Doktor Ahtapot’un Mekanik Kolları Gerçek Oldu

Herkese merhaba. Bugün çok ilginç bir konuyla karşınızdayım. Süper kahraman sevenlerin, özellikle Örümcek Adam’ı sevenlerin hoşuna gidecek türden. Eğer Marvel’a ilginiz yoksa bile yine de yazıyı okuyun derim. Başlıktan da anlayacağınız üzere bir süper kahraman özelliği daha gerçek hayata uyarlanmış görünüyor. Benim çocukluk zamanlarımda tıpkı şimdi de olduğu gibi her çocuk Örümcek Adam gibi etrafına ağ fırlatmak isterdi. Bu ağ fırlatma olayı yoğun talep görmüş olsa gerek ki Örümcek Adam’ın ağ fırlatıcılarının oyuncakları yapılmıştı. Oyuncaklar, filmlerde olduğu kadar yapışkan ağ fırlatamasa da yine de hevesimizi almamızı sağlamıştı.

Şimdi gelelim asıl konumuza. Sıkı bir Marvel takipçisi olarak çoğu süper kahramanı tanırım. Doktor Octavius, daha bilinen adıyla Doktor Ahtapot, Örümcek Adam’ın en azılı düşmanlarından biridir. Onu ön plana çıkaran özelliği ise kökleri sırtından başlayan 4 tane mekanik koludur. Benim de sahip olmaya özendiğim bir özelliktir bu. Deneysel bir kaza sonucu sinir sistemiyle birleşen ve tam kontrolüne sahip olunan 4 tane metal kol… Çok havalı… İşte güzel olan haber de bu metal kolların gerçek hayatta da yapılmış olması. Aynı Örümcek Adam’ın ağ fırlatıcısı gibi filmlerdekine aşırı şekilde benzemeyen fakat oldukça başarılı bir tasarımı olmuş.

Üretilen mekanik kollar bu şekilde görünüyor.

Gelelim bu mekanik kolların yapılma aşamasına. Öncelikle bu kolların yapılma fikrini, ismi Aristou Meehan olan 10 yaşında bir çocuk ortaya atmış. Kendisi sıkı bir çizgi roman takipçisi ve Örümcek Adam hayranıymış. Her çocuk böyle güzel şeyler isterken onun istediği nasıl gerçekleşebilmiş diye sorarsanız, bu sorunun cevabı Erik Finman. Ben Erik Finman’ı daha önceden tanımıyordum. Kendisini bu mekanik kollarla ilgili haber vesilesiyle tanımış oldum. Mekanik kolların özellikleri ve nasıl çalıştığına geçmeden önce birazcık Firman’dan bahsetmek istiyorum.

Erik Finman, 12 yaşından beri kripto paralara yatırım yapan bir kişiymiş. Büyükannesinin kendisine verdiği 1000 dolarlık hediye parayı Bitcoin’e yatırarak birkaç yıl içinde milyoner olmuş. Böylece dünyanın en genç milyonerleri arasına girmiş. Konumuza dönecek olursak, Aristou Meehan bir hipermobilite hastasıymış ve Aristou’nun babası, Finman’in aile dostlarından biriymiş. Bu tanışıklıktan dolayı Finman, bazı mühendislerle birlikte hasta Aristou’yu mutlu etmek için onun “Doktor Ahtapot Kolları” fikrini hayata geçirmek istemiş.

Erik Finman ve Aristou Meehan

Mekanik kolların özelliklerine gelirsek, yapımında 3 boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılmış. Söz konusu kollar her yöne hareket edebiliyor ve aynı zamanda çeşitli nesneleri kavrayıp kaldırmaya da yarıyor. Tabii ki Doktor Ahtapot’un yaptığı gibi birkaç tonluk arabalar kaldıramıyor fakat kollar kaldırma işinde yine de fena değil gibiler. Kolların kontrolü, üzerine kontrol tuşları tutturulmuş özel eldivenler aracılığıyla sağlanıyor. Kıyafetin ağırlığı ise aşağı yukarı 5,5 kilo. Gücünü de bataryadan alıyor.

Aristou, mekanik kollarını kullanarak nesne kaldırma çalışmaları yapıyor.

Sonuç olarak beni de heyecanlandıran bir konu oldu bu mekanik kollar. Acaba bu kolları seri üretime geçirirler mi diye soruyorum kendi kendime. Belki de sadece Aristou’ya özel olarak tasarlanmış bir teknolojik kıyafet olarak kalır. Neticede bu kıyafetten daha fazla üretilecek mi bilmiyoruz fakat Erik Finman’dan gelen güzel haberler var. Kendisi bir dahaki sefere Demir Adam kostümünün bir benzerini üretmek istemiş. Umarım ki o da gerçek olur. Heyecanla bekleyeceğim.

 

KAYNAKÇA

https://www.digitaltrends.com/cool-tech/teenage-bitcoin-millionaire-doc-oc-suit/

Why a 19-year-old Bitcoin millionaire built a working Dr. Octopus suit

https://thenextweb.com/hardfork/2018/06/12/teen-bitcoin-millionaire-builds-a-real-dr-octopus-suit-for-a-kid-with-mobility-issues/

http://www.manufacturing-today.com/editors-blog/2145-bringing-doc-ock-to-life

Leave a Reply