Şubat ayı soğuklarıyla birlikte bitti sayılır, Türkiye’de edebiyat adına neler olmuş bir bakalım.

Ben Okri, İstanbul’daydı.

Türkiye’de de yayımlanan ilk romanı olan “Aç Yol” ile dünyanın en saygın edebiyat ödüllerinden “Man Booker” ödülünü alan  Ben Okri, 16-20 Şubat tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali kapsamında İstanbul’a geldi. Büyülü gerçeklik akımının tanınan yazarlarından Okri’nin Aç Yol romanı, aynı zamanda Oxfordshire’lı bir İngiliz alternatif rock grubu olan Radiohead’in “Street Spirit” şarkısının sözlerine de ilham kaynağı oldu. Street Spirit şarkısı, avangart klibinin de etkisiyle grubun şöhretini Birleşik Krallık’ın dışına da yaydı. Birçok edebiyat ödülünün sahibi olan Ben Okri, Nijerya iç savaşı hakkında annesinin sözlü aktarımlarından etkilendi ve savaş sonrası dönemin kültürünü yazılarına yansıttı.

Hanif Kureishi ve Murathan Mungan 18 Şubat’ta Bir Araya Geldi.

British Council’ın Londra Kitap Fuarı’ndaki Türkiye kültür programını takiben 2016’da başlattığı ‘Yazarlar Buluşuyor‘ programı, Türkiye ve Birleşik Krallık’tan edebiyatın önde gelen isimlerini Türkiye’de buluşturuyor. Buluşmaların ilki; Oscar adayı olan ‘Benim Güzel Çamaşırhanem’ filminin senaryo yazarı Hanif Kureishi’yi şair yazar Murathan Mungan’la 18 Şubat saat 19.00’da Pera Müzesi’nde buluşturdu. 3 Mart’a kadar sürecek etkinliklerde başka yazarlar da yer alacak. Aslı E. Perker’in moderatörlüğünü üstlendiği buluşmada yazarlar kitaplarından seçtikleri bölümleri okuyup, kitapları ve yazarlık pratikleri hakkında konuştular.

Sema Kaygusuz 20 Şubat’ta Cermodern’de

sema kaygusuz

Şimdiye kadar Ortadan Yarısından (öykü), Sandık Lekesi (öykü), Doyma Noktası (öykü), Esir Sözler Kuyusu (öykü), Yere Düşen Dualar (roman), Yüzünde Bir Yer (roman), Karaduygun (öykü), Sultan ve Şair (oyun) ve Barbarın Kahkahası (roman) adlı dokuz kitabı yayınlanan edebiyatımızın genç isimlerinden Sema Kaygusuz, CerEdebiyat söyleşilerinde bu ayın konuğu oldu. 20 Şubat Cumartesi günü, saat 14.30’da CerModern’de gerçekletirdiği söyleşinin ardından kitaplarını imzalayan Saygusuz’un söyleşisinin moderatörlüğünü de Tolga Yüksel gerçekleştirdi.

Leave a Reply