“Karma” Sadece Bir Felsefe Değildir

Karma felsefesini daha önce duyanlarınız var mı bilmiyorum ama ben karmayla tanışalı henüz 1 ay oldu. İlk olarak Tatlı İntikam diye bir dizide denk geldim karmaya. Bu dizide ana karakterlerden biri diğerine onur kırıcı sözler söylüyor ve sonrasında bu durumun onun karmasını bozduğunu düşünerek karmasını düzeltmeye çalışıyordu. Bu diziyi biraz izledikten sonra karma hakkında biraz araştırma yaptım ve sonrasında karmanın temel yasalara dayandığını ve aslında bu yasaların hayatımızın temelini oluşturduğunu gördüm. Peki neymiş bakalım bu karma neymiş hayatımızın temeli?

tatlı intikam geçmiş rezil ile ilgili görsel sonucu

Tatlı İntikam 1. bölümden bir kare

1)Büyük Yasa

Fizikteki etki tepki yasasını bilmeyeniniz yoktur. Bir cisme bir kuvvet uygularsanız aynı büyüklükte bir kuvvet size tepki verir. Aslında büyük yasanın yani karmanın en temel yasasının özünde de bu var. Büyük yasa bu hayatta ne yaparsak aynısını bizim de yaşayacağımızı anlatıyor. Mesela bir insanın çok sevdiği bir eşyasını çaldık. Büyük yasaya göre bizim de çok sevdiğimiz bir eşyamız er ya da geç çalınacaktır. Sevgilimizi mi aldattık er ya da geç sevgilimiz de bizi aldatacaktır. Uzun lafın kısası eskilerin etme bulma dünyası lafı karmada Büyük Yasa olarak adlandırılıyor.

2)Çaba ve Ödül Yasası

Hepimiz başarılı olmak isteriz. Hepimiz çok para kazanmak isteriz veya hepimiz en popüler insan olmak isteriz. Peki bunun için ne yaparız. Başarıya zafere ulaşmak için hangi yollardan geçeriz. Karmanın bu yasası da tam da bu konuya parmak basıyor. Bu yasaya göre “bir şeye ne kadar çaba harcarsanız o kadar başarılı olursunuz” diyor. Başka bir tabirle ne kadar ekmek o kadar köfte de diyebiliriz.

3)Gelişme Yasası

Herkesin özendiği kendine idol olarak gördüğü ya da aslında olmak istediği bir insan vardır ama bu isteme sürecinde asla kendimizi değiştirmeyi geliştirmeyi düşünmeyiz. Ancak gelişebilmek idol olarak gördüğümüz insan gibi olabilmek için kendimizi değiştirmeliyiz. Bu yasa da değişimin ve gelişimin önemine vurgu yapıyor diyebiliriz.

4)Burada ve Şimdi Yasası

Geçmişte veya gelecekte değil şimdi tam da burada yasası. Geçmişte çok başarılı veya çok başarısız bir insan olabiliriz ancak bu bizim şimdimizi oluşturmaz. Aynı şekilde gelecekte ne olacağımızı düşünmek de bizim bugünü yaşamamıza engel olur. Yani ne gelecek kaygısıyla bugünü unutmalı ya da geçmişte yaşamalıyız. Tam da şu anı yaşadığımızda gerek mutluluğa erişebiliriz.

5) Sorumluluk Yasası

Hepimiz hayatımızın her anında farklı sorunlarla karşılaşıyoruz. Bu sorunların bazen sebebi biz oluyoruz bazen bir başkası olabiliyor. Ancak bizden kaynaklı bir sorunu çözebilmek için öncelikle bu sorunu üstlenmeli hatamızı eksiğimizi kabul etmeliyiz. Sonuçta herkes hata yapabilir ancak önemli olan bu hatayı üstlenebilmektir.

Leave a Reply