Türkiye’de yine müthiş bir haftayı geride bıraktık. Diğer olaylardan ziyade 31 Mart 2015 Salı günü yaşanan elektrik kesintisi ve onun ekonomiye etkisi üzerinde duracağım. Türkiye genelinde yaşadığımız elektrik kesintisi, NBC’nin Revolution adlı televizyon dizisinde olduğu kadar olmasa da tüm Türkiye’de hayatı felç etti.
Türkiye genelinde hızlı tren ve metro seferleri aksadı. Zaten Ankara’da yaşamaya alışmış biri olarak bizi pek etkilemedi. 2 cm’lik metroya güvenmemekle ne kadar doğru yaptığımızı bir kez daha anladık. Asansörde kalanlar mı dersiniz, metroda kalanlar mı dersiniz, hızlı trende kalanlar mı dersiniz, tüm Türkiye birlik oldu tam bir şenlik havası vardı. Bir yandan da iyi bir tarafı var artık. 7 Haziranda elektrik kesilince kimse bir şey diyemez, mi acaba? Esas konumuza gelecek olursak, elektrik kesintisi ekonomiyi feci şekilde etkiledi.
Elektrik kesintisi en çok sanayi kuruluşlarını vurdu. Fabrikalarda çarklar durdu, işletmelerde faaliyetler aksadı. Gümrük kapıları başta olmak üzere jeneratör olan yerlerde hizmetler sürdürüldü. Hastanelerde ameliyatlar durdu. Kuruluşlar birbiri ardına açıklamalar yaptı.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, 1 saatlik kesintinin sadece üretimde 100 milyon dolarlık kayba neden olduğunu açıkladı. Özdebir Türkiye’nin yıllık milli gelirinin 800 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek günlük üretimin ise 2.2 milyar doları bulduğunu söyledi. Böylece elektrik kesintisi nedeniyle 1 saatte Türkiye’nin yaşadığı üretim kaybı yaklaşık 100 milyon dolar dedi.
Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, elektrik kesintilerinin yenilenmemesi için dağınık üretim sistemine geçişin zorunlu olduğunu söyledi.
Ancak belki de en güzel açıklamayı Enerji Bakanlığı yaptı 79 ilde elektrik kesintisi yaşandığı ifade edilirken Enerji Bakanlığı kaynakları kesintiyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Gece elektrik talebi düşüktü. Çok düşük talep vardı gündüz olduğunda talep arttı ve Türkiye genelinde arıza oluştu’’.
13 büyük organize sanayi bölgesinde yaşanan sorunlarla ilgili olarak şirketler, elektrik kesintisi hakkındaki görüşlerini; ay sonunda kapatırız, yıl sonunda kapatırız, işçilerimiz cumartesi de çalışırsa kâra bile geçeriz gibi sözlerle ifade ettiler. Şu an yazarken fark ettim ki bir Zaytung haberi gibi oldu bu kısım ama maalesef değil.
Aksa Jeneratör CEO’su Alper Peker, siparişlere yetişemediklerini belirterek “Telefonlarımız kilitlendi” dedi.
Elektrik kesintilerinin ekonomiye etkisi net rakamlar ile ifade edilemese de kamu hizmetleri ülkenin tamamında aksadı. Tekstil sektöründe kayıp 200 milyon dolar ile ifade ediliyor. Otomotiv sektöründe 2500 araçlık bir kayıp olduğu belirtiliyor. Mobil iletişim ve ATM bankacılığı durma noktasına geldi.
30 Mart 2015 günü 10.30’da ülkemizin bazı noktalarında belki de kısa süreli elektrik kesintisi oldu ama bu durumu kullanıcı hissetmeden durum normale döndü. Bu durum önlem alınabilir miydi sorusunu da beraberinde getirmiş oldu.
Başbakanımız çıktı terör ihtimalini araştırıyoruz dedi.
Ve bütün bu güven ortamı borsayı da etkiledi. Gün içinde değer kaybı yüzde 2’ye yaklaşan borsa, günü yüzde 1.63 değer kaybıyla kapattı.
Anlayacağınız Ekonomiye Kedi Girdi.
Kaynakça
http://www.zaman.com.tr/ekonomi_turkiye-karanliga-gomuldu-sadece-iki-ilde-elektrik-kesilmedi_2286450.html
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/28647378.asp
http://haber.star.com.tr/ekonomi/saatte-100-milyon-dolar-kaybettik/haber-1016171
http://haber.star.com.tr/ekonomi/saatte-100-milyon-dolar-kaybettik/haber-1016171
http://www.haberturk.com/ekonomi/enerji/haber/1060247-iste-turkiye-genelindeki-elektrik-kesintisinin-nedeni
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/28611619.asp