Wimbledon 2024’te tek kadınlarda final eşleşmesi, 11 Temmuz Perşembe günü oynanan yarı final maçları sonucunda belli oldu.

Çok büyük çekişmeye sahne olan yarı final maçlarında; Elena Rybakina’yı mağlup eden Barbora Krejčíková ve Donna Vekić’i saf dışı eden Jasmine Paolini finale adını yazdıran taraflar oldular. İki yarı final maçı da inanılmaz bir seyir zevki sundu diyebiliriz. Zira, iki finalist de maçlarını 1-0 geriye düştükten sonra 2-1 kazanmayı başardılar. Özellikle Vekić-Paolini eşleşmesini izleyenler belki daha ilk setteyken Vekić maçı çok rahat alır diyerek erkenden kapatmış bile olabilirler; çünkü ilk seti iki kez servis kırarak 6-2 kazanan Vekić, ikinci setin başında da servisinde çok güçlü bir görüntü çizerek rakip servisleri de sürekli servis kırma puanlarıyla tehdit etti. Fakat servislerine tutunan Paolini, Vekić’in sette kalmak için attığı servisi kırıp ikinci seti 6-4’le çalmayı başardı ve maçı tie-break setine götürdü. Son sete hızlı bir reaksiyonla servis kırarak giren Vekić, bu avantajını koruyamadı ve karşılıklı ikişer break ile geçilen setin ve aynı zamanda maçın galibini 10’da bitecek olan maç tiebreak’i belirledi. İki tarafın da servislerindeki puanları çok iyi oynaması sonucu, sadece karşılıklı birer minibreak gördüğümüz tiebreak’te, 9-8’le ilk maç puanı fırsatı Vekić’in servisinde Paolini’ye geldi ve Paolini tek fırsatta bu çekişmeli tiebreak’i 10-8, maçı da 2-1 kazanarak finale kalmayı başardı. 

Maç ve turnuva özelinde Vekić için öne çıkarılabilecek şey, bazı sebeplerden dolayı tenisi bırakmanın eşiğinden dönerek, uzun yıllar sonra bir Hırvat kadın tenisçinin Wimbledon’da sükse yapmış olması diyebiliriz. En son 1999’da Mirjana Lučić’ten beri ilk kez bir Hırvat tenisçi, Wimbledon’da yarı finali gördü. Iva Majioli ve Mirjana Lučić’ten sonra, Grand Slam tarihinde yarı final yapmayı başaran üçüncü Hırvat kadın tenisçi olmayı başaran 28 yaşındaki tenisçinin, bu turnuvadan önce en büyük başarısı Avusturalya (2023) ve Amerika (2019) Açık’ta elde ettiği çeyrek final aşamalarıydı. Serena Williams’ın kariyerinin son yıllarından başlayarak Iga Swiatek’in 2020’de Roland Garros’u kazanmasıyla piyasaya giriş yapmasına kadar istikrarlı oyuncu hasreti çekilen kadın tenisinde, Donna Vekić de istikrar yakalayabilirse kesinlikle Slam kazanabilecek kapasitede bir oyuncu. Yarı final maçında sür klase ettiği ilk setteki oyunu bunun en büyük göstergesi. Son olarak eklemek istediğim şey ise özellikle kadın tenisinde sürpriz Olimpiyat Şampiyonları çıkabilmesi açısından (2016-Monica Puig, 2020-Belinda Benčić) Paris’te düzenlenecek oyunlarda bir sürpriz de Donna Vekić’ten pekâlâ görebiliriz.

Gelelim ilk finalist Paolini’ye. Geçen ay Roland Garros’ta kariyerinin ilk Grand Slam finalini oynamayı başaran ve kariyer sezonunu geçirmekte olan 28 yaşındaki oyuncu, bu istikrarını Wimbledon’da da sürdürerek üst üste ikinci Grand Slam finalini oynamaya hak kazandı. İlk bir buçuk set tamamen kontrolü Vekić’e kaptırmış bir şekilde turnuvadan elenmenin eşiğindeyken koyduğu karakterli oyunla maçı çevirmeyi başaran Paolini, bu özelliğiyle Krejčíková için büyük bir tehdit olacaktır.

Elena Rybakina-Barbora Krejčíková eşleşmesi ise birçokları için erken final niteliğinde olup Rybakina’nın kazanmasının daha çok ihtimal verildiği bir eşleşmeydi. Beklenildiği gibi maça girmeyi başaran Wimbledon 2022’nin şampiyonu Rybakina, üst perdeden girerek iki break avantajıyla 4-0’ı gördüğü ilk seti, ritmini kaybederek de olsa 6-3 kazanmayı başardı. İkinci sette de yine aynı şekilde rakibinin servislerini tehdit eden Rybakina, ilk üç return oyununda bulduğu servis kırma puanlarından faydalanamadı. Sette durum 3-2’yken servis kıran Krejčíková, daha sonra hata yapmayarak 6-3’le seti hanesine yazdırdı. Servis oyunlarının çok kısa sürdüğü ve sadece bir servis kırma puanı çıkan tiebreak setinde ise tıpkı ikinci sette olduğu gibi, bu sefer 3-3’ken oynanan 7. Oyunda Rybakina’nın servisini kırmayı başaran Krejčíková, seti 6-4, maçı da 2-1 kazanarak dünya dört numarasını turnuva dışına itmeyi başardı.

Iga Swiatek, Coco Gauff, Jelena Ostapenko, Aryna Šabalenka ve Ons Jabeur gibi isimlerin turnuvaya erken veda etmesi sonucu şampiyonluğun en büyük favorisi konumuna gelen Elena Rybakina, 2022’den sonra yine bir Wimbledon’da ikinci kez Grand Slam şampiyonu olma fırsatını bu maçta tepti. Yine de kendisi, gelecek ay düzenlenecek olan Paris Olimpiyat Oyunları’nda bu paragrafın başında saydığım isimlerle birlikte, altın madalyanın en büyük adaylarından birisi olacak.

Barbora Krejčíková ise 2021 Roland Garros şampiyonluğundan sonra ikinci defa bir Grand Slam’de finale kaldı Bunu da çok zorlu bir rakibi yenerek, üstelik tıpkı öbür yarı final maçında olduğu gibi, elenmenin kıyısındayken sahaya koyduğu çelikten sinirlerle başardı. 

Daha önce bir final tecrübesi olması ve Ostapenko, Rybakina gibi oyuncuları geçerek buralara gelmesi sonucu daha çok sınanması sebebiyle finaldeki favorim Barbora Krejčíková. Fakat, öte yandan geçen ay Roland Garros finali yapan ve Iga Swiatek duvarına toslayan Paolini de bu finali mücadele etmeden bırakmayacaktır. 13 Temmuz Cumartesi günü saat 16.00’da oynanacak final maçının büyük bir seyir zevkine sahne olacağına dair bir şüphem yok.

Görseller Falton Sun, The Telegraph, WWLP, Tennis MAjors ve Radio Prague sayfalarından alınmıştır.

Leave a Reply