Pandemi Döneminde Dijitalleşmeye İtilen Tiyatrolar: Dijital Sahne

Hamlet- Dijital Sahne

2020 yılında Korona virüsünün dünyayı sarsması ile birlikte, birçok iş alanı ve eğitimde dünya dijitalleşmeye gidildi. Bu durum tüm dünyada hitap ettiği kitleler büyük insan grupları olan gösteri sanatlarının da neredeyse durma noktasına gelmesine sebep oldu. Her ne kadar seyirci ve sanatçı etkileşimi yüz yüze gerçekleşemese de tıpkı diğer sektörlerdeki gibi tiyatrolarda da dijitalleşemeye gidildi. Her ne kadar gerçek tiyatro salonlarının yerlerini tutmasa da evde koltuklarımızdan kalkmadan sanata ulaşmamız mümkün hale geldi.

Martı- Dijital Sahne
Martı- Dijital Sahne

Türkiye’de de tiyatro adına dijitalleşme yolunda belirli bir yol kat edildi. Bu denemelerden biri Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin hazırladığı ve birçok ünlüyü bir araya getiren Dijital Sahne adlı çalışma oldu. Bu çalışma klasikleşmiş tiyatro eserlerinden kesitleri modern bir perspektif ile seyirci ile buluşturuyor. Seyirciye sunulan oyun kesitleri sırası ile şu şekilde: Hamlet, Martı, Nora- Bir Bebek Evi, Antigone, Romeo & Juliet, On İkinci Gece, Hırçın Kız, Üç Kız Kardeş, Ayı ve Bir Yaz Gecesi Rüyası.

Romeo & Juliet- Dijital Sahne
Romeo & Juliet- Dijital Sahne

Paylaşılan her oyun, oyunculukları, müzikleri, sahne tasarımı, kostümleri ve çekim özellikleri ile oldukça yoğun bir etki bırakıyor insanın üzerinde. Oyunların genelinde hakim olduğunu hissettiğim, klasiklerdeki ataerkil unsurlara getirilen modern yorumlar, performanslarda feminizmin havasını estiriyor. Dijital sahneye dair en sevdiğim unsur sanırım içinde barındırdığı alaycı feminizm havası. Özellikle Nora- Bir Bebek Evi, Romeo & Juliet, Hırçın Kız ve Üç Kız Kardeş’i izlerken bu hava oldukça net bir şekilde sezilebiliyor. Dünya klasiklerinin ataerkillik çerçevesinde şekillendirilmiş olmasına modern bir baş kaldırı olarak yorumladım bu performansları kendimce. Kadınları uysal, sakin, aşık, çabuk kanan sıfatları ile sınırlayan klasikler geçmişten bugüne ataerkil toplumların güçlenmesine yardım eden yegâne faktörler. Bu sınırların yok edilmesine yardımcı olacak olan şey sanatın kendisidir, tıpkı güçlenmesine yardım ettiği gibi, bu sınırların yok olmasına da yardım edecek güçlü bir faktör.

On İkinci Gece- Dijital Sahne
On İkinci Gece- Dijital Sahne

Tiyatro ile ilgilenen, zamanını verimli ve sanatla geçirmek isteyen herkes için kolayca ulaşılabilir sanatı sunuyor Dijital Sahne. İçindeki faktörler dikkatlice incelendiğinde modern çağa sunulmuş, ayrıksız klasikler olarak izleyip sevilebilecek bir çalışma, ayrıca çok zamanınızı almayacaktır bu kısa kesitleri izlemek. Kısacası, Dijital Sahne çalışmalarına bu yazıyı okuyan, ilgili herkesin bir göz atmasını öneriyorum, pişman olmayacağınızı düşünüyorum.

Üç Kız Kardeş- Dijital Sahne
Üç Kız Kardeş- Dijital Sahne

Leave a Reply