Merhaba! 101 serimin üçüncü yazısına hoşgeldiniz. Bundan önceki yazılarımda, ukulele ve kemandan bahsetmiştim. Bu ikisi benim kendim çaldığım iki enstrümandı. Bu yazımda yan flüt çalan bir arkadaşımla, yan flüt üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Nisa Kadri, Anadolu Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci ve bugün sizlerle yan flüt hakkındaki deneyimlerini paylaşacak. Umarım keyif alırsınız.

Aleyna: İlk olarak GazeteBilkent’e hoşgeldin Nisa. 101 serimde yer almayı kabul ettiğin için çok teşekkürler. Ne kadar zamandır yan flüt çalıyorsun, yan flüt serüvenini bize anlatabilir misin?

Nisa: Hoşbuldum, asıl ben teşekkür ederim davetin için. Bu seride yer aldığım için gerçekten mutluyum. Öncelikle ortalama iki senedir amatör olarak yan flüt çalıyorum. Maalesef, bu güzel enstrümana erken bir başlangıç yapamadım okul, sınavlar, vb. nedenlerden ötürü; zaten başlangıç hikayem de buradan gelişiyor aslında. 12. sınıftayken müzik dersimizde hocamızın bize yaptığı enstrüman yetenek testi ile başladı her şey. Küçüklüğümden beri keman öğrenmek isteyen biri olarak, bir anda hocamın gelip senin enstrümanın yan flüt demesi ile bariz bir şekilde şaşırdım tabii ki, ama bu testten sonra internette olsun, müzik mağazalarında olsun küçük bir araştırma ile kendimi gerçekten bu enstrümana ısınmış bir hâlde buldum.

Aleyna: Lisedeki müzik dersin sayesinde başladın diyebiliriz o zaman. Bu testi merak eden okuyucularımız için hocanızın yaptığı testten biraz bahsedebilir misin?

Nisa: Genel olarak açıklamak gerekirse, temelde kişinin fiziksel ve kişisel özelliklerine dair soruları baz alan bu testin amacı, kişinin hem fiziksel hem de ruhsal olarak yatkın olduğu enstrümanı bulmasına yardımcı olmak.

Aleyna: Cidden her açıdan etkili bir test gibi görünüyor. Keşke, herkes için bu tarz yetenek keşfi testleri yapılabilse. Peki, daha sonra süreç nasıl işledi, yan flüte ilk başladığın o süreç zorlayıcı mıydı? Hiç yapamayacağını düşünüp zorlandın mı?

Nisa: Açıkçası küçük bir korku vardı içimde doğal olarak, fakat başladıktan sonra yapılan testte de olduğu gibi gerçekten yatkın olduğumu fark ettim. Ayrıca, beraber çalıştığım hocam da gerçekten bu süreçte yapamadığımda pes etmemem için bana ciddi şekilde destek oldu.

Aleyna: En önemlisi işini iyi yapan ve hoşgörülü bir hoca bulmak bence de. Biraz yan flütten bahsedebilir misin, çalmadan önce ve sonra hangi adımları takip ediyorsun ve çalarken en çok dikkat ettiğin şeyler ne? Kemanda çalmadan önce arşe sürmek gibi adımlardan bahsediyorum.

Nisa: Çoğu enstrümanda olduğu gibi, yan flütün de bir kullanıma hazırlama aşaması var. Bildiğimiz üzere yan flüt çantasında tek parça halinde bulunmuyor, birbirine takılabilir üç ayrı parça halinde bulunuyor. İlk önceliğimiz, bu parçaları flütün yanında verilen özel bezle temizlemek oluyor. Ardından üç ayrı parçanın birbirleriyle birleşme noktalarını kontrol edip eğer gerekiyorsa rahat montelemek için özel kaygan reçinesini sürüyoruz ve ardından flütümüzü monteleyip çalmaya başlıyoruz.
Çalmaya başlarken, dudak pozisyonumuzu ve parmaklarımızı doğru bir şekilde ayarlıyoruz. Ayrıca dudak pozisyonunun doğru sesin önemli noktalarından biri olduğunu da unutmayalım.
Çalarken en çok dikkat ettiğimiz şeylere de değinecek olursak: En başında akla oturuş veya duruş pozisyonu geliyor tabii ki çünkü duruşumuzdaki küçük bozukluklar bile ses kaybına neden olabilir. Onun dışında çalarken nefes ve diyafram kullanımı da çaldığımız süre boyunca en dikkat ettiğimiz şeylerden bazıları.

Aleyna: Her enstrümanda olduğu gibi yan flütü çalmak da çok dikkat gerektiriyor dediklerine göre. Çalmadan önce bile bu kadar adım varsa sonrası ne kadar zordur tahmin bile edemiyorum. Yan flüte başlamak isteyenlere tavsiye vermeni istesem, ne söylersin?

Nisa: Dediğin gibi kesinlikle dikkat gerektiriyor, fakat elimizden geldiğince, “Gülü seven dikenine katlanır” mantığıyla hareket etmeye çalışıyoruz. Bana kalırsa sevdikten ve sürekli pratik yaptıktan sonra çalınamayacak bir enstrüman olduğunu düşünmüyorum. Yeni başlayanların ve başlayacakların bu düşünce ile hareket etmelerinin faydalı olacağını umuyorum.

Aleyna: Çok teşekkür ederim faydalı cevapların için Nisa. Umarım yan flüte başlamak isteyen ama cesaret edemeyen okuyucularımız, senin sayende bir adım atarlar. Umarım yan flütünle nice yılları geride bırakırsınız. Tekrar teşekkürler.

Nisa: Ben teşekkür ederim. Gerçekten keyifli bir sohbetti. Umarım, dediğin gibi güzel şeylere vesile olur bu yazın.

Leave a Reply