Havaların da ısınması ile birlikte yaz mevsimi, tüm güzelliklerini gözler önüne sermeye ve içimizi ısıtmaya başladı bile. Pandeminin de etkisiyle oldukça yorucu geçen bir kış mevsiminin ardından yaz mevsiminin habercileri birçoğumuza ilaç gibi gelmiştir eminim ki. O habercilerden biri de ekranlarımızı süsleyen yeni ve rengarenk içerikler olsa gerek. Son günlerde karşımıza çıkan bu içeriklerden biri olan Ailem Robotlara Karşı isimli animasyon ise, büyük küçük ayırt etmeden, ince esprileri ile hepimizi ekranlara kilitliyor.

Animasyonun konusu aslında kulağa oldukça klişe geliyor ilk başta. Robotlar kötücülleşip insan ırkına savaş açıyor, ana karakterler teslim olmayıp direniyor ve bingo! İnsan ırkı kurtuluyor. Animasyonu izlediğinizde ise klişe olması konusunda fikriniz tamamen değişiyor. Dünyayı kurtaran aile, süper yetenekli veya süper zeki aile fertlerinden oluşmuyor. Aslına bakarsanız bir aile olmakta bile zorlanıyorlar. Hepsinin kendince kusurları ve kendilerini korumak için geliştirdikleri savunma mekanizmaları var. Bu yüzden birbirlerinden o kadar farklılar ki birbirlerini anlamakta ve aile olarak 5 dakika dahi zaman geçirmekte büyük zorluklar çekiyorlar. Onların kendi aralarındaki bu anlaşmazlıkları ise animasyonu klişe olmaktan tamamen çıkartıyor. Yaşananlara gülüyor ve gülerken de o sahnelerde kendi hayatınızdan kesitler görüyorsunuz. Bu kadar mı peki? Hayır, dahası da var.

Animasyonun en vurucu noktalarından birinde bu ilginç aile, robotlara karşı savaşırken o robotlardan iki tanesi aileden olup çıkıveriyor. Nasıl ki Mitchell ailesi diğer insanlara kıyasla “arızalı” bir aile, bu robotlar da arızalanmış iki robot. Gelin görün ki arızaları sayesinde bu ailenin kusursuz bir parçası oluyorlar. Dahası ailenin bu iki “arızalı” ferdi olmaz ise Mitchell ailesi dünyayı kurtarma görevinde başarısız olmaya mahkum. Öte yandan sahip oldukları arızalar sayesinde kahraman olan bu iki robot, kendi “canlarını” da bu şekilde kurtarıyorlar; çünkü Mitchell ailesi robotların kötücül liderini bir bardak suda bozduğunda diğer tüm arızasız robotlar da liderleri ile birlikte kapanıyor. Hâl böyle olunca animasyonu izledikten sonra ise bir psikolog randevusunun ardından duyulan özgüven ile kendinizle barıştığınızı hissediyorsunuz.

Kısacası kapımızda bekleyen yaz akşamlarından birinde alın elinize en sevdiğiniz dondurmanızı ve geçin ekranın başına. Mitchell ailesi sizin yüzünüzü güldürmek ve içinizi ısıtmak için rengarenk görselleriyle bekliyor. Az önce onlar hakkında okuduğunuz bilgilerin animasyonun tadını kaçıracağını da sakın düşünmeyin. Hiç tahmin edemeyeceğiniz esprileri ve ince yorumlarıyla son dakikasına kadar sizi ekrana kilitlemeyi başaracaktır. Ekran başındayken de telefonunuzu yanınızda tutmayı lütfen unutmayın. Mitchell ailesinin şarkılarına animasyonu izledikten sonra da eşlik etmek isteyeceğinize eminim.

Kaynakça:

Rianda, M. & Rowe, J. (Director). (2021). Ailem Robotlara Karşı [Film]. Columbia pictures.

Leave a Reply