Öncelikle sizi tanıyalım,

Burak Çatalbaş

Ben Burak Çatalbaş aslen Trabzonluyum ama İstanbul doğumluyum. Bilkent Üniversitesi’nde Elektrik Elektronik Mühendisliği doktora öğrencisiyim lisansımı da Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde bitirmiştim. GazeteBilkent’in İstanbul Temsilcisiyim bununla birlikte İstanbul Ankara arasında gidip gelen bir hayatım var ayrıca spor biriminde de yazarlık yapıyorum. Kendimi tanıtmam gerekirse kısaca böyle. İlgi alanlarımı tanımlayacak olsak akademik olarak tabi deep learning özellikle şu aralar robotik kontrol asistanlığını yaptığı dersten ötürü. Ayrıca uluslararası ilişkiler yan dalı yaptım ve alanla da ilgili ilişkilerimi de kesmiş değilim. Elimden geldiğince deprem bildir uygulamasının tanıtımını yapmaya çalışıyorum tabi her yere ulaşamayız, ulaşmak için GazeteBilkent gibi kuruluşlara ihtiyacımız var. Önemli olan bu uygulamanın mümkün olduğunca fazla kullanıcıya ulaşması ve kullanılması.

Deprem Bildir Uygulamasının Arayüzü

Deprem bildir nasıl çalışır?

Deprem bildir uygulamasını 4 günde bitirdim ve basit bir arayüzü olsun istedim. Kullandığımız fontların havalı olmasını düşünmedik hiç. Güvenlik açısından da deprem bildir sizin rehberinize erişim izni istemez. Uygulamayı indirdikten sonra uygulamaya girişiniz çok kısa sürüyor eğer konumuzun kapalı ise sizden konumuzu açmanızı istiyor. Afad’ın uygulamasında uygulamanın açılması 8 saniye sürüyor ve sadece güvendeyim butonu var. Deprem anında benim yapmak isteyeceğim 8 saniye bekleyip güvendeyim mesajı göndermek olmamalı zaten enkaz altında kalmış birinin 8 saniye beklemek gibi bir lüksü de olmayabilir. 1 saniye içinde istediğim şekilde ‘güvendeyim’ ya da ‘deprem oldu beni kurtarın’ gibi mesajları göndermem gerekir. Deprem bildire girdiğinizde sizden mesaj gönderebilmek için numaralar girmenizi istiyor bu numaraları girdikten sonra karşınıza 2 tane buton çıkıyor bunlardan biri “deprem oldu sorun yok” öteki de “deprem oldu beni kurtarın” şeklinde. Her iki butona da tıkladığınızda da size mesajı konumlu mu yoksa konumsuz mu göndermek istediğiniz soruluyor. Bunlardan birini seçtiğiniz takdirde mesaj derhal sizin belirlediğiniz kişilere iletiliyor. Deprem bildir işte bu kadar basit bir şekilde çalışıyor.

Akut Uygulaması

Peki bu Uygulama fikri Elâzığ depremiyle mi aklınıza geldi yoksa daha önceden böyle bir fikriniz var mıydı?

Aynen şöyle oldu bir sabah uyandım ve dedim ki bu yapılması gereken bir şey çünkü Afad’ın güvendeyim uygulaması var ama uygulama yeterli değil daha iyisi yapılabilir. Afad’ın uygulaması reklam içeriyor. Yararlı bir uygulama değil, hantal bir uygulama Afad da ki gibi sadece güvendeyim mesajı değil istedikleri şekilde bir mesajı iletmeleri için hazırlanmış bir uygulama. Bu yüzden daha basit daha kullanışlı bir uygulama sadece güvendeyim değil istedikleri uzunlukta bir uygulama

 

Enkaz altında Konum doğruluğu ne kadar?

Konumunuz açık olduğu zaman dışarıdan içeriye girdiğinizde o konum biraz revize oluyor. Eğer enkaz altında kaldıysanız, telefonunuzun konum bilgisi açıksa var olan pasif konumunuz enkaz altındaki yerinizi az çok gösteriyor çünkü 2D bir konum ve Afad’ın uygulamasından farklı olarak deprem bildir uygulaması bu konumu diğerlerine iletmenizi sağlıyor ve bu konum en fazla 10 metre hatalıdır yani hangi apartman enkazının altında olduğunuzu göstermeye yeterlidir. Bu fonksiyonu bakımından Afad’ınkinden küçük daha güçlü bir uygulama diyebilirim. Ama bu konumun sapması cihazınız konum sensörlerinin kalitesine göre değişiklik gösterebilir. Farklı cihazlarla yaptığım testlerde 20 metreyi aşmadığını gördüm. Ayrıca cihazının o esnada bir modeme bağlıysa konumuzun doğruluk oranı daha da artıyor.

Gönderilen iletilerin nasıl?

Deprem bildir, Afad’ın uygulamasına benzer bir şekilde sizden Türkiye’ye ait 10 haneli bir telefon numarası almadan hiçbir yere mesaj gönderemez. Afad’ın uygulaması 10 kişiye kadar mesaj göndermenize izin veriyor aslında 3 de yeterli ama birisi derse ki ben daha çok kişiye mesaj atmak istiyorum o zaman deprem bildiri kullanması

Afadın Uygulama Açılırken Gösterdiği 8 saniyelik Reklam

daha mantıklı olur çünkü size bir sınır koymuyoruz. Sadece kişi sayısı olarak değil, mesajları da istediğiniz uzunlukta atabilirsiniz. Afad’ın uygulamasında sadece güvendeyim butonunu barındırıyor siz bunun dışında bir mesaj göndermek isterseniz 20 karakterli bir mesaj gönderebiliyorsunuz. Ben bu uygulamada 50-60 karaktere kadar rahat şekilde yazabilirsiniz.

Gönderilen Mesajın Formatı

Uygulama sadece Türkiye genelinde mi yoksa dünya çapında mı?

Deprem bildir sadece Türkiye genelinde çalışan bir uygulama ama quake app adında İngilizce olacak ve dünya çapında kullanılabilecek yeni bir proje üzerinde de çalışıyoruz. Şu an bu uygulamanın sadece Türkiye genlinde olmasının sebebi yurt dışı mesajlarının ücretlerinin fiyatlarının çok yüksek olması. Quake app dediğimiz global versiyonda +90 dışındaki bütün ülke kodlarına SMS atabilme imkanını aktif etmeyi düşünüyoruz.

 

Leave a Reply