Grammy Ödülleri; Öne Çıkanları ve Kazananları

Müzik dünyasının en prestijli ödülleri olarak anılan Grammy ödülleri dün gece Los Angeles’ta düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Bu yıl 56.sı düzenlenen törene ödüller açısından damgalarını vuran isimlerse Daft Punk ile Macklemore & Ryan Lewis oldu. Ödül kazananlarına ayrıntılı olarak gelmeden önce kısaca gecede olanları inceleyelim.

beyonce-jay-z-grammys

Beyoncé ve Jay – Z performanslarını gerçekleştirirken

Ödül töreninin açılışını sürpriz albümü “Beyoncé”de yer alan eşi Jay-Z ile düet yaptığı “Drunk In Love” şarkısıyla Beyoncé yaptı. Şarkının başlangıcında sahnede bir süre sadece bir sandalye ve kendisi olan Beyoncé’ye ilerleyen dakikalarda Jay-Z eşlik etti ve ikili birlikte, tartışmaya açık olarak, gecenin en iyi performansını gerçekleştirdiler. Ayrıca iyi bir performans gerçekleştirmek için çok fazla ek unsura da gerek olmadığını gösterdiler. Sanırım bu olaydan özellikle Katy Perry’nin bir an önce ders çıkartması gerekecek.

Beyoncé’nin ardından geceye damgasını vuran başka bir performans ise yine bir düetti. Imagine Dragons, rekor kırma yolunda ilerleyen şarkısı Radioactive‘i törende iki adaylığı da bulunun Kendrick Lamar’ın eşlik etmesiyle seslendirdiler. Lamar’ın albümünde yer alan m.A.A.d. City şarkısıyla bir mash-up halinde söylenen şarkı ayrıca bir remix olarak da iTunes üzerinden yayınlandı.

Performanslarının ardından Macklemore, Mary Lambert, Madonna, Ryan Lewis ve Queen Latifah

Performanslarının ardından Macklemore, Mary Lambert, Madonna, Ryan Lewis ve Queen Latifah

Gecenin dikkat çeken performanslarından bir başkasının sahipleri ise Macklemore & Ryan Lewis ikilisi oldu. Yılın en iyi yeni sanatçısı da seçilen ikilinin performans için seçtikleri şarkı ise Mary Lambert’la birlikte seslendirdikleri “Same Love” oldu. Bu üçlüye pop müziğin kraliçesi Madonna da kendisinin klasiklerinden biri olan Open Your Heart’ın akustik versiyonuyla eşlik etti. Fakat performansın dikkat çekmesinin sebebi bunların hiçbiri değildi. “Same Love”ın yapılışının arkasındaki mesajı da vermek amacıyla 34 farklı çift (siyah, beyaz, homoseksüel, heteroseksüel) Queen Latifah’nın kıydığı nikahla dünya evine girdiler.

 

Bazı isimlerin sadece ayakta durdukları halde canlı olarak şarkı söyleyememelerine meydan okurcasına P!nk bir ödül töreninde daha  yerden yükselerek performansını sergiledi. Geçtiğimiz yıl yayınlanan The Truth About Love albümünde yer alan şarkılarından önce “Try”ı ardından fun. grubunun solisti Nate Ruess’la birlikte “Just Give Me A Reason”ı seslendirdi. Ve yine tek kelimeyle muhteşemdi.

Bir zamanların efsanevi grubu The Beatles’ın üyelerinden Paul McCartney yeni albümü “New”un en iyi şarkılarından biri olan “Queenie Eye”ı grubun bir diğer üyesi Ringo Starr eşliğinde söyledi. Bu performans da gecenin kayda değer olayları arasındaydı tabii ki.

Törenin en fazla ödül alan ismi olan Daft Punk grubu da altı yıl aradan sonra ilk defa televizyonda yayınlanan bir programda canlı performans sergilediler. Pharrell Williams, Nile Rogers ve Stevie Wonder’ın katılımıyla gerçekleştirdikleri performansta grubun seneye damgasını vuran şarkısı “Get Lucky”nin yanı sıra eski şarkılarından “Harder, Better, Faster, Stronger” Stevie Wonder’ın şarkılarından “Another Star”ı ve belki de Chic denildiğinde akıllara gelen ilk şarkı olan “Le Freak”i seslendirdiler.

Gecede performans sergileyen isimler arasında, adaylardan Lorde, Katy Perry, Sara Bareilles, Robin Thicke, Taylor Swift, Miranda Lambert, Blake Shelton, John Legend gibi isimler de vardı. Bunların yanı sıra Hunter Hayes, Metallica, Keith Urban, Billie Joe Armstrong, Nine Inch Nails gibi isimler de yer aldı.

Gecede ödül verenler arasında ise Neil Patrick Harris, Julia Roberts, Jared Leto, Alicia Keys, Yoko Ono, Ariana Grande, Cyndi Lauper, Gloria Estafan, Marc Anthony gibi isimler vardı.

 

Yılın Albümü ödülünü alırken Daft Punk grubu ve albümde katkısı bulunan Pharrell Williams'ın da dahil olduğu diğer isimler.

Yılın Albümü ödülünü alırken Daft Punk grubu ve albümde katkısı bulunan Pharrell Williams’ın da dahil olduğu diğer isimler.

Törenin en fazla ödül kazanan ismi aday oldukları beş kategoride de ödülleri alan Daft Punk grubu oldu. Onların hemen ardındansa aday oldukları yedi kategoriden dördünde ödül almaya layık görülen Macklemore & Ryan Lewis ikilisi oldu. Gecede en fazla adaylığa sahip olan isim Jay-Z ise töreni iki Altın Gramafonla kapattı. 2013 yılında genel müzik piyasasında olduğu gibi Grammy’lerde de bir erkek egemenliği hakimdi. Yine de yıla damgasını vuran isimlerden birisi olan Lorde da iki kategoride Altın Gramafonun sahibi olmayı başardı. Bu ödüller Lorde’u son senelerin en genç Grammy kazanan ismi yaptı aynı zamanda. Beş senedir Grammy almaya layık görülmeyen Katy Perry bu sene aday olduğu iki kategoride de ödül alamadı. Bu seneki başarısızlıklarıyla birlikte Katy Perry toplamda 14 kere aday olup eli boş dönerek, en çok adaylığa sahip olup Grammy kazanmayan isimlerden biri oldu.

 

 

Gecenin önemli ödüllerini alanlar ise şu şekilde oldu:

Yılın Albümü: “Random Access Memories” – Daft Punk

Yılın Kaydı: “Get Lucky” – Daft Punk feat. Pharrell Williams & Nile Rodgers

Yılın Şarkısı: “Royals” – Lorde

Yılın En İyi Yeni Sanatçısı: Macklemore & Ryan Lewis

En İyi Solo Pop Performansı: “Royals” – Lorde

En İyi Düet/Grup Pop Performansı: “Get Lucky” – Daft Punk feat. Pharrell Williams & Nile Rodgers

En İyi Pop Vokal Albümü: “Unorthodox Jukebox” – Bruno Mars

En İyi Dans/Elektronik Albümü: “Random Access Memories” – Daft Punk

En İyi Rock Performansı: “Radioactive” – Imagine Dragons

En İyi Rock Albümü: “Celebration Day” – Led Zeppelin

En İyi Alternatif Albümü: “Modern Vampires of the City” – Vampire Weekend

En İyi R&B Albümü: “Girl On Fire” – Alicia Keys

En İyi R&B Şarkısı: “Pusher Love Girl” – Justin Timberlake

En İyi Rap Şarkısı: “Thrift Shop” – Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz

En İyi Rap Performansı: “Thrift Shop” – Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz

En İyi Rap Albümü: “The Heist” – Macklemore & Ryan Lewis

Yılın Prodüktörü: Pharrell Williams

En İyi Müzik Videosu: “Suit & Tie” – Justin Timberlake feat. Jay – Z

Leave a Reply

3 comments

  1. İlayda Erenler

    Katy Perry’yi çok severdim ama artık ne yazık ki eskisi kadar iyi değil gözümde. Çıkış yaptığı zamanlarda çok iyiydi, bi anda ne oldu anlamadım. Gözlerden düştü bi anda. Onun dışında Daft Punk cidden bu sene çok iyiydi, büyün o ödülleri hakederek aldılar. Aynı şekilde Macklemore da öyle. Harika bi yazı olmuş, tebrikler :)

  2. Ramazan Çetin

    Çok teşekkür ederim, beğenmiş olmana çok sevindim. :)

  3. kaan durak

    Maad city -Radioactive hakkinda cok az konusuldu bence, halbuki Numb-Encore dan bu yana bu tarzda yapilmis en iyi is birligiydi ki bence sahne performansi da bi o kadar harikaydi