6 Şubat Depremi Sonrasında Türkiye Ekonomisini Neler Bekliyor?

6 Şubat sabahı Kahramanmaraş ve çevresindeki 11 ile derin etki bırakan, peş peşe meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında acılarımızı onarmaya çalışıyoruz. 20 Şubat tarihindeki güncel rakamlara göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elâzığ illerinde 41,020 vatandaşımızı kaybettik. Depremin ilk anından beri tüm ülke bir olarak deprem bölgesine yardım göndermeye çalıştık. Günlerce aralıksız hazırlanan yardım kolileri, bölgeye giden gönüllü vatandaşlar, enkaz çalışmalarında yardıma giden iş makineleri, dünyanın her tarafından gelen acil kurtarma ekipleri ve daha sayısız yardım. Maddi gücü yetenler de yuvalarımızın geri inşa edilmesi, deprem bölgesinde yeniden bir hayat doğması adına bağışlarda bulundu. 15 Şubat Çarşamba akşamı sekiz televizyon kanalında ortak yayınlanan “Türkiye Tek Yürek” kampanyası ile dünya devi şirketlerin kasalarından küçük çocukların metal kumbaralarına kadar birçok yerden bağış toplandı. Akıllardaki sorulardan bir tanesi de bağışlananların ne kadar sevdiklerimizi geri getiremese de şehirlerimizi onarıp geri eski haline getirip getiremeyeceği ile ilgili. Çöken hastanelerin, zarar gören yolların ve iletim hatlarının, kısa ve orta vadeli barınma ihtiyaçlarının inşası gibi ihtiyaçların maliyeti için henüz net bir rakam verilmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına göre depremden etkilenen şehirlerin yeniden inşası bir sene içinde tamamlanacak.

Antakya’da bulunan Güzelburç mahallesinin depremden sonraki uydu görüntüsü

Bu felaketin geride hisleri uzunca bir süre daha canımızı yakacak. Peki, yeniden geleceğimizi inşa ederken ekonomik olarak bizi neler bekliyor? Dünya banka devlerinden biri olan JP Morgan yaptığı açıklamaya göre gayri safi milli hasılamızın (GSMH) %2,5 veya 25 milyar dolar düşmesine sebep olacağını öngörmekte. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) yeni yayınladığı raporuna göre 6 Şubat depremleri sebebiyle GSMH’nin %1 düşüş göstermesini öngörmekte. Ayrıca GSMH’nin 2022 yılından itibaren düşüşe geçtiğine ve önümüzdeki yıllara kadar %3’lük bir düşüş beklediklerini belirtiyorlar. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu, için 84,1 milyar doları bulabileceğini açıkladı. Bu rakam ülkemizin GSMH’sinin %10’unu oluşturmakta. 1999’da meydana gelen ve yaklaşık 17,000 kişinin hayatını kaybettiği Gölcük depreminde ekonomimiz 51.1 milyar dolar zarar görmüştü.

Yaşadığımız bu acı dolu günlerin üzerine daha fazla acı gelmemesini dileyerek en kısa zamanda eski halimize kavuşmanın umuduyla bu yazıyı yazıyorum. Umarım güzel, güneş dolu, mutlu günlerimize kavuşuruz…

Kaynakça:

  • https://www.middleeasteye.net/news/turkey-earthquake-jpmorgan-damage-estimate-billions
  • https://www.reuters.com/world/middle-east/turkey-earthquake-could-result-loss-up-1-countrys-gdp-2023-2023-02-16/
  • https://www.youtube.com/watch?v=yhKOUIDn7s0
  • https://www.bbc.com/news/science-environment-64540696
  • https://www.haberler.com/haberler/deprem-icin-toplanan-para-ne-kadar-guncel-15637943-haberi/
  • https://www.ahaber.com.tr/gundem/2023/02/07/guzelburc-mahallesi-adeta-haritadan-silindi-iste-depremin-dehset-veren-yuzu

Leave a Reply