Türkiye’de günümüzde çizgi roman çizimi ve yazımıyla ilgilenen pek kimse yok maalesef. Yıldıray Çınar ve Hakan Tacal bu konuda birer istisna. Türkiye’de yeni dönem çizgi roman çalışmalarında ön plana çıkan bu ikilinin beraber yarattıkları eserlerden bahsetmek istiyorum.
Bu ikiliyi ‘Rodeo Strip’ isimli dergiden tanıyorum. Rodeo Strip’i, hem Türk hem de dünyadaki çizgi roman çizerlerinin eserlerine ev sahipliği yapan bir dergi olarak tanımlayabilirim. İkilinin ‘İman Ltd.’ isimli eseri yayınlanmıştı Rodeo Strip’te. İsmini, her türlü malın satıldığı bir kuruluş olan ‘İman Limited’ dan alan hikâye, ‘Mor Bulut Gezegeni’ isimli distopik sayılabilecek bir evrende geçiyordu. Çizgi romanda birbirinden enteresan karakterler, güzel bir kurgu ve profesyonel çizimler vardı.
Sonra, ikilinin ‘Karabasan’ isimli çizgi roman serisiyle tanıştım. Seri, ‘Arka Bahçe Yayıncılık’tan çıkmıştı. Korku ögeleri içeren eser, fantastik bir altyapıya da sahipti. Çizgi romanın merkezinde; Mustafa isimli, geceleri karabasana dönüşen bir genç yer alıyordu. Türk ve Dünya mitolojilerine bazı göndermeler barındırıyordu. Mistik olaylar muhteşem resmedilmişti. Ayrıca; İstanbul çizimleri, görülmeye değerdi. Seri, sonra aynı yayınevi tarafından tek bir ciltte toplandı. Bence hikâye, en az ‘İman Ltd.’ kadar ilgi çekiciydi.
Bildiğim kadarıyla, ikilinin Karabasan ve İman Ltd. dışında ortak çalışması yok. Hakan Tacal ve Yıldıray Çınar, ‘Çapa Çizgi Roman Grubu’ isimli amatör ruha sahip bir çizgi roman grubunun parçasıydılar.
Hakan Tacal’ın çıkardığı en son eser, ‘Dip’ isimli bir çizgi roman çalışması. Konusu bir mafya babasının kendini bir yer altı dünyasında bulması denebilir. ‘Siyah Beyaz Yayınları’ tarafından yayınlanan çizgi roman kesinlikle ilgi çekici.
Yıldıray Çınar ise Amerika’da DC Comics, Marvel Comics, Image Comics gibi yayıncılarla farklı kahramanlar ve farklı evrenler üzerine çalışıyor.