“Gerçeği akıl mahkemesinin karşısına çıkaramazsınız” der Wilhelm Dilthey. Bu sebeple; gerçek, ona bakan gözlerin sahip olduğu zihniyetin dışında başka bir anlama bürünemez. Bu sözler,  “Adalet Oyunu” adlı sinema filminin senaristi ve yönetmeni Mahur Özmen’e ait.

Mahur Özmen, 1962 yılında Aydın’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra avukatlığa başladı. Mesleğinin yanı sıra, Ankara’da çeşitli sanat evlerinde ve Ankara Barosu Sinema Topluluğu bünyesinde sinema seminerleri verdi. “Adalet Oyunu”, senaryosunu yazıp yönettiği ilk sinema filmidir.

Emekli ağır ceza hakimi Sezgin, kızının öldürülmesi ve sanık olarak yargılanan damadının beraat etmesi üzerine, adalet kavramına ve yıllarca hizmet vermiş olduğu mesleğine olan inancını yitirip kendi adalet anlayışına göre davranacaktır.  Kısaca film, adaletin sadece hukuk ile sağlanamayacağını düşünen bir adamın, bir emekli hakimin hikayesini anlatıyor. Aslında film, bu emekli hakimle birlikte yargının içindeki algının ve zihniyetin kararlara biçtiği değerin  de hikayesi olarak düşünülmeli. Filmin yönetmeninin de düşündüğü gibi, elbette ki farklı sosyoekonomik koşullar ve farklı bireyler, her daim farklı adalet duyguları oluşturacaktır.

Adalet kavramına eleştirel bir yaklaşımla çekilen filmin başrollerinde Erol Keskin, Mustafa Uğurlu ve Tolga Eren yer alıyor. Galası 8 Haziran günü Ankara Kızılırmak Sineması’nda yapılan filmin gösterim tarihi ise 10 Haziran.

 

Leave a Reply