35. Ankara Film Festivali’nde “Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri” isimli filmi izleme fırsatı buldum. Filmin konusu cinayet olmasına rağmen karakterlerin başına gelenler ve yaşanan olayları, diyalogların absürtlüğü sayesinde konusunun ağırlığını hissettirmeyen, zaman zaman sinema salonunda seyircilerin gülmesine sebep olan bir film. “Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri”, Venedik Film Festivali’nde “Jüri Özel Ödülü” ‘ne layık görülmüş.
“Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri”, borçlarını ödemek için domates tarlasında çalışan Eyüp’ün işvereni Hemme’nin çalışanlarının ücretlerini vermemesinden aralarında geçen tartışmadan sonra Hemme’yi öldürmeye karar vermesini konu almakta. Fakat o gün, Eyüp’ün karşısına durmaksızın çıkan engeller sonucu Hemme ölmez ve filmin sonunda Eyüp, kendini Hemme ile halay çekerken bulur.
Filmin ilk sahnelerinde ilgimi çeken detaylardan biri, kostümlerin ve oyuncuların sanki Güneydoğu’da bir domates tarlasında kameranın “kaydet” tuşuna basılmış ve o an kayda alınmış kadar gerçekçi olmasıydı. Diyalogların da bir o kadar gerçekçi olmasının yanı sıra “Allah razı olsun”, “Kolay gelsin” gibi bizim dilimizde var olsa da başka dillere kolay kolay çevrilmeyen ifadelerin filmde yer almasına rağmen çeviri de haklı olarak yer bulamaması da filmle ilgili ilginç noktalardan biriydi.
Filmin aklımda kalan birçok noktasından ilki, Eyüp’ün cinayet planını hayata geçirememesinin sebebinin “iyilik yapmak” olması. Eyüp, motoru bozulduğu için bilmediği bir yerde, tanımadığı insanların gösterdiği misafirperverlik nedeniyle asıl hedefine geç kalıyor. İnsanlardan gelen iyiliğin yanında Eyüp de gününün belli bir kısmını yaşlı bir adama yardım ederek geçiriyor.
Filmin sonunda da yakınlarını kıramadığı için onlar yerine gittiği düğünde kendini Hemme ile halay çekerken buluyor. Durumun kendi absürtlüğünün yanı sıra bir cinayetin işlenememesinin sebebinin “iyilik” olması olayları daha da absürt bir yere çekiyor.
Filmin yazarı, yönetmeni ve “Eyüp” karakterini canlandıran oyuncu Murat Fıratoğlu’nun, seyirciye sunulan kareler, bir domates tarlasının estetik bir tablo gibi görünmesini sağlamış. Filmde gördüklerimizin yanında duyduklarımız da bir o kadar ilgi çekici. Filmin başarılı yazımı sayesinde, bütün bir film boyunca Eyüp’ün sadece bir gününü izlesek de başına gelen olaylar, karşılaştığı insanlar ve bu insanlarla kurduğu diyaloglar sayesinde filmin akıcılığını etkilenmemiş.
“Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri”; senaryosu, karakterleri, çekimleri sayesinde izleyenlerin ilgisini çeken bir film. Filmin konusunun ağırlığının yanı sıra Murat Fıratoğlu’nun kattığı absürtlük ile daha da iyi bir noktaya gelmiş. Bu sayede de izleyenlerin pişman olmayacağı, aksine yer yer gülecekleri bir film haline gelmiş.
Kaynakça
https://altyazi.net/soylesiler/murat-firatoglu-ile-hemmenin-oldugu-gunlerden-biri-uzerine-soylesi/
https://siyad.net/adanada-siyadin-da-en-iyisi-hemmenin-oldugu-gunlerden-biri/