Pandemi Döneminde Yurtdışına Gitmek

Bir Mart gününden herkese merhaba! Bu yazıyı size yaklaşık bir hafta önce geldiğim Almanya’nın Wolfenbüttler şehrinden yazıyorum. Pandemi döneminde Erasmus için yurtdışındayım ve size pandemide hem yolculuğun nasıl geçtiğini, hem de yurtdışında durumların nasıl olduğunu anlatacağım.

Flughafen Hannover-Langenhagen – Wikipedia

İlk olarak yurtdışı uçuşlarınız için en fazla 48 saat önceden yapılmış negatif PCR testiniz olmalı, buna ek olarak Almanya için ayrıca gitmeden üç gün önce online kayıtta bulunmalı ve çıktısını yanınızda taşımalısınız. Bu belgeler ülkeye girişinizde polis tarafından uçak iner inmez kontrol ediliyor, ayrıca pandemiden dolayı pasaport kontrolü oldukça uzun sürüyor. Uçağım 16:40’ta inmesine rağmen ben havalimanından ancak 19:00’da çıkabildim. Bu belgeler, uzun bekleme süresi ve uçuş boyunca maske takılması hariç her şey eskisi gibi, hatta THY uçuşlarda ikramlara yeniden başlamış bile!

Peki, indikten sonrası nasıl? Almanya’da eyaletten eyalete karantina süresi değişiyor, benim gittiğim Aşağı Saksonya’da 15 gün karantinaya giriyorsunuz ancak beşinci günde isteğe bağlı olarak test yaptırıp negatif çıkması durumunda karantinanızı erkenden bitirebiliyorsunuz. Ben bunu tercih etmedim, çünkü testler 70 Euro’dan başlıyor ve zaten her yer kapalı olduğu için karantinayı erken bitirmek bana çok anlamlı gelmedi.

Wolfenbüttel - Ein Genuss für Augen, Gaumen und Ohren - Vielweib on Tour

E gelelim Almanya’da durumların nasıl olduğuna; kafeler ve restoranlar al-götür olarak hizmet veriyor, oturmak yasak. Maske takmak sokakta değil, ama çarşılarda ve kapalı alanlarda zorunlu. Sokağa çıkma yasağı yok, ancak gıda dışı satış yapan tüm mağazalara randevu sistemi ile girilebiliyor. Önceden bir mağazaya girmek için randevu almadıysanız giremiyorsunuz, ancak marketlere giriş serbest. Marketlerde de sosyal mesafeyi koruma amacıyla herkesin market arabasıyla alışverişini tamamlaması lazım, markete üç kişi girdiyseniz üç kişinin de araba alması gerek, yoksa anında uyarıyorlar.

Peki okul nasıl? Okullardaki eğitim nasıl devam ediyor? Ben Erasmus’u Konstanz Üniversitesi’nde yapacağım, Konstanz da diğer birçok okul gibi hibrit sistemde karar kılmış ve tamamen online olsa bile Almanya’ya gelmemizi istedi. Bu çok önemli, çünkü diğer arkadaşlarımdan duyduğuma göre Polonya gibi ülkeler eğitim online olacağı için öğrencilerin gelmesine gerek olmadığını söylemiş ve bu durum vize başvurusu sırasında sorun çıkarmış. Konstanz’da şimdilik derslerin bir kısmının online, bir kısmının yüz yüze yapılacağı söyleniyor, sınavlar da Temmuz’da başlayacağı için sınavların da yüz yüze olma olasılığı bulunuyor.

Profile | About the University of Konstanz | University | University of  Konstanz

Peki pandemi döneminde Erasmus’a gitmeyi önerir miyim? Daha okul dönemi başlamadı, ama buna rağmen kesinlikle öneririm. Evet, belki klasik bir değişim süreci olmayacak ama bence yabancı bir ülkede olağanüstü şartlar altında yaşayabilmek de çok önemli. Erasmus programının tek amacının gezmek ve eğlenmek olduğunu değil, aynı zamanda kişiye yabancı bir ülkede hayatta kalma kabiliyeti kazandırmak olduğunu da düşünüyorum. Tanımadığınız, dilini bilmediğiniz bir ülkede bu dönemde yaşamanın, ilk başta kulağa zor gelse de, kişiye çok kıymetli tecrübeler kazandıracağını düşünüyorum. O yüzden eğer imkanınız varsa Erasmus’u pandemi sebebiyle iptal etmemenizi öneririm.

Görsel Kaynakçası:

de.wikipedia.org

vielweib.de

uni-konstanz.de

Leave a Reply