Bir varmış bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde; dans eden, şarkı söyleyen, konuşan kediler varmış. Hatta onların bir de kralı varmış. Her biri birbirinden farklı özelliklere sahip kediler… Her yıl verdikleri baloda gece yarısı bal kabağına dönüşen arabalar yok belki ama onlar da her yıl bu baloda krala gönderecekleri kediyi seçerlermiş. Krala gönderilmek demek; onlar için güzel dans edebilme, becerilerini krala, Headviside’a sunabilmek. Bahsettiğim bir masal değil, dünyanın belki de en çok bilinen ve sevilen müzikali: CATS.

1998 yılı Cats filminden

1998 yılı Cats filminden

T.S. Eliot’un Old Possum’s Book of Practical Cats kitabından uyarlayarak besteler bu müzikali Andrew Lloyd Webber. Gillian Lynne’in koreografilerini hazırladığı müzikal, ilk kez Londra’daki West End’de, 1981 yılında oynamıştır.

Müzikalin bestecisi Andrew Lloyd Webber

Müzikalin bestecisi Andrew Lloyd Webber

Londra’da 20 yıl sürecek macera böyle başlamıştır. 1982 yılında ise müzikal Broadway’de 18 yıl sürecek olan gösterisine başlar Winter Garden Tiyatrosu’nda . Her iki gösteriyi de Trevor Nunn yönetecektir. Broadway prodüksiyonunda, Londra’daki gösteriden farklı olarak, Growltiger’ın son çıkış sırası değiştirilmiştir.

Dünya çapında birçok ödüle layık görülen müzikalin ödülleri arasında, başta En İyi Müzikal ve En İyi Yönetmen dalları dahil olmak üzere 7 kez Tony Ödülü ile Olivier Award En İyi Müzikal ödülü ve En İyi Orijinal Kadro kategorisinde Grammy Ödülü bulunmaktadır.  muhteşem set tasarımı, olağanüstü kostümleri ve mükemmel koreografisiyle büyüleyici bir müzikal.

 

Elaine Paige, Grizabella rolünde

Elaine Paige, Grizabella rolünde

Bu muhteşem sahne tasarımı, birbirinden etkileyici kostüm ve makyajları, akıllarda kalan birbirinden güzel müzikleri ve koreografileri ile Broadway’in en uzun soluklu müzikali olmayı başarmıştır. 2008 yılından bu yana sahnelerden uzak olan bu etkileyici müzikal, bu yıl yenide turneye başlıyor ve bu ekibin yolu İstanbul’a da düşüyor.

21 Ocak ve 9 Şubat 2014 tarihleri arasında İstanbul Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde oynayacak olan müzikalin bilet satışları çoktan başladı bile.

(http://www.zorlucenterpsm.com/etkinlik-cats)

20 farklı ülkede ve 250’den fazla farklı şehirde gösterilen bu müzikal ayağımıza kadar gelmişken kaçırmamakta fayda var. Ben biletimi aldım çoktan. 10 farklı dile çevrilmiş olan bu müzikalin, Türkiye versiyonunu sabırsızlıkla bekliyorum.

Pop müzikten rock müziğe, cazdan klasik müziğe kadar geniş müzik janralara sahip Cats. Ayrıca müzikalin en çok bilinen şarkısı Memory’nin 150’ye yakın şarkıcı tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Barbra Streisand, Johnny Mathis  ve Barry Manilow bu şarkıyı seslendirenlerden yalnızca birkaçı. Sizleri Jellicle kedileri ve bu etkileyici şarkıyla baş başa bırakıyorum:

 

Kaynaklar:

http://www.zorlucenterpsm.com/etkinlik-cats

Cats the Musical – Welcome

Leave a Reply