7 Ocak Pazartesi akşamı FIFA Ballon D’or (FIFA Altın Top) 2012 galası gerçekleşti Zürih’te. Gecede “Yılın En İyi Erkek Futbolcusu”nun yanı sıra “Yılın En İyi Kadın Futbolcusu” (Altın Top Ödülleri), yılın en iyi teknik direktörleri (kadın takımları ve erkek takımları için ayrı), yılın golü (Puskas Ödülü), “FIFA Başkanlık Özel Ödülü”, “Fair Play Ödülü” ve yılın on biri açıklandı.

Messi dördüncü kez Ballon D’or ödülünü kazanarak kırılması zor bir rekora imza attı

Tabii ki en çok rağbet gören iki ödül “Yılın En İyi Erkek Futbolcusu” ve “Puskas” ödüllerineydi. Altın Top ödülünde finale kalan üç isim; Lionel Messi, Cristiano Ronaldo ve Andres Iniesta oldu. Seneyi 91 golle rekor kırarak geride bırakan Arjantinli Messi, Altın Top ödülünün de sahibi oldu. Takım arkadaşı Iniesta üçüncü olurken ikinciliği Ronaldo kaptı. Ödülü dördüncü kez (2009, 2010, 2011, 2012) almayı başaran Messi bu alanda da rekorun sahibi olmuş oldu. Yani 2012 senesi bitmesine karşın Messi için 2012 rekorlarına bir yenisi daha eklendi 7 ocak akşamı.

Yılın golü, yani Puskas Ödülü’nde ise finale kalan isimler Radamel Falcao, Neymar, ve Miroslav Stoch idi. Ödülü alan isim Miroslav Stoch oldu. 2010’da Hamit Altıntop’un ödülü almasının ardından bir kez daha Türkiye’den bir oyuncunun bu ödülü alması gerçekten gurur ve mutluluk vericiydi.

Miroslav Stoch Puskas Ödülü’nü alırken

Fair Play Ödülü adayları arasında tanıdık bir takım da vardı: Eskişehirspor. Eskişehirspor, bu ödüle, UEFA Avrupa Ligi’nde evinde İskoç takımı St Johnstone’a karşı oynadığı maç ve maç öncesinde, Eskişehirsporlu taraftarların rakip takım taraftarını çok iyi bir şekilde ağırlaması ve iki takım taraftarının rakip takımı hava alanında beraber karşılaması sayesinde aday gösterildi. Ödülü ise Guatemala Milli Takımı’nı da geride bırakan Özbekistan Milli Takımı aldı.

Yılın on biri ise şu şekildeydi: Iker Casillas, Dani Alves, Marcelo, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Andrés Iniesta, Xabi Alonso, Xavi Hernandez, Cristiano Ronaldo, Radamel Falcao ve Lionel Messi. Yılın on birinin tamamının La Liga’dan, 10’un da Barcelona ve Real Madrid’den olması da oldukça dikkat çekici.

Yılın On Biri

Diğer Ödüller ise şu şekilde:

Yılın Teknik Direktörü Ödülü (Erkek) Jose Mourinho ve Pep Guardiola’yı geride bırakan, ve şu an İspanya Milli takımını çalıştıran Vicente Del Bosque’nin oldu.

Yılın En İyi Kadın Futbolcusu Ödülü, şu anda Magic Jack takımında forma giyen ve aynı zamanda teknik direktörlüğünü yapan, Amerikalı golcü Abby Wambach’ın oldu. Diğer finalistler ise, Brezilyalı Marta ve ABD’li Alex Morgan idi.

Yılın Teknik Direktörü Ödülü (Kadın)’nü alan isim, İsveç Kadın Milli Takımı teknik direktörü Pia Sundhage oldu. Finale kalan diğer teknik direktörler ise, Fransız Bruno Bini ve Japon Norio Sasaki idi.

2001 yılından beri verilen FIFA Başkanlık Özel Ödülü’nün bu seneki sahibi ise Alman efsane Franz Beckenbauer oldu.

Daha ayrıntılı bilgiler için FIFA’nın Ballon D’or resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz: http://www.fifa.com/ballondor/index.html

Leave a Reply