Fransa’nın Bayrağı Değişti ve Kimse Bunu Fark Etmedi

Bayrak bir ülke için ne ifade eder? Bayrak, ülkeyi tanımlayan en büyük sembollerden biridir. Ülkeyi bir savaşta, olimpiyatlarda, toplantılarda ve bulunduğu her yerde temsil eder ve her millet bayraklara farklı anlamlar yükler. Mesela Birleşik Devletler bayrağını iç çamaşırlarda görebilirken, Türk bayrağını sadece göklerde dalgalanırken görürsünüz. Her millet farklı anlamlar yüklese de şüphesiz bayraklar çoğu millet için önemli bir semboldür.

Ülkelerde yaşanan radikal değişiklikler sonucu, ülkelerin bayrakları da değişebilir. Bu durumu daha çok istikrarsız ülkelerde görürüz, örnek olarak Libya’nın bayrağı son 60 yıl içinde tam dört kez değişti.

Libya bayrağının yıllara göre değişimi, fotoğraf vikipediden alınmıştır.

Afganistan’ın bayrağı ise 20. yüzyılın başından beri tam 31 kez değiştirildi. Amerikan bayrağı bile son halini alana kadar 26 kez değiştirilmiş olup son 60 yıldır herhangi bir değişikliğe uğramamıştır ki son değişiklikler de bayrağa birkaç tane yıldız eklemek olmuştur. Fransa bayrağında yapılan değişiklik de Amerikan bayrağında yapılan son değişikliğe benzer niteliktedir.

2020 Temmuz ayında, Fransa’da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’nun emriyle Fransız İhtilali’nde kullanılan bayrak devletin resmi bayrağı olarak kullanılmaya başlandı ve bu durum halka duyurulmadı. Ülkedeki devlet dairelerine de yeni bayrağın kullanılması yönünde bir talimat verilmedi fakat bayrak herkesin görebileceği yerlerde, başkanlık binasında ve Macron’un basınla yaptığı görüşmelerde kullanıldı. Buna rağmen 16 ay boyunca fark edilmedi.

Fransa Bayrağının Tarihçesi

Fransa Kraliyet Bayrağı kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_France#/media/File:Pavillon_royal_de_France.svg

Tıpkı Türk bayrağı gibi Fransa bayrağının da bir oluşma hikayesi var. Türk bayrağının oluşma hikayesini bilirsiniz, Bir savaşta askerlerimizin kanı çukura akar ve gökteki ay yıldızın yansıması kanlarla dolu çukura yansır. Tahmin edebileceğiniz gibi Fransa bayrağındaki kırmızı rengi de benzer bir şekilde oluşmuş.

Temmuz 1830 sahneleri, Leon Cogniet’in1830 Temmuz devrimine gönderme yapan bir tablosu By Léon Cogniet http://www.histoire-image.org/site/oeuvre/analyse.php?liste_analyse=451, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=260801

Temmuz Devrimi olarak da bilinen 1830 İhtilali ile Fransa’daki mevcut hanedanlık sona ermiş, dünya siyasi yapısını derinden etkilemiş, İngiltere ve Fransa’daki işçilerin siyasi hayatta özgür kuvvet haline gelmesine olanak vermiş dönüm noktaları içerisinde yer alır. Böylece Avrupa ittifakları bozulmuş ve yeni gruplar ortaya çıkmaya başlamıştır.

Fransa bayrağının ilk versiyonu. Kaynak: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Sans-culotte.jpg

1976 yılına kadar Fransa’nın bayrağı, Fransız Devriminden beri kullanılan bayraktı, yani Macron’un 16 ay önce kullanmaya başladığı bayrak. 1976 yılında ise Fransa Cumhurbaşkanı Valéry Giscard d’Estaing ülkenin bayrağını değiştirdi. Mavi ve kırmızı renklerini daha açık yaptı. Peki neden?

Bir görüşe göre Avrupa Birliği’ne bir jest olması hatta Fransa bayrağının Avrupa Birliği bayrağı ile yan yana dalgalanırken daha estetik gözükmesi için yapıldığını savunuyor. Macron’un yaptığı değişikliği savunanlar da estetik olarak daha güzel gözüktüğünü dile getiriyor. Yani durum ‘zevkler ve renkler tartışılmaz’a mı geliyor? Tabi ki hayır. Hiçbir siyasetçi sadece estetik olsun diye renklerde değişiklik yapmaz. Siyasetçiler taktıkları kravatların renklerinin verdiği mesaja bile dikkat ederken ülkenin bayrağının rengini değiştirmelerinde de siyasi bir mesaj verme amacı taşıdıklarını söyleyebiliriz.

İki bayrak arasındaki farklar. Kaynak: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Sans-culotte.jpg

Eski Fransız Cumhurbaşkanı Valéry Giscard d’Estaing Fransa için önemli bir şahsiyettir. Charles de Gaulle’un maliye bakanı olmuş, Fransa’da ilk kez denk bütçeyi oluşturmuştur. Sonra görevden alınsa da yılmamış ve Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Cumhurbaşkanı olduktan sonra bile aktif siyasete devam etmiş, ülkeyi referanduma götürecek kadar etkili olmuştur. Şimdiki Cumhurbaşkanı Macron da göreve geldiğinden beri otoriter ve güçlü bir siyasetçi imajı verdiğini görebiliyoruz. Macron, bu bayrak değişikliğini yaparak imajına katkı sağlamak ve bayrağı daha önce değiştiren cumhurbaşkanı Valéry Giscard d’Estaing kadar güçlü olduğunu belirtmek istiyor. Bu değişikliğin önümüzdeki nisan ayında yapılacak olan Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimine nasıl bir etkisi olduğunu zaman gösterecek.

KAYNAKÇA

https://www.britannica.com/topic/flag-of-France

https://www.milliyet.com.tr/egitim/1830-ihtilali-nedir-nedenleri-ve-sonuclari-nelerdir-6525728

https://en.wikipedia.org/wiki/July_Revolution

https://fr.wikipedia.org/wiki/Val%C3%A9ry_Giscard_d%27Estaing

https://en.wikipedia.org/wiki/July_Revolution

https://www.britannica.com/biography/Valery-Giscard-dEstaing

Leave a Reply