Birçok sanatsal etkinliğin çoğunlukla yerini yaz konserlerine, açık hava sinemalarına bıraktığı bir yaz sezonunun ardından Eylül ayı tiyatroların ve sergilerin yeniden kendilerini gösterme zamanı. Cermodern de yeni sezonu oldukça ilginç iki sergiyle açacak. 11 Eylül’de başlayan “Küçük Farklılıkların Kibri“ sergisinde Grayson Perry‘nin British Council koleksiyonunda yer alan 2×4 metre boyutlarında 6 duvar halısı sergilenecek. Sergide “Kafeste Kavga Edenlerin Secdesi”, “Otoparkta Istırap”, “8 Numaralı Cennet Sokağından Kovulma”, “Bakire Anlaşmasının Tebliği“, “Üst Sınıf Çıkmazda” ve “Ağıt” adlarını taşıyan Flanders üretimi özel ve büyük boy Perry halıları yer alacak.
Grayson Perry günümüz çağdaş sanatının en sıra dışı ve uçuk isimlerinden biri. 2003 yılında Turner Ödülü alan Perry’nin bu sergisi daha önce Linsey Young küratörlüğünde İstanbul Asmalı Mescit’teki Pera Müzesinde sergilenmişti. Sınıfsal ayrımcılık, politika, cinsellik, modern hayatın sorunları, din, kimlik arayışları gibi birçok konu Perry’nin seramik ve baskı koleksiyonlarının çoğunda işleniyor. Hayal gücünün yansımalarıyla dolu sergide sanatçı modern hayatın vazgeçilmezleri alışveriş merkezlerini, cep telefonlarını halılarında motifler olarak kullanmasının yanısıra uçaklara, kiliselere ve yanından ayırmadığı oyuncak ayısı Alan Measles’e de eserlerinde yer veriyor. Birçok eserinde kendi hayatına da göndermeler yaptığı düşünülen Perry’nin çocukluğuna ve travesti hayatına dair izlerin de bulunduğu sergisinin baş kahramanı Tim Rakewell. Kurmaca bir karakter olan Rakewell’in çocukluktan ergenliğe ve orta yaşlardaki erken ölümüne kadar her şey bir hikaye gibi anlatılırken Birleşik Krallık’taki estetik anlayışı ve sınıfların özellikleri de Rakewell üzerinden sanatseverlere yansıtılıyor. Çevrenin ve modern hayatın insanın üzerindeki etkisini sorgulayacağınız bu sergiyi kaçırmayın.
Cermodern’in ikinci sergisi ise 16 Eylül’de başlayacak olan Steve McCurry fotoğraf sergisi olacak. Fotoğrafçılıkta kendini kanıtlamış Amerikalı fotoğrafçı Steve McCurry’nin en özel eserlerinden derlenmiş bu sergi, sanatçının geçtiğimiz 30 yıl içerisinde farklı coğrafyalarda çektiği en çok bilinen çalışmalarını bir araya getiriyor. Tek bir karede yüzlerce kelimeyi birden anlattığı resimlerinde Rajastan’daki Rabari kabilesinden insanlar, Bollywood’da ikonlaşmış Hintli oyuncular ve Parsons kent mezarlığı heykellerinin yanısıra National Geographic dergisi için çektiği birbirinden can alıcı kareler var.
Steve McCurry’e göre neyin fotoğrafının çekileceği önceden belirlenemez. İyi bir fotoğraf ilginç durumların, güzel ışığın ve belirli bir anın birleşmesinden oluşur. McCurry, “insani bir hikayesi olmayan bir kartpostal” çekmek istemiyor. Çektiği her bir karenin özel ve ilgi çekici olmasını istiyor ve belki de ardında bir yaşantı ve hikaye olması gerektiğini düşünüyor.
13 Aralık’a kadar sürecek olan Steve McCurry ve 8 Kasım’a kadar sürecek olan Grayson sergileri şimdiden Eylül ayı için ziyaret listenize almanız gereken etkinliklerden…