Aşk, evlilik, iş, modernlik konularında sıkışıp kalmış erkekler: Pedro, Luis,Raúl ve Santi

Alfa Maçoların gözünden bir hayat

Günümüze, kadın haklarının sürekli gündeme gelmesi ile ve kadınların sesini daha çok duyurabilmesi ile kitaplarda, dizilerde, filmlerde veya tiyatro oyunlarında, kısacası sanatın her alanında olaylara kadınların bakış açısıyla daha çok bakabiliyorduk (Valeria, Sky Rojo, Paquita Salas, Plan Cœur, 7 Donne e Un Mistero gibi). Peki son zamanlarda olaylara erkeklerin bakış açısından bakıyor muyduk? 2022 Netflix yapımı bu İspanyol dizisi Machos Alfa‘da aşk, evlilik, kariyer ve modern hayata uyum sağlamak konularında sıkışıp kalmış kırklı yaşlardaki Pedro, Luis, Raúl ve Santi’nin kadınların artık seslerini duyurabildiği dönemdeki yaşadıkları olaylara bir “erkek” gözüyle bakışlarını anlatıyor.

‘Machos alfa’, la serie Top 1 en Netflix España que tiene un capítulo dedicado Ibiza
Alfa maçolar: soldan sağa Luis, Raúl, Santi ve Pedro

Plajdaki görsele bakarak karakterleri tanıyalım. Soldaki karakter Luis, orta yaşlı bir trafik polisi memurudur. Dışarıdan bakıldığında mutlu bir hayatı vardır. Güzel bir evi, karısı ve iki çocuğu vardır. Gelin görün ki işler dışarıdan gözüktüğü gibi değildir evin içinde. Luis çocuklarından ötürü sürekli yorgun düşmekte ve karısıyla neredeyse hiç iletişim kuramamaktadır. Karısı Esther her akşam çabalar, fakat ne iletişim kurabilir ne de evliliğin bir parçası olan cinselliği yaşayabilir. Bu durum da tahmin edeceğiniz gibi dizinin ilerleyen bölümlerinde bir sorun olarak çıkar karşımıza.

Her şeye sahip olmasına rağmen yetinmeyerek sevgilisini aldatan Raúl ile tanışalım. Raúl kendisinden göreceli daha başarılı avukat sevgilisiyle güzel bir evde yaşamaktadır ve kendisi Madrid’de küçük bir kafe işletmektedir. Üç senedir beraber olduğu sevgilisine evlilik teklif etme planları yaparken sevgilisi Luz, açık ilişki teklifinde bulunur. Maço Raúl’un tepkisini az çok tahmin edebilirsiniz sanırım. Luz, Raúl’un modern olmayışından şikayet eder ve onu açık ilişkiye ikna etmeye çalışır.

Diğer Maçomuz kimseyi incitmek istemeyen fakat yer yer tuhaf davranışlara sahip Santi’nin hayatı, on altı yaşındaki kızının yanına taşınmasıyla değişir. Yıllardır eski eşini aklından çıkaramayan Santi’ye kızı, bir Tinder hesabı açarak yardımcı olmaya çalışır. Babası istemese de onu, annesini unutabilmesi için Tinder randevularına zorlar. Ardından yavaş yavaş Santi’nin günümüzdeki “randevu düzenini” anlaması için birkaç randevuya çıkmasının şart olduğunu anlıyoruz. Ne de olsa devir Tinder devridir!

İşten atılan son karakterimiz Pedro’dur. Daha dizinin başında Pedro’nun işini ne kadar çok sevdiğini görürüz ama kadere bakın ki patron Pedro’nun işini bir kadına vererek Pedro’yu işten çıkartır. “Bu işte bir kadının bakış açısına ihtiyacımız var.” der patron. Maço Pedro da işinin bir kadına verilmesine kendine yediremez ve bunu hem kız arkadaşından hem de arkadaşlarından saklamaya çalışır. Bu sırada da kız arkadaşı bir “influencer” olarak ün kazanır ve her gün başarısına başarı katar. Kız arkadaşının başarısından mutluluk duymak yerine kendisini işsiz, kız arkadaşını başarılı görmek canını sıkar. Gerçek hayatta, 8 Mart 2022’de bir video yayınlanmıştır. Bu videoda feminist aktivistler Metro Hidalgo’daki camdan yapılmış bir çatıyı yıkarlar. Pedro dizi boyunca “Camdan çatı üzerime yıkıldı.” der durur.

Raúl ve Luz

Kadınların yükselişini gördüğümüz bu dizi, erkeklerin bu olaylara nasıl baktığını anlatıyor bize. Yine de kadınların yükselişi derken, kadınların mükemmel bir şekilde tasvir edildiğini de düşünmeyin. Bu kadın karakterlerin de elbette kusurları var ve dizi bunları gösteriyor bize. Yani kimsenin mükemmel olmadığı bu dünyada ve bu dünyanın yansıtıldığı bu dizide çok derin anlamlar aramamız gerekiyor mu bilmiyorum ama bu olayları erkeklerin “maço” gözüyle izlemek benim hoşuma gitti ve Machos Alfa‘daki maço karakterler bütün sezon boyunca beni güldürmeyi başardı. Şimdi ise ikinci sezonu sabırsızlıkla bekliyorum.

https://www.imdb.com/video/vi1390527769/?playlistId=tt18482892&ref_=tt_pr_ov_vi

Kaynakça:

1- Machos Alfa. Alberto Caballero, Laura Caballero, Netflix, 2022.

2-https://www.filmaffinity.com/us/filmimages.php?movie_id=177262

3-https://thecinemaholic.com/where-is-netflixs-alpha-males-filmed/

4-https://vod.roams.es/series/machos-alfa/

5-https://pics.filmaffinity.com/Alpha_Males_TV_Series-483011255-large.jpg

Leave a Reply