemeler bilim kurgu filmleriyle yarışır seviyede. Bir yandan bu gelişmeleri hayranlık içinde takip ederken bir yandan da insan gelecek hakkında kaygılanmadan edemiyor. Yapay zeka çalışmaları ve OpenAI hakkındaki etik tartışmaları bir yana, yapay zeka teknoloji tamamen iyi amaçla kullanılsa bile, tabii ki de öyle olmayacak, birey olarak özellikle de Z kuşağı olarak kendimizi bu geleceğe doğru şekilde hazırlamalıyız. Yapay zeka belki bir gün yeterince geliştiğinde hepimizden daha iyi bir mühendis, daha iyi bir doktor, daha iyi bir avukat olabilir ama ne kadar gelişirse gelişsin asla bir insan olamayacağını ve asla bir ruha sahip olmayacağını düşünüyorum. Nasıl ki bugün “el emeği” diye nitelendirilip ayrı bir değer verilen ürünler varsa gelecekte de “insan ürünü” olan değerli şeylerin olacağına eminim. Bu yüzden yaptığımız işi iyi yapmanın yanında yaptığımıza işe her zaman ruhumuzu da yansıtmamızın gerektiği tavsiyesine vererek yazımı noktalıyorum.

ChatGPT4 şuanda herkes için kullanıma açık değil dolayısıyla birebir deneyimleme şansına maalesef sahip değiliz. OpenAI GPT4 sitesinden GPT4 hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz ve tanıtım demosunu izleyebilirsiniz. Ayrıca ChatGPT’ye ulaşamadığınız durumlarda Bing New adresinden yapay zeka destekli internet araştırması yapabilirsiniz.

Kaynakça:

GPT-4, https://openai.com/research/gpt-4.

Leave a Reply