Pastoral Tutkular Müzikseverleri Bekliyor!

Hem opera hem senfoni alanında dikkat çeken isimlerden Sasha Makila’nın Bilkent Senfoni Orkestrası’nı yöneteceği 6 Şubat tarihli konser müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Genç Fin’in şefliğini yapacağı konserin solisti İsviçreli keman sanatçısı Rachel Kolly d’Alba. Vibratosu, geçmişin büyük sanatçılarına benzetilen isim Chausson’un keman ve orkestra için Op. 25 Poeme başlıklı eserini seslendirecek. Ayrıca bu konserde, 1980’lerde tamamlanan ve Ahmed Adnan Saygun’un anısına adanan İlhan Baran’ın Töresel Çeşitlemeler adlı eseri BSO tarafından ilk kez seslendirilecek. Yapıtın tamamı hakkında bestecinin söylediklerine bakacak olursak;

“Yalnızca üç akordan oluşan bir motif çekirdeğine dayanır. Yapıtın 10 bölümü boyunca bu çekirdek motif, farklı süreçlerden geçer ve bazı yerlerde belli atonal durumlar yaratır. Farklı orkestra gruplarının çevresel ve tınısal kimlikler olarak kullanılmasıyla bu dönüşümler, parçanın tını paletine yansıtılır.”

İlhan Baran’ı eseri ortaya koyarken nelerin etkilediğini merak etmişsinizdir büyük olasılıkla. O dönemde, 1960’larda, Kuzey Anadolu’da gerçekleştirdiği etnomüzikoloji araştırmaları, ağıtların ve bölgeye özel dans müzikleri icrasının zenginliği sanatçıyı etkileyen noktalar olmuştur. Yaratılan renkli orkestral ortam, eserin 9. bölümünde net bir şekilde dinleyicilere sunuluyor.

sashamakilaKonserin şefini biraz daha yakından tanıyalım isterseniz. Sasha Makila, geniş kitlelerce tanınan bir oda müziği orkestrası olan St. Michel Strings’in Müzik Direktörlüğü’nü 2012 yılından beri sürdürüyor. Hayatının önceki dönemlerinde ise Fransa Ulusal Operası ve Cleveland Orkestrası’nda ünlü maestrolar ile çalışma şansı bulmuş. Baroktan çağdaşa uzanan geniş repertuvarı ile kısa zamanda tanınan çok yönlü sanatçı, Finlandiya’nın yanı sıra Rusya, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinde, ayrıca Asya, Afrika ve Amerika’da sahneye çıkmıştır. Opera alanında Feee Will ve Lovers of Mankind yapıtlarının dünya prömiyerlerini, In the Penal Colony ve Les Enfantes Terribles adlı oda operalarının Finlandiya prömiyerlerini yöneten Makila, kariyerini bu noktaya getiren eğitimi Finlandiya’da Sibelius Akademide ve Rusya’da St. Petersburg Devlet Konservatuvarında orkestra şefliği üzerine almıştır. Aynı zamanda bu alanda 2006’da ABD’de Vakhtang Jordania Uluslararası Orkestra Şefliği ödülüne layık görülmüştür.Rachel_Kolly_DAlba

Konserin solisti Rachel Kolly d’Alba ise ilk orkestra eşlikli konserini 12 yaşında veren, dünyanın en saygın orkestralarından davet alan bir yetenek. Keman öğretmenliği diplomasını henüz 15 yaşındayken Lozan Konservatuvarından alan d’Alba, aynı zamanda çağdaş müzik, analiz ve beste çalışmaları da yapmaktadır.

Ravel’in Daphnis et Chloe Süiti ile sona erecek ve Ellen Jewett’in konsertmeister olarak katılacağı konser, 6 Şubat Cumartesi Bilkent Konser Salonu’nda saat 20.00‘de bekleyenleri ile buluşacak. Konserin biletleri www.biletiva.com adresinden temin edilebilir. Hatırlatmakta fayda var: Konser Salonu’na ulaşım, konserden 1 saat önce Tunus Caddesi ve Milli Kütüphane’den hareket edecek ücretsiz servislerle sağlanabilir.

Bilkent Konser Salonu Gişesi Tel: 290 1775

bso.bilkent.edu.tr

Leave a Reply