Batman, Bob Kane ve Bill Finger tarafından yaratıldığı zamandan beri başta çizgi roman, film, dizi, video oyunu olmak üzere birçok medya platformunda kendine yer bulabilen bir hayal kahramanı olmuştur. 2016 yılında da çeşitli medya platformunda Batman’in birçok macerası yayınlandı. Bunların arasında Batman: Return of the Caped Crusaders da var. Yazımda bahsedeceğim eser olan Batman: Return of the Caped Crusaders, 2016 yılında Warner Bros tarafından yayınlanmış bir animasyon filmi. Fakat bu animasyon filmini diğer Batman animasyon filmlerinden ayıran bazı özellikler var.
“Batman: Return of the Caped Crusaders”tan bahsetmeye başlamadan önce bu animasyon filmini özel kılan şeyi anlatabilmek için bazı bilgiler vermem gerekiyor. 1966-1968 yılları arasında “Batman” isimli bir dizi yayınlanmış. “Batman” isimli dizinin tamamını seyretme şansım olmadı ama internette yer alan bazı video parçalarında gördüğüm kadarıyla “Batman” seyirciye biraz daha eğlenceli zamanlar geçirtmeyi düstur edinmiş bir dizi. Bu dizide bazı çizgi roman ögeleri de kullanılmış, örneğin dizide kavga sahnelerinde çizgi romanlarda kullanılanlara benzer yazılı ses efektleri (Türkçe’de bunlar “yansıma” olarak geçiyor) kullanılmış. 1966-1968 yıllarında yayınlanan bu dizi hakkında bir fikir edinmek isterseniz aşağıdaki, Batman’den alınan parçalardan oluşan videoyu izleyebilirsiniz (Dizinin gidişatına ilişkin ipucu bulunabilir, o yüzden seyrederken dikkatli olmanızı tavsiye ederim.)
Batman: Return of the Caped Crusaders da 1966-1968 yılları arasında yayınlanan Batman dizisine birçok gönderme yapıyor. Öncelikle, animasyonda karakterlerin giydiği kostümler Batman dizisinde yayınlanan kıyafetlerle aynı. Yani, modern bir tasarımdan daha çok, dizidekine bağlı bir tasarım kullanılmış. İkinci olarak, “Batman: Return of the Caped Crusaders”ın açılış sahnesiyle Batman dizisinin açılış sahnesi birbirine çok benziyor. Ayrıca, başlangıçta çalan giriş müziği de aynı. Batman dizisinde olduğu gibi “Batman: Return of the Caped Crusaders”ta da Batman içeren dövüş sahnelerinde çizgi romanlarda olan yazılı ses efektleri de var. Bu da Batman dizisine çok hoş bir gönderme olmuş. Bunlara ek olarak, bence animasyon filminde en ince düşünülmüş olan şey, filmde ana karakterleri seslendiren kişilerin Batman’de ilgili rolü oynayan sanatçıların olması. Mesela “Batman: Return of the Caped Crusaders”ta Batman/Bruce Wayne’i seslendiren Adam West aynı zamanda 1966-1968 yılları arasındaki dizide Batman/Bruce Wayne rolünde oynayan sanatçı. Aynı şekilde Robin/ Dick Grayson ve Catwoman’ı seslendiren kişiler de zamanında ilgili rolleri oynamış insanlar. Son olarak, “Batman: Return of the Caped Crusaders” da Batman dizisi gibi, ciddi bir hikaye anlatımı yerine biraz daha eğlenceye yönelik, esprili bir yaklaşımla anlatıyor hikayesini. Şunu da söylemeden geçmeyeyim ki hikayenin kendisi de oldukça ilgi çekici.
Batman: Return of the Caped Crusaders, 78 dakikalık harika bir eğlence. Gerek müzikleri, gerek hikayesi, gerek de seslendirme sanatçılarıyla nostaljik gözükmesine rağmen yine de hikayesiyle sadece Batman’in dizisini önceden izlemiş kişileri değil, dizi hakkında az da olsa bilgiye sahip insanları da eğlendirmeyi başarabiliyor. Ayrıca, eski diziye yapılan göndermeleri de görmek çok hoş. Aşağıdaki linkten “Batman: Return of the Caped Crusaders”ın fragmanını izleyebilirsiniz.