Beyoğlu Sahaf Festivali

Beyoğlu Sahaf Festivali

Türkiye’de başta İstanbul olmak üzere birçok ilde kitapseverlerin müdavimi olduğu günümüzde basımı yapılmayan ya da ikinci el kitap ve dergileri bulabileceğiniz sahaflar, 7. si düzenlenen Beyoğlu Sahaf Festivalinde bir araya geldi.

SAMSUNG CAMERA PICTURESİstanbul’un Beyoğlu ilçesinde Tepebaşı TRT binasının yanında gerçekleştirilen festival 30 Eylül’de başladı ve 19 Ekim’de son buldu. Her gün 11:00 – 22:00 saatleri arasında açık olan festivalde olumsuz hava koşulları nedeniyle zaman zaman ilgi azalsa da, festival sahaf söyleşileri ve imza günü etkinlikleriyle canlı tutulmaya çalışıldı.

Birkaç yıldır gittiğim festivalde gözlemlediğim kadarıyla katılan sahaf sayısı artmış ve festival daha geniş bir alana yayılmıştı. Şahane Haliç manzarasına karşı, hoş müzikler eşliğinde eski kitap, dergi ve plakları karıştırırken yorulursanız dinlenebilesiniz diye festival alanının ortasında uygun fiyatlara satış yapan bir cafe de unutulmamıştı.

Kitaplar 1 TL!

Kitaplar 1 TL!

Festivalin en güzel yanıysa elbette yıllanmış kitaplar arasında kendinizi kaybetmek. Daha önce adını sanını duymadığınız ya da yıllarca arayıp bulamadığınız kitaplara kavuşma sevinci bir başka. Birçok insan ellerinde listelerle harıl harıl her sahafta aradıkları kitabın en eski basımını ya da en uygununu bulma çabasındaydı. Kitapların fiyatlarına gelecek olursak 1 TL, 3 TL, 5 TL gibi çok cüzi rakamlar, 3 kitap 10 TL şeklinde kampanyalar mevcuttu.

Gazetelerin eski basımları

Gazetelerin eski basımları

Sahaf festivalinde sadece kitap değil basımdan çoktan kalkmış eski dergiler de bulunuyordu. Her zaman Abdi İpekçi zamanından kalma Milliyet Sanat dergilerinden birine sahip olmak istemişimdir. Tanesi 1 TL olan Milliyet Sanat dergilerime bu festivalde kavuşmuş bulunuyorum ben de. Sadece Milliyet Sanat mı, Varlık, Hayat, Gırgır ve nicesi… Dergilerin yanı sıra gazetelerin çok eski sayıları da satıştaydı. Aralarında Türkiye tarihine damgasını vurmuş bir haberin yayınlandığı sayıyı bulma ihtimaliniz çok yüksek.

Gelgelelim plaklara! Her geçen sene plaklara olan ilgi artıyor ve festival de bu talebi oldukça iyi bir şekilde karşılıyor. Aklınıza gelip gelebilecek birçok ismin plağı oldukça uygun fiyata satılıyor. Zeki Müren’den Elvis Presley’e kadar değişen isimlerin plaklarını en uygunları 10 TL ve genellikle 35 TL – 45 TL arasında bulabilirsiniz. Küçük bir magazin arası! Eski plakların arasında kaybolmuşken Yalan Dünya dizisinin Vasfiye teyzesi Gonca Vuslateri’ni de elinde bir yığın plakla görüyorum.

Orjinal Posterler

Orjinal Posterler

Eski kitap, dergi, plak gibi koleksiyonların yanı sıra daha ilginç koleksiyon parçaları da festivalin ayrı bir güzelliği olarak karşımıza çıkıyor. Bunların başında film ve eski Yeşilçam artistlerinin posterleri geliyor. Selvi Boylum Al Yazmalım’dan Çiçek Abbas’a sevdiğiniz filmlerin orijinal posterleri 10 TL – 20 TL arasında değişen rakamlarla satılıyor. Aynı zamanda birçok farklı ülkeden toplanmış eski madeni ve kağıt paralar, pullar ve siyah beyaz nostaljik aile fotoğrafları bile satılmakta.

Bana göre sahaf festivali gitgide kendini geliştiren ve Beyoğlu’na çok yakışan bir etkinlik. Bu sene kaçıranlar için seneye festival tarihlerinde yolları İstanbul’a düşenlerin muhakkak gitmesini öneririm. Aradığınız her kitabı bulamayacaksınız belki (hatta büyük bir ihtimalle) ama adını sanını duymadığınız bir sürü kitapla tanışacaksınız, eski sayfaları arasında sürprizler bulacaksınız ya da sayfalardan birine düşülmüş ufak bir not sizi anlayamadığınız tatlı bir mutluluğa götürecek.

İstanbullu kitapseverleri bekleyen diğer bir etkinlik ise 2-10 Kasım tarihlerinde yapılacak olan Tüyap Kitap Fuarı. Festivalde dolaşırken kulağıma çalındığına göre birçok sahaf da bu fuara katılacak, duyurulur!

Son olarak Ankara’da yapılan kitap fuarının da İstanbul’dan feyiz alması ve Ankara’da sahaf kültürünün artması dileğiyle.

Leave a Reply