Ballon d’Or 2023: Kim Ne Kazandı?

Bir zamanlar FIFA ile ortak düzenlenen Ballon d’Or (Altın Top) ödülleri 30 Ekim’deki törenle sahiplerini buldu. Peki, France Football dergisinin düzenlediği törende kim hangi ödülü kazandı? Bu yazıda ödül kazanan oyunculardan ve daha fazlasından bahsedeceğiz.

Beckham’ın bu ödülü alamamış olduğunu hatırlatalım.

İlk olarak törene adını veren ödülden başlayalım. Erkeklerde Arjantinli yıldız Lionel Messi 8. kez bu prestijli ödülün sahibi olurken, şu anda oynadığı MLS ekibi Inter Miami’nin sahiplerinden David Beckham sahnede ödülü Messi’ye takdim eden isim oldu. Kadınlarda ödül FC Barcelona’dan İspanyol orta saha oyuncusu Aitana Bonmati’ye giderken, her iki ismin de kendi branşlarında Dünya Kupası’nı kazanmış ve Barcelona forması giymiş olması dikkat çeken noktalardı.

Kupalar ödül getirdi.

Peki Erling Haaland? Norveçli genç forvet gecede Gerd Müller En İyi Forvet ödülünü aldı ve Ballon d’Or sıralamasında Messi’nin hemen ardından ikinci oldu. Pep Guardiola önderliğindeki Manchester City ile Şampiyonlar Ligi, İngiltere Premier Lig ve FA Cup kazanıp ‘Treble’ denen üçlemeye imza atmış olsa da, Milli Takımlar açısından da değerlendirme yapmış gibi görünen jüri Altın Top ödülünü son kez Lionel Messi’ye verdi denebilir. Sonraki ödül için ise, bu oylamada 3. sırayı almış olan Fransız forvet Kylian Mbappe ile rekabete gireceği kesin. Tabii, aynı törende Manchester City’nin yılın takımı ödülünü aldığını da söyleyelim; başka bir tercih imkansızdı zaten.

Seneler sürecek yeni bir rekabet bizi bekliyor mu dersiniz?

En iyi kaleciye verilen Lev Yaşin ödülünü ise Arjantinli eldiven Emiliano Martinez aldı. Fransa’ya karşı göstermiş olduğu performansın yanı sıra yaptığı hareketlerle akılda kalan Martinez’e ödülü babası Alberto Martinez verdi. Aston Villa forması giyen 31 yaşındaki kaleci, bu pozisyondaki oyuncuların yaş ortalaması gittikçe uzarken takımı için büyük şans diyebiliriz.

Kalecilik zor, iyi kaleci olmak ise daha zor derler.

21 yaşının altında olan isimlere verilen Kopa ödülü ise Real Madrid’in 20 yaşındaki İngiliz oyuncusu Jude Bellingham’a gitti. Şu an Alman Milli Takımı forması giyen, ancak alt yaş milli takımlarında beraber İngiltere için ter döktüğü arkadaşı Jamal Musiala ile yarışan Bellingham bu ödülü hak ederek aldı diyebiliriz, özellikle son El Clasico’yu seyredenler büyük ihtimalle bu yoruma katılacaklardır.

Dortmund’dan Real Madrid’e gelen Bellingham’ın önü açık.

Son olarak Real Madrid’in golcü oyuncusu Vinicius Jr. insani yardımlara dair verilen Socrates ödülünü aldı diyerek bu Ballon d’Or gecesini toparlayabiliriz. Bakalım yeni yılda bu isimlerden hangileri yükselecek, hangileri geride kalacak?

*Kapak resmi newvision.co.ug sitesinden, diğer resimler skysports.com, bbc.co.uk, birgun.net, sportstiger.com, youtube.com (google.com) ve eurosport.com adreslerinden alınmıştır.

Leave a Reply