Fotoğrafla yeni uğraşıyorsanız bile Raw formatını duymuşsunuzdur. Sizin de bildiğiniz gibi görsellerin dijital ortamda saklanması için belirli dosya formatları var. Jpeg, png, gif en popüler olanları. Raw da bunlardan biri. Fotoğraf çekilirken kamera, sensörün algıladığı ortamı çeşitli şekillerde yorumlayıp kayıt eder, böylece farklı uzantılarda dosyalar oluşur. Buyurun gelin, Raw formatının farklarını, artılarını ve eksilerini tartışalım.
Raw kelimesinin Türkçe karşılığı ham, çiğdir. Raw fotoğrafta aynı şekilde düzenlenmemiş, sensör ne gördüyse aynısını bize gösteren fotoğraftır. Aslında her kamera önce Raw çekim yapar ancak ham fotoğraf biraz ekstra düzenlemeye ihtiyaç duyduğu için çekilen fotoğrafı Raw formatında bırakmaz, kendince düzenler, fazlalıklarını atar ve jpeg uzantısıyla kaydeder. E tabi fazlalıklarından kurtulduğu için biraz sıkışır ve boyutu azalır. Son model bir fotoğraf makinesi alıp Raw fotoğraf çekmemek aslında son model bir spor araba alıp birinci vitesi geçmemekle aynı şey. Tabii fotoğrafa yeni başlayan birinden de Raw kaydetmesini beklemem, tavsiye de etmem. Raw kaydetmekle jpeg kaydetmek arasındaki farkları hissedip Raw’ı araması daha sağlıklı olur. Tatminkâr olduğu kadar meşakkatli bir iş çünkü.
Temel kayıt formatı jpeg ile farklarını temel olarak şöyle anlatabiliriz:
- Ham format olduğu için boyutu jpeg’den daha fazladır. Bir jpeg 5-15mb arasıyken bir Raw dosyası 20-80mb arası değişir. Dosya boyutu artınca hem makinenin hızı azalır hem hafıza çabuk dolar hem de pil tüketimi artar.
- Oynanmamış olduğu için fotoğraf çekildikten sonra bilgisayar veya telefonda düzenlenmesi gerekir. Aksi halde fotoğraf kara kuru durur, hiç de bişeye benzemez.
- Raw fotoğraflar, jpeg gibi kırpılmadığı veya sıkıştırılmadığı için akıl almaz bir düzenlenme imkânı sunarlar. Fotoğrafın pozlaması, beyaz dengesi, keskinliği, renk yoğunluğu gibi birçok detayı sanki fotoğraf yeniden çekiliyormuş gibi düzenlenebilir. Aynı düzenleme işlemlerini jpeg dosya formatında yapamayız, jpeg düzenlenmiş, sıkıştırılmıştır zaten. Yapılsa bile, fotoğraf saçma bir hale gelene kadar ufacık bir yelpazemiz olur.
Eveet, Raw nedir, ne farkı vardır artık biliyoruz. Telefonunuz destekliyorsa Play Store’da ve App Store’da Raw kaydetmenize imkân veren kamera uygulamaları bulabilirsiniz. Ancak dediğim gibi, çektiğiniz fotoğrafları düzenlemeniz lazım. Mobil için Snapseed ve Adobe Lightroom tavsiyemdir. Bilgisayarda yine Lightroom, Photoshop, Gimp, Capture One Pro, Nik Collection gibi yazılımlar kullanabilirsiniz. Nasıl yapıldığını anlatmama gerek yok, zaten YouTube bunlarla dolu. Sonraki sohbetimize kadar esen kalın!