The Marvelous Mrs. Maısel: Harika Bir Palladıno Dizisi

Amazon’un ödülleri silip süpürmesine rağmen hala büyük bir izleyici kitlesi yakalayamamış harika dizisi The Marvelous Mrs. Maisel dördüncü sezonuna hazırlanıyor.

Gilmore Girls’in yaratıcısı Amy Sherman-Palladino tarafından yaratılan dizi ilk olarak 2017 yılında seyirciyle buluştu. Evli çiftimiz Joel ve Miriam’ın hayatları ekseninde dönen olaylar 1950’ler Amerika’sında geçiyor.

Joel iş hayatından hiç memnun değildir. Hayallerini süsleyen yegâne şey ise bir gün iyi bir komedyen olmaktır. Ev hanımı olan Miriam ise vaktini iki çocuğunun bakımı ile geçirir. Beklenmeyen bir olay sonucunda Miriam kendisini The Gaslight’ın sahnesinde stand-up yaparken bulur. Miriam’ın özgün şovu, The Gaslight’ın çalışanlarından Susie Myerson’un(Alex Borstein) dikkatini çekerek hayatında bir dönüm noktası olur.

Dizinin konusu, efsane  Amerikan komedyen Joan Rivers’ın hayat hikayesini andırıyor. Bu bir otobiyografi değil ve ne yazık ki Joan Rivers’ın hayatında esinlenildiği dizinin yaratıcaları tarafından kabul edilmiş değil. Yine de, komedi dünyasında erkeklerin egemen olduğu bir dönemde kendisini gösteren, özellikle kadın hakları üzerine zamanının çok ötesindeki fikirlerine şovlarında yer veren Joan Rivers’ı Miriam’da görmek mümkün. Joan Rivers nasıl kadın haklarına ve pek çok politik konuya dikkat çekmek için komediyi zekice kullanmışsa, Miriam da şovlarında benzer endişelere yer veriyor. Bu yüzden diziyi 2014 yılında hayatını kaybeden Joan Rivers’a bir saygı duruşu olarak görmek mümkün.

Dizinin görüntü yönetmenliği ise çok başarılı. Mad Men izleyenler ve oradaki detaylara aşık olanlar, bir dönem dizisi olarak kesinlikle The Marvelous Mrs. Maisel’ı da sevecektir. Dizi her ne kadar komedi türünde olarak görülse de bence aslında drama daha yakın olmasının bunda payı büyük.

Son olarak, Abe Weissman -Miriam’ın babası- rolünde Tony Shalhoub’ın harika bir performans ortaya koyduğunu belirtmeden edemeyeceğim. Tony Shalhoub bu performansı ile 2019 Emmy Ödülleri’nde Bir Komedi Dizisinde En İyi Yardımcı Aktör Ödülü’ne layık görüldü. Dizinin aldığı bazı diğer ödüller ise şu şekilde:

Primetime Emmy Ödülleri – 2018

En İyi Komedi Dizisi

Bir Komedi Dizisinde En İyi Kadın Oyuncu – Rachel Brosnahan(Miriam Maisel)

Bir Komedi Dizisinde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu – Alex Borstein(Susie Myerson)

Altın Küre Ödülleri – 2018

Müzikal ya da Komedi Dalında En İyi Televizyon Dizisi

Primetime Emmy Ödülleri – 2019

Bir Komedi Dizisinde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu – Alex Borstein(Susie Myerson)

Altın Küre Ödülleri – 2019

Müzikal ya da Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu – Rachel Brosnahan(Miriam Maisel)

Dizi bugüne dek çeşitli ödüllerde 147 kez aday gösterildi ve 73 ödüle layık görüldü. Samimi karakterleri, harika müzikleri, iyi oyunculukları ve iyi yazılmış öyküsü ile harika bir dönem dizisi olduğu düşünüyorum. Eğer bir dizi arayışındaysanız kesinlikle şans vermeniz gerekenlerden!

Kullanılan Kaynaklar:

https://www.imdb.com/title/tt5788792/?ref_=tt_urv

Leave a Reply